Το Iron Knight της Volvo Trucks είναι το ταχύτερο φορτηγό του κόσμου

Έσπασε το ρεκόρ ταχύτητας στις κατηγορίες των 500 και 1000 μέτρων από στάση. Το όχημα του ρεκόρ είναι ειδική κατασκευή από κάθε άποψη, εκτός από τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων I-Shift διπλού συμπλέκτη, το οποίο είναι παραγωγής.

Το Iron Knight της Volvo Trucks, με οδηγό τον Boije Ovebrink, είναι πλέον ο κάτοχος του επίσημου ρεκόρ ταχύτητας για τις αποστάσεις των 500 και των 1000 μέτρων. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης και ανάπτυξης του φορτηγού, η ομάδα των ειδικών της Volvo Trucks ανακάλυψε καινοτόμους μεθόδους προκειμένου να συνδυάσει την τεχνολογία με τη σχεδίαση.

«Αυτό δείχνει ότι το κιβώτιο ταχυτήτων I-Shift διπλού συμπλέκτη έχει τεράστιες δυνατότητες και δεν θα σε εγκαταλείψει σε ακραίες συνθήκες. Το γεγονός ότι το όχημα του παγκόσμιου ρεκόρ χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο κιβώτιο ταχυτήτων με τα φορτηγά FH παραγωγής μας, είναι κάτι για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι» λέει ο Claes Nilsson, Πρόεδρος και CEO της Volvo Trucks.

Με μέση ταχύτητα 169 χλμ/ώρα και χρόνο 21,29 δευτερολέπτων, το Iron Knight κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στα 1000 μέτρα από στάση. Κατέρριψε επίσης το αντίστοιχο ρεκόρ για την απόσταση των 500 μέτρων, με ταχύτητα 131,29 χλμ/ώρα και σε 13,71 δευτερόλεπτα. Το εγχείρημα έγινε σε κλειστή πίστα δοκιμών στη βόρεια Σουηδία και έχει αναγνωριστεί από τη FIA, τη διεθνή ένωση αγώνων αυτοκινήτου.

«Συνεργάστηκαν στενά ειδικοί από διάφορα τμήματα της Volvo Trucks, με σκοπό την ανάπτυξη ενός φορτηγού με απαράμιλλη απόδοση. Πέρα από τη γραμμή μετάδοσης κίνησης της Volvo Trucks, η οποία είναι η καρδιά και η ψυχή του Iron Knight, κατασκευάσαμε το φορτηγό στο χέρι, μέχρι την τελευταία βίδα. Το γεγονός ότι επιτύχαμε να καταρρίψουμε όχι ένα αλλά δύο ρεκόρ, είναι πέρα για πέρα εκπληκτικό» λέει ο Olof Johansson, τεχνικός της Volvo Trucks.

Στο τιμόνι του Iron Knight βρισκόταν ο Boije Ovebrink, ο οποίος διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών στους αγώνες αυτοκινήτων και φορτηγών. Στο παρελθόν, κατέρριψε πέντε ρεκόρ ταχύτητας και το 1994 πήρε τον τίτλο του Πρωταθλητή Αγώνων Φορτηγού Ευρώπης.

Το Iron Knight της Volvo Trucks μπορεί να συνοψιστεί με μία και μοναδική λέξη: τελειότητα. Είναι όμορφο στην όψη και απελευθερώνει απαράμιλλη κινητήρια δύναμη όταν το σανιδώσεις. Πρόκειται για το τρίτο φορτηγό κάτοχο ρεκόρ που έχω οδηγήσει και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο συνεχιστή της παράδοσης των Wild Viking και Mean Green» λέει ο Boije Ovebrink.

Με αυτό τον τρόπο έγιναν οι προσπάθειες για το ρεκόρ ταχύτητας

Οι προσπάθειες έγιναν στο λεγόμενο «Κέντρο Οδήγησης Skellefteå», ένα παλιό αεροδρόμιο λίγο έξω από το Skellefteå στη βόρεια Σουηδία. Την εκδήλωση του ρεκόρ ταχύτητας παρακολούθησε και ενέκρινε η FIA, η διεθνής Ομοσπονδία Αγώνων Αυτοκινήτου. Το φορτηγό κάλυψε την απόσταση και προς τις δύο κατευθύνσεις. Με βάση αυτά τα δύο περάσματα υπολογίστηκε ο μέσος χρόνος και η μέση ταχύτητα. Το ρεκόρ που έχει καταγράψει η FIA είναι η μέση ταχύτητα των δύο περασμάτων.

Τα παλαιότερα φορτηγά της Volvo Trucks που έκαναν ρεκόρ

– 2007: Το Wild Viking (1600 ίππων) κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης 0-1000 m από στάση με μέση ταχύτητα 158,8 χλμ/ώρα.

– 2010: Το ρεκόρ για την ίδια απόσταση είχε καταρριφθεί από το NH D16 (1800 ίππων) το οποίο πέτυχε μέση ταχύτητα 166,7 χλμ/ώρα.

– 2011: Το υβριδικό φορτηγό Mean Green (με πετρελαιοκινητήρα 1800 ίππων και ηλεκτροκινητήρα 300 ίππων), έκανε νέα ρεκόρ για τις αποστάσεις 0-500 και 0-1000 μέτρων από στάση, με μέση ταχύτητα 115,3 χλμ/ώρα και 152,2 χλμ/ώρα αντίστοιχα.

– 2012: Το Mean Green έκανε την προσπάθειά του στην κατηγορία των 1000 μέτρων ξεκινώντας με το όχημα σε κίνηση, με μέση ταχύτητα 236,6 χλμ/ώρα.

Το Iron Knight, ένα φορτηγό φτιαγμένο να σπάει τα ρεκόρ

– Με 2400 ίππους, 6000 Nm ροπή και βάρος 4,5 τόνους, στο Iron Knight η αναλογία κιλό ανά ίππο είναι 0,5 ίππους/κιλό.

– Ο κινητήρας είναι ο σημαντικά βελτιωμένος D13, τοποθετημένος στο κέντρο, με υγρόψυκτα intercooler και τέσσερις στροβιλοσυμπιεστές.

– Το κιβώτιο ταχυτήτων I-Shift διπλού συμπλέκτη διατηρεί απρόσκοπτη την παροχή της ροπής κατά τις αλλαγές ταχυτήτων. Πέρα από τον ενισχυμένο συμπλέκτη (οι δίσκοι και τα πλατό του είναι από θερμοσυσσωματωμένο υλικό), το Iron Knight χρησιμοποιεί το ίδιο κιβώτιο ταχυτήτων που τοποθετείται στα φορτηγά παραγωγής Volvo FH.

– Τα ηλεκτρονικά έχουν περιοριστεί στα ελάχιστα δυνατά με σκοπό την ελαχιστοποίηση του βάρους του οχήματος.

– Το λογισμικό έχει επαναπρογραμματιστεί έτσι ώστε να επιτρέπει τις υψηλές επιδόσεις.

– Η καμπίνα είναι από φάιμπεργκλας και η αεροδυναμική της έχει βελτιστοποιηθεί. Στα πλευρικά μασπιέ υπάρχουν μεγάλες εισαγωγές αέρα που παρέχουν αέρα ψύξης στον κινητήρα.

– Κατά την προσπάθεια κατάρριψης του ρεκόρ, το Iron Knight ανέπτυξε μέγιστη ταχύτητα 276 χλμ/ώρα.

Δείτε το Iron Knight να καταρρίπτει δύο παγκόσμια ρεκόρ

Topspeed Θα θέλαμε να σας εμφανίζουμε ειδοποιήσεις για τα τελευταία νέα και ενημερώσεις.
Απορρίψτε το
Επιτρέψτε ειδοποιήσεις