Porsche

Porsche Museum: Νέα ειδική έκθεση ‘75 Years of Porsche Sports Cars’

Το Porsche Museum μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε την 75χρονη ιστορική διαδρομή της Porsche. Όλο το μουσείο αντηχεί σε μια φρέσκια ατμόσφαιρα.

Porsche

Από την εισαγωγή μέχρι το τέλος, η προβαλλόμενη έκθεση διερευνά πολλές πτυχές του σήμερα και του αύριο, με εμπνευσμένες προσωπικότητες και πρωτοποριακές τεχνολογίες, που ζωντανεύουν μέσω της ψηφιακής κινούμενης εικόνας.

Τα όνειρα έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν τον κόσμο, όπως ήταν πάντα. Ο Ferry Porsche είχε κάποτε οραματιστεί ένα αυτοκίνητο που δεν υπήρχε ακόμη. Σε συνεργασία με την ομάδα του το έφερε στην πραγματικότητα. Η έναρξη της Porsche 356 ‘Αρ. Το 1’ Roadster σηματοδότησε την αρχή του ακμάζοντος ταξιδιού της μάρκας και του μύθου της Porsche. Το όχημα έλαβε την γενική άδεια κυκλοφορίας του στις 8 Ιουνίου 1948. Το αποκορύφωμα του «Driven by Dreams. Οι εορτασμοί επετείου των 75 χρόνων Porsche Sports Cars είναι η πιο ολοκληρωμένη ειδική έκθεση μέχρι σήμερα στο Μουσείο της Porsche. Το «Driven by Dreams» περικλείει την ιστορία της εταιρείας ενώ την προβάλλει στο παρόν και το μέλλον. Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2024, η έκθεση θα αναδεικνύει τα άτομα πίσω από τη μάρκα που, παρόμοια με τον Ferry Porsche, κυνήγησαν τα όνειρά τους, φιλοδοξούσαν για μεγαλείο και έφεραν στη ζωή σημαντικές ιδέες: The Dreamers.

Επειδή τα όνειρα συχνά πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι τόσο άπειρα όσο ο κόσμος, το Μουσείο Porsche παρουσιάζει τους κύριους ηθοποιούς της ειδικής έκθεσης με φόντο τον νυχτερινό ουρανό. “Η εταιρεία Porsche είναι δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη, παρόμοια με το σύμπαν. Δεν υπάρχει στασιμότητα. Η μάρκα πρωτοπορεί σε καινοτομίες εδώ και 75 χρόνια, με γνώμονα αξίες όπως η ειλικρίνεια, ο πραγματισμός και το θάρρος”, εκφράζει ο Achim Stejskal, ο επικεφαλής. της Porsche Heritage and Museum. «Για την ειδική έκθεση που σηματοδοτεί την επέτειο, μεταμορφώσαμε το μουσείο πιο σημαντικά από ποτέ από τα εγκαίνιά του το 2009. Παρατηρώντας τα θαύματα της μηχανικής και το πλήθος των ιδεών από τα τελευταία 75 χρόνια και αξιοποιώντας τες για να σμιλέψουν το μέλλον, υπογραμμίζει συνάφεια της κληρονομιάς περισσότερο από ποτέ».

Μια ιστορία ονείρων και τόλμης: “Αυτή η ειδική έκθεση ξεδιπλώνει ένα σύμπαν ονείρων. Καθώς οι επισκέπτες ανεβαίνουν στην κυλιόμενη σκάλα, οδηγούνται σε ένα βασίλειο όπου τα όνειρα και οι ιδέες είναι απεριόριστες”, εξηγεί η επιμελήτρια Iris Haker. Ταξιδεύοντας στον κόσμο της Porsche, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια οικεία εμπειρία της εξέλιξης της μάρκας σε 75 χρόνια ιστορίας σπορ αυτοκινήτων. «Έχουμε επιμεληθεί θεματικά εκθέματα που παρουσιάζουν συνεκτικά τα αυτοκίνητα και το περιεχόμενο, αναδημιουργώντας τα όνειρα και τις εμπειρίες των δεκαετιών με συναρπαστικό τρόπο», δηλώνει η Ilona Hoppe, υπεύθυνη του Σχεδιασμού και Διαχείρισης Εκθέσεων. Από την εισαγωγή μέχρι το τέλος, η ειδική έκθεση διασχίζει πολυάριθμα θέματα του σήμερα και του αύριο, με εμπνευσμένες προσωπικότητες και πρωτοποριακές τεχνολογίες, κινούμενα ψηφιακά. Κατά τη διάρκεια της ειδικής έκθεσης, ένα εντελώς πρόσφατα δημιουργημένο συμπέρασμα φωτίζει την τρέχουσα και μελλοντική κατεύθυνση της Porsche με περιστρεφόμενα έντονα αυτοκίνητα όπως το Mission R ή το Vision GT, ζωγραφισμένα από τον καλλιτέχνη Vexx.

Από την πρώτη Porsche στο πιο πρόσφατο πρωτότυπο αυτοκίνητο: Το ταξίδι στον κόσμο της Porsche ξεκινά με την Porsche 356 ‘No. 1’ Roadster και η φρέσκια παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης. Μια ονειρική ζώνη συνδέει τον ιδρυτή της μάρκας Porsche, Ferry Porsche, με το αυτοκίνητο των ονείρων του, την Porsche 356 ‘No. 1’ Roadster. Το μοντέλο παρουσιάζεται σε ένα μοναδικό περιβάλλον. Σε νέα μονοπάτια, οι επισκέπτες σε επίπεδο έκθεσης βυθίζονται σε ιστορίες για το πρωτοποριακό πνεύμα, τα κατορθώματα της μηχανικής και τη γενναιότητα. Ενώ η τοποθεσία του Zuffenhausen επεκτάθηκε τη δεκαετία του 1950, η Porsche σκέφτηκε να εξάγει τα μοντέλα 356 στις ΗΠΑ. Στο Max Hoffman, ο κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων ανακάλυψε τον τέλειο συνεργάτη για αυτό το εγχείρημα. Ο Franz Xaver Reimspieß σχεδίασε το έμβλημα που θα γινόταν ένα διαρκές σήμα κατατεθέν. Ιδρύθηκαν επίσης οι πρώτοι σύλλογοι, όπου οι λάτρεις μπορούσαν να εκφράσουν το πάθος τους για τα σπορ αυτοκίνητα Porsche. Η δεκαετία του 1960 ανέδειξε το εμβληματικό 911, το οποίο γιορτάζει φέτος τα 60α γενέθλιά του. Οι επισκέπτες όχι μόνο μαθαίνουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την 911 αλλά και γίνονται μάρτυρες της σχεδιαστικής της εξέλιξης. Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία της ειδικής έκθεσης είναι ένα σκίτσο του προδρόμου της 911, το 901, και η αποκάλυψη πολλών εμπιστευτικών ονομάτων για τα πρωτότυπα.

Στην Porsche, τα καινοτόμα πρωτότυπα αυτοκίνητα πάντα άνοιγαν το δρόμο για το μέλλον. Ο κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων διαιωνίζει αυτή την παράδοση με την τελευταία μελέτη concept. Το Mission X είναι μια δραματική επανερμηνεία ενός υπεραυτοκίνητου, με πόρτες τύπου Le Mans που ανοίγουν προς τα πάνω προς τα εμπρός και ένα αποδοτικό ηλεκτρικό σύστημα κίνησης υψηλών επιδόσεων. Για πρώτη φορά, η Porsche παρουσιάζει το εντυπωσιακό διθέσιό της σε ένα ευρύτερο κοινό στο Μουσείο της Porsche από τις 20 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2023.

Motorsport of the Past και Electrification of the Future: Στη δεκαετία του 1970, οι επισκέπτες γνωρίζουν ονειροπόλους όπως ο μηχανικός της Porsche, Norbert Singer, ο θρύλος των οδηγών αγώνων Hans-Joachim Stuck και η επιχειρηματίας Louise Piëch. Μια έκθεση για τα ‘100 χρόνια των 24 ωρών του Le Mansm θυμίζει τον αγώνα αντοχής στο Sarthe με εκθέματα όπως ένα χρονόμετρο γύρου, ένα κράνος και μοντέλα 917 και 956. Μια δεκαετία αργότερα, η εστίαση μετατοπίστηκε στην Porsche 959. Οι επισκέπτες σε επίπεδο έκθεσης μαθαίνουν επίσης για τη σχεδίαση της μονάδας κιβ. ταχυτήτων/διαφορικού και εκτιμούν εκθέματα όπως ο κινητήρας TAG Turbo και οι αναδυόμενοι προβολείς. Η δεκαετία του 1980 περιλαμβάνει επίσης την ιστορία του «Monoposti at Porsche» για τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες.

Η επόμενη δεκαετία, η δεκαετία του ’90, ξεκίνησε με μια θλιβερή νότα για τον κατασκευαστή σπορ αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα και η Porsche ήταν στα πρόθυρα να γίνει στόχος εξαγοράς. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Wendelin Wiedeking ξεκίνησε αλλαγές που περιελάμβαναν την αναμόρφωση των διαδικασιών παραγωγής και τον καταλύτη ανάκαμψης στην τύχη της εταιρείας. Το Boxster έγινε επιτυχία στο Ντιτρόιτ ως μελέτη και λίγο αργότερα, ως μοντέλο παραγωγής, οδήγησε την εταιρεία έξω από την κρίση της. Στη δεκαετία του 2000, τέθηκαν οι βάσεις στη Λειψία, καθώς τα υπάρχοντα εργοστάσια στο Zuffenhausen και στο Weissach συνέχισαν να αναπτύσσονται. Ο θρύλος του ράλι Walter Röhrl εξέλιξε την Carrera GT, ο διευθυντής της σειράς Klaus-Gerhard Wolpert τόλμησε να λανσάρει ένα SUV στο γύρισμα της χιλιετίας και ο Achim Stejskal εγκαινίασε το νέο Μουσείο Porsche το 2009. Στη δεκαετία του 2010, η Porsche αγκάλιασε τον μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας και η ηλεκτροδότηση του ως ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης. Τέσσερα χρόνια χώρισαν την παρουσίαση της μελέτης ιδέας Mission E και την κυκλοφορία της Taycan. Το πολύ περιορισμένο μοντέλο 911 R συγκέντρωσε σημαντική προσοχή, η 911 της γενιάς 991 ήταν μεγάλη επιτυχία με τους λάτρεις της Porsche και οι Marc Lieb και Timo Bernhard κέρδισαν σημαντικούς αγώνες για τη μάρκα. Η επόμενη δεκαετία, η δεκαετία του 2020, σημαδεύτηκε από την Porsche να χαράζει νέα μονοπάτια και από επετείους, τέχνη και ηλεκτρισμό. Ως αμιγώς ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο, το Mission R σηματοδοτεί το μέλλον του μηχανοκίνητου αθλητισμού των πελατών και το τμήμα Sonderwunsch συνεχίζει να κάνει πολλά όνειρα πραγματικότητα.

Η Porsche προωθεί εκθέσεις σε γειτονικές χώρες: Οι εορτασμοί «75 Χρόνια Porsche Sports Cars» εξαπλώθηκαν και πέρα από τα εθνικά σύνορα. Από τις 23 Ιουνίου, το Ελβετικό Μουσείο Μεταφορών στη Λουκέρνη φιλοξενεί έκθεση για τα 75α γενέθλια. Με περίπου 600.000 επισκέπτες ετησίως, είναι το πιο πολυσύχναστο μουσείο της χώρας. Εκεί, εκτός από διάφορα δανεισμένα εκθέματα, το Μουσείο της Porsche θα παρουσιάσει επίσης το φορτηγό κληρονομιάς «Driven by Dreams», ειδικά σχεδιασμένο για την επετειακή χρονιά. Η επέτειος του κατασκευαστή σπορ αυτοκινήτων θα γιορταστεί επίσης σε υψόμετρο 2.369 μέτρων στο Μουσείο Grossglockner Hochalpenstrasse στην Αυστρία. Η Grossglockner Hochalpenstrasse, που εκτείνεται σε 48 χιλιόμετρα και διαθέτει 36 φουρκέτες, είναι ένας από τους πιο γραφικούς πανοραμικούς δρόμους παγκοσμίως. Οι εκθέσεις πραγματεύονται θέματα όπως η κληρονομιά, η προστασία του περιβάλλοντος, η τέχνη, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και η καινοτομία, τα οποία έχουν κεντρική σημασία για την Porsche. Για κάθε θέμα, υπάρχουν τρεις ονειροπόλοι που αντιπροσωπεύουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Οι υπεύθυνοι εκδηλώσεων παρουσιάζουν αυτοκίνητα και άλλα εκθέματα που σχετίζονται με αυτά. Οι επισκέπτες εισάγονται στα οράματα 40 επιπλέον ονειροπόλων των οποίων τα αποσπάσματα και η πραγματοποίηση των ονείρων τους συμβάλλουν στη συνολική εμπειρία της εγκατάστασης.