Το ιστορικό εργοστάσιο του Lingotto αναβιώνει, μέσα από σπάνια ντοκουμέντα

  Χειμώνας του 1921. Ο μυστακοφόρος Giacomo Matté-Trucco στέκεται στην οροφή ενός περίεργου, όσο και επιβλητικού κτηρίου στη νότια πλευρά του Τορίνο και αγναντεύει τις χιονισμένες πλαγιές των Άλπεων. Το τσουχτερό κρύο δεν τον πτοεί, αφού επιτέλους το όραμα του για τη δημιουργία του πιο σύγχρονου εργοστασίου στον κόσμο αρχίζει πλέον και παίρνει μορφή. Η κατασκευή μιας πίστας δοκιμών στην οροφή του εργοστασίου, αποτελεί απλά την τελευταία πινελιά σε μια σειρά καινοτόμων ιδεών που εφαρμόζει ο Ιταλός αρχιτέκτονας, οι οποίες θα καταστήσουν το Lingotto ένα σύμβολο για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και την αρχιτεκτονική γενικότερα, κερδίζοντας την εκτίμηση ακόμα και του μεγάλου Γαλλο-Ελβετού αρχιτέκτονα και οραματιστή Le Corbuiser. O Giacomo Matté-Trucco  είχε τη χαρά να δει το δημιούργημα του σε πλήρη λειτουργία, λίγο πριν πεθάνει σε ηλικία 65 ετών το 1934.


  Το Lingotto μέχρι και την παύση της λειτουργίας του το 1982 αποτέλεσε μια από τις βασικές και σίγουρα η πιο ξεχωριστή μονάδα παραγωγής της Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Σήμερα, αυτό το σύμβολο της εξέλιξης της βιομηχανικής παραγωγής «ζει» και πάλι με την παρουσίαση σπάνιων ντοκουμέντων στο πλαίσιο της έκθεσης “Lingotto VIVE & RIVIVE”, η οποία θα είναι ανοικτή μέχρι το τέλος της χρονιάς στο εμπορικό κέντρο του  Lingotto. Το κοινό μπορεί να γνωρίσει μέσα από φωτογραφίες, videos και σχέδια, τις ένδοξες μέρες των εγκαταστάσεων, των μοντέλων που γεννήθηκαν εκεί και βέβαια των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με αυτό.

  

  Η FCA Heritage, το τμήμα της Fiat Chrysler Automobiles που σαν αποστολή έχει τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς των Ιταλικών μαρκών του Ομίλου, σε συνεργασία με το Centro Storico Fiat, εμπλούτισαν την έκθεση με εκατοντάδες σπάνιων εκθεμάτων που παρουσιάζουν με τον πλέον ζωντανό τρόπο την πορεία του Lingotto. Χαρακτηριστικό είναι ένα σπάνιο video από το 1931 που ακολουθεί την πορεία κατασκευής ενός Fiat 515, από τη βάση του Lingotto μέχρι την οροφή του κτηρίου 5 ορόφους ψηλότερα, όπου το ολοκληρωμένο 515 πραγματοποιεί τα πρώτα του χιλιόμετρα στην πίστα του εργοστασίου, 28 μέτρα πάνω από τους δρόμους του Τορίνο. 

  
Το video του 1931 με την πορεία δημιουργίας του Fiat 515 στο Lingotto :

Εδώ, σας παραθέτουμε και το υπόλοιπο gallery που έχει αναρτήσει η Fiat :