Πριν έρθει το μωρό στον κόσμο υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και μεγάλη προετοιμασία.
Παρ’ όλα αυτά πολλές μητέρες κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης επικεντρώνονται σε θέματα ασφάλειας για το μωρό – από τον εξοπλισμό μέχρι τη θωράκιση του σπιτιού – και παραβλέπουν βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν για τη δική τους ασφάλεια κατά την οδήγηση. Κατανοούμε ότι προτεραιότητα είναι το μωρό, και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να οδηγείτε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, για τον «θησαυρό» που έχετε μέσα σας! Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.
Είναι ασφαλές να οδηγώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ναι. Εφ ‘όσον έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη, είναι εντάξει να συνεχίσει την οδήγηση, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, και λόγω της κοιλιάς που θα έχει μεγαλώσει, θα σας είναι δύσκολο να μπείτε και να βγείτε από το αυτοκίνητο. Μπορεί να σας δυσκολεύει ακόμα και το τιμόνι να πιάσετε. Για τους λόγους αυτούς, είναι προτιμότερο να σταματήσετε την οδήγηση προς το τέλος της εγκυμοσύνης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κούραση και η ναυτία που συνήθως εμφανίζεται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να σας δυσκολέψει στη συγκέντρωση. Να κάνετε συχνές στάσεις και μόνο όταν αισθάνεστε καλά και ξεκούραστη να οδηγείτε.
Πρέπει να φοράω ζώνη ασφαλείας τώρα που είμαι έγκυος;
Πάντα πρέπει να φοράτε ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, είτε είστε έγκυος , είτε όχι. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι μας για την ασφάλειά μας και το ορίζει μάλιστα ο νόμος. Αυτό ισχύει τόσο για τα μπροστινά καθίσματα, όσο και για τα πίσω. Εάν φοράτε τη ζώνη σωστά, αυτό θα προστατέψει εσάς και το μωρό σας σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή ατυχήματος.
Πώς πρέπει να φοράω τη ζώνη ασφαλείας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;
Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά οι έγκυες που επιβαίνουν σε μηχανοκίνητα οχήματα να φορούν ζώνες ασφαλείας και δεν θα πρέπει να απενεργοποιούν τους αερόσακους. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσoυν να φοράνε τις ζώνες ασφαλείας τριών σημείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Ειδικότερα, ο ιμάντας υπογαστρίου τοποθετείται απέναντι από τους γοφούς και κάτω από το σώμα της μήτρας. Η ζώνη ώμου πηγαίνει μεταξύ των μαστών και πλευρικά προς τη μήτρα. Αν και υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς της μητέρας και του εμβρύου που προκαλούνται από τη χρήση της ζώνης ασφαλείας, το συνολικό αποτέλεσμα είναι ότι οι ζώνες ασφαλείας παρέχουν σημαντικά περισσότερα οφέλη από ότι κίνδυνο για τη μητέρα και το έμβρυο σε περίπτωση σύγκρουσης. Δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις σχετικά με τις επιδράσεις των αερόσακων.
Σε μελέτη πάντως που πραγματοποιήθηκε και αξιολογήθηκε η επίδραση της διαθεσιμότητας και της ανάπτυξης των αερόσακων σχετικά με τον κίνδυνο δυσμενούς έκβασης της κύησης σε πάνω από 3000 έγκυες, οι συγγραφείς δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας αερόσακου και του κινδύνου της μητέρας ή της αρνητικής περιγεννητικής έκβασης σε περίπτωση σύγκρουσης.
Τι πρέπει να κάνω αν εμπλακώ σε αυτοκινητιστικό ατύχημα;
Ακόμα κι αν αισθάνεστε απολύτως καλά μετά από ένα ατύχημα, είναι απαραίτητο να σας δει ο γιατρός σας ώστε να είστε απολύτως βέβαιη ότι όλα είναι εντάξει. Ένα ισχυρό τράνταγμα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Αν έχετε πόνο, συσπάσεις ή αιμορραγία μετά από ένα ατύχημα, επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατόν.
Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, θα πρέπει να μεταφερθείτε κατ’ ευθείαν στο νοσοκομείο. Πείτε αμέσως στους τραυματιοφορείς του ασθενοφόρου ότι είστε έγκυος καθώς και σε ποιο μήνα εγκυμοσύνης βρίσκεστε.