ΕΕ

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ την ίδια μεταχείριση με τον Καναδά και το Μεξικό στις πωλήσεις EV

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ την ίδια μεταχείριση με τον Καναδά και το Μεξικό στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και εξοπλισμού βιώσιμης ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρικά οχήματα, τις μπαταρίες και τον εξοπλισμό βιώσιμης ενέργειας της ΕΕ που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον ίδιο τρόπο με αυτά από τον Καναδά και το Μεξικό, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εμπορίου Jozef Sikela.

Η ΕΕ των 27 εθνών διαμαρτύρεται ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ κάνει ουσιαστικά διακρίσεις σε βάρος των παραγωγών της ΕΕ επειδή προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις στους καταναλωτές για τέτοια προϊόντα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική, αλλά όχι για αυτά που κατασκευάζονται στην ΕΕ.

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρει τις ίδιες φορολογικές ελαφρύνσεις για προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ και στις ΗΠΑ σε αυτούς τους τομείς.

Μιλώντας μετά από μια συνάντηση των υπουργών εμπορίου της ΕΕ και της αντιπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ Κάθριν Τάι στην Πράγα, ο Σικέλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι υπήρχε προθυμία και από τις δύο πλευρές για συμφωνία.

«Περιμένουμε μια τροποποίηση (στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ) για τα κράτη μέλη της ΕΕ – ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση με τον Καναδά και το Μεξικό, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δούμε τι μπορούμε να διαπραγματευτούμε», είπε ο Σικέλα.

Το ζήτημα πρόκειται να επιλυθεί από ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Εστιάζουμε σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων προτού προχωρήσουμε σε άλλες σκέψεις», είπε.