Passat

Volkswagen Business Class: Το νέο Passat Variant

Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου ντεμπούτου του, η Volkswagen παρουσίασε τις πρώτες εικόνες και λεπτομέρειες του πλήρως ανασχεδιασμένου Passat

Passat

Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου ντεμπούτου του, η Volkswagen παρουσίασε τις πρώτες εικόνες και λεπτομέρειες του πλήρως ανασχεδιασμένου Passat. Έμφαση δόθηκε στη δυναμική αεροδυναμική του εμφάνιση, τους καινοτόμους κινητήρες υψηλής απόδοσης, την ανώτερη ποιότητα και την πληθώρα τεχνολογιών αιχμής. Σε λίγες ημέρες, το όχημα αυτό θα κάνει τη δημόσια εμφάνισή του στην έκθεση IAA Mobility στο Μόναχο, η οποία έχει προγραμματιστεί από τις 5 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2023. Το ανανεωμένο Passat θα κυκλοφορήσει στην αγορά ως Variant στις αρχές του 2024. Με πάνω από 34 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, το Passat κατατάσσεται ως το best seller της Volkswagen, δεύτερο μετά το Golf και ξεπερνώντας το Beetle.

Η σχεδίαση είναι αδιαμφισβήτητα Passat και ξεκάθαρα Volkswagen, ωστόσο έχει επανασχεδιαστεί πλήρως. Η γκάμα περιλαμβάνει τρεις νέους plug-in και ήπιους υβριδικούς κινητήρες, καθώς και πέντε υπερτροφοδοτούμενες επιλογές βενζίνης και ντίζελ, όλες με έμφαση στην αποδοτικότητα. Το γαλήνιο και ευρύχωρο Passat Variant υπόσχεται ανώτερη άνεση στο ταξίδι, με προαιρετικά χαρακτηριστικά όπως το νέο προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου πλαισίου (DCC Pro) και τα καθίσματα ergoActive που διαθέτουν πνευματικό μασάζ σημείων πίεσης. Το ψηφιακό cockpit προσφέρει μια εντελώς νέα εμπειρία, ενώ το νέο Passat διαθέτει ακόμη και προαιρετικές δυνατότητες αυτόνομου παρκαρίσματος και εκτεταμένης υποβοηθούμενης οδήγησης.

Ο Kai Grünitz, μέλος του διοικητικού συμβουλίου που επιβλέπει την Τεχνική Ανάπτυξη, σχολίασε την προηγμένη τεχνική βάση του Passat ένατης γενιάς, το οποίο βασίζεται στην εξελιγμένη αρθρωτή εγκάρσια δομή (MQB evo). Αυτή η πλατφόρμα επέτρεψε στη Volkswagen να καταστήσει τα χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας προσιτά σε ένα ευρύτερο κοινό. Οι δύο ολοκαίνουργιοι plug-in υβριδικοί κινητήρες, με ισχύ 204 PS και 272 PS, αποτελούν παράδειγμα αυτού. Σε συνδυασμό με μια νέα μπαταρία 19,7 kWh, υποστηρίζουν αμιγώς ηλεκτρικές διαδρομές περίπου 100 km, καθιστώντας ουσιαστικά το νέο Passat Variant ένα καθημερινό ηλεκτρικό όχημα. Οι βελτιωμένες δυνατότητες φόρτισης υποστηρίζουν περαιτέρω αυτόν τον ισχυρισμό.

Επιπλέον, το Passat εισάγει ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 48 V (eTSI με 150 PS) που μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική, επιτρέποντας στο όχημα να “τρέχει” χωρίς να ενεργοποιεί τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η γκάμα κινητήρων ολοκληρώνεται με δύο turbo κινητήρες βενζίνης και τρεις επιλογές turbo diesel. Ένα αυτόματο κιβώτιο άμεσης αλλαγής ταχυτήτων (DSG) είναι στάνταρ, ενώ συγκεκριμένα μοντέλα διαθέτουν το σύστημα τετρακίνησης 4MOTION.

Στο εσωτερικό, η Volkswagen έχει ανανεώσει πλήρως το εσωτερικό, το οποίο αναδεικνύεται από μια εξέχουσα οθόνη τοπίου, η οποία υποστηρίζεται από την τεχνική πλατφόρμα MIB4. Αυτή η τελευταία έκδοση της ” modular infotainment matrix” εξασφαλίζει διαισθητική χρήση, προσαρμοσμένη στις προτιμήσεις του οδηγού της Volkswagen.

Το νέο Passat Variant θα είναι εξοπλισμένο με μια διευρυμένη σουίτα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης. Ειδικότερα, η γκάμα των λειτουργιών υποβοήθησης στάθμευσης έχει ενισχυθεί, περιλαμβάνοντας επιλογές όπως Park Assist Plus, Park Assist Pro και λειτουργία μνήμης για το τελευταίο. Με το Park Assist Pro, οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν εξ αποστάσεως τους ελιγμούς στάθμευσης μέσω smartphone. Εάν είναι εξοπλισμένο με τη λειτουργία μνήμης, το σύστημα μπορεί να ανακαλέσει τα τελευταία 50 μέτρα μιας διαδρομής, προσφέροντας την επανάληψη ενός ελιγμού στάθμευσης όταν το όχημα επιστρέφει στο ίδιο σημείο.

Τέλος, ο προσαρμοστικός έλεγχος πλαισίου DCC Pro εισάγει μια νέα διάσταση στην τεχνολογία ανάρτησης για τη μεσαία κατηγορία, χάρη στην καινοτόμο τεχνολογία δύο βαλβίδων. Τα καθίσματα ergoActive Plus, σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο μεταξόνιο και τον αυξημένο χώρο για τα πόδια, εξασφαλίζουν ότι το Passat Variant παραμένει κορυφαία επιλογή τόσο για επαγγελματικά ταξίδια όσο και για ταξίδια αναψυχής.