H Nissan ετοιμάζει σεληνιακό όχημα για τη NASA! (video)

Όχι, δεν θα στείλει Navara με σνόρκελ

Είναι πουλί; Είναι αεροπλάνο; Είναι εξωγήινοι; Όχι! Είναι Nissan! Αυτό θα είναι το motto της κορυφαίας ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία εξελίσσει πλέον και επισήμως το επόμενο όχημα που θα εξερευνήσει τη Σελήνη, για λογαριασμό της NASA!

«Θα μπορούσε απλά να στείλει ένα Navara», θα σκεφτεί κανείς, με δεδομένο ότι το σκληροτράχηλο pick-up της Nissan τα κάνει… όλα και συμφέρει. Άλλωστε, η Nissan έχει παρουσιάσει παλιότερα και ένα “διαστημικό” concept του Navara Dark Sky για την ESA. Και ίσως να ήταν μια λύση αυτή, μόνο που η Nissan, κατά πληροφορίες, εξελίσσει νέα συστήματα τετρακίνησης και τετραδιεύθυνσης που θα «φορέσει» στο (ηλεκτρικό) σεληνιακό όχημα.

Nissan unveils lunar rover prototype jointly developed with Japan Aerospace Exploration Agency

Πέρα απ’ αυτό, η ιαπωνική εταιρεία δεν είναι μόνη της σε αυτό το… διαστημικών διαστάσεων project. Άλλωστε, η επίσημη ανακοίνωση, στο 37o Συμπόσιο Διαστήματος στο Colorado Springs, CO, έγινε από την Teledyne Brown Engineering. Αυτή, ενημέρωσε ότι ηγείται μιας ομάδας που πλαισιώνεται από τις Sierra Space και Nissan North America, για να σχεδιάσει το επανδρωμένο ρόβερ Lunar Terrain Vehicle (LTV) το οποίο και θα υποστηρίξει τη μελλοντική εξερεύνηση στην Σελήνη.

Εμπειρία

Η Nissan έχει αναπτύξει και στο παρελθόν concepts για την εξερεύνηση της Σελήνης, όμως αυτή τη φορά, είναι διαφορετικά. Και αυτή τη διαφορά, την κάνει η Teledyne Brown Engineering.

Με σχεδόν επτά δεκαετίες εμπειρίας στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη διαστημικού υλικού, η Teledyne θα ηγηθεί της προσπάθειας παροχής διαχείρισης προγραμμάτων, μηχανικής, κατασκευής, ολοκλήρωσης, λειτουργίας και του συστήματος ισχύος. Η εταιρεία πρόσφατα σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε τον πρώτο από τους 3 Προσαρμογείς Σταδίου Εκτόξευσης Οχημάτων για το όχημα Artemis της NASA, που έχει προγραμματιστεί για πρώτη εκτόξευση στις αρχές του καλοκαιριού.

Επιπλέον, οι συνεχείς προσπάθειες της Teledyne Brown Engineering να προωθήσει την τεχνολογία στο διάστημα οδήγησαν στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία της πλατφόρμας «Multi User Sensor for Earth Sensing», μιας από τις πρώτες πρωτοβουλίες εμπορικού χαρακτήρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ως κύριος ανάδοχος, η Teledyne έχει εκτελέσει εργασίες ωφέλιμου φορτίου και ενσωμάτωσης για τη NASA για περισσότερα από 40 χρόνια, για αποστολές εκτόξευσης δορυφόρων και για ωφέλιμο φορτίο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η Teledyne παρείχε επίσης συστήματα ισχύος για τα οχήματα τύπου ρόβερ Curiosity και Perseverance, που λειτουργούν επί του παρόντος στον Άρη.

Η Sierra Space, με πλούσιο διαστημικό έργο, θα παρέχει λογισμικό πτήσης, μηχανισμούς κατάλληλους για το διάστημα, επικοινωνίες, κατάδειξη, πλοήγηση και χρονισμό για το LTV. Το όχημά της Dream Chaser®, το οποίο θα εκτελεί αποστολές ανεφοδιασμού για τη NASA από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είναι μόνο ένα μέρος του ισχυρού χαρτοφυλακίου της, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τον βιότοπο LIFE™ (Large Integrated Flexible Environment)) που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη αστροναυτών, καθώς και για επιστημονικά πειράματα στο διάστημα.

Η Nissan

Η Nissan North America, Inc., φέρνει στην ομάδα μια μεγάλη κληρονομιά στον σχεδιασμό, την καινοτομία και τις κατασκευαστικές ικανότητες στον κλάδο της αυτοκίνησης. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θα προσφέρει βαθιά γνώση για την αυτόνομη οδήγηση και τα έξυπνα συστήματα οχημάτων ως ακρογωνιαίο λίθο για ασφαλέστερη, απρόσκοπτη και πιο ολοκληρωμένη τεχνολογία, καθώς ενισχύει το μέλλον της κινητικότητας.

Με τέσσερις παραγωγικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, ικανές να παράγουν 1 εκατομμύριο οχήματα ετησίως, η Nissan παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να επενδύει, να κατασκευάζει και να δημιουργεί θέσεις εργασίας στην Αμερική, καθώς απασχολεί περισσότερους από 20.000 εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η συμμετοχή σε αυτό το έργο επιτρέπει την επέκταση της τεχνολογίας και των σχεδιαστικών δυνατοτήτων της βιομηχανίας μας στη διαστημική τεχνολογία και αντίστροφα”, δήλωσε ο Maarten Sierhuis, Global Alliance Director του Alliance Innovation Laboratory της Nissan στη Silicon Valley, στην Καλιφόρνια. “Με αυτήν τη συνεργασία, θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες αυτονομίας και τηλε-λειτουργίας, συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, συνδεσιμότητας οχημάτων και διεπαφής ανθρώπου-μηχανής για να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του μέλλοντος των ευφυών σεληνιακών rover. Στη συνέχεια, θα μεταφέρουμε αυτές τις γνώσεις από το LTV που λειτουργεί στη σεληνιακή επιφάνεια, πίσω στη Γη”.

Η Textron Specialized Vehicles θα προσφέρει στην ομάδα τις ικανότητές της με το Arctic Cat Off Road για σχεδιασμό πλαισίου, δυναμικής οχημάτων και χειρισμό ανάρτησης. Το Arctic Cat διαθέτει μια πλούσια ιστορία καινοτόμων επιδόσεων οχημάτων και μηχανικής ακριβείας. Στους λοιπούς στρατηγικούς εταίρους περιλαμβάνονται η Relative Dynamics με εμπειρία στα συστήματα διαστημικών επικοινωνιών και η QSTC (πρώην AQST) με εμπειρία στην επικοινωνία, στα συστήματα κύλισης και ελέγχου πρόσφυσης.

“Αισθανόμαστε ότι δημιουργήσαμε μια δυναμική, πρωτοποριακή και ισχυρή ομάδα για αυτήν την προσπάθεια», λέει ο Scott Hall, Πρόεδρος της Teledyne Brown Engineering. “Αυτή η ομάδα θα προσφέρει ένα στιβαρό, ευέλικτο και διαισθητικό όχημα για να υποστηρίξει το μέλλον μας στο διάστημα”.

Διαβάστε ακόμα: