49 χρόνια τετρακίνητα Subaru: Από το Leone στο Impreza και το Outback

Είναι Σεπτέμβριος του 1972. Στην Ιαπωνία, η εταιρεία που έχει πάρει το όνομά της από τον αστερισμό των Πλειάδων, γράφει ιστορία. Παρουσιάζει το Subaru Leone 4WD Estate Van. Αυτό, θα είναι το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο AWD μαζικής παραγωγής, όχι μόνο της Subaru, αλλά ολόκληρης της Ιαπωνίας

Fast forward, 49 χρόνια μετά. Η Subaru έχει πλέον συνδέσει το όνομά της -ίσως όσο καμία άλλη- με τα All-Wheel Drive οχήματα. Όχι άδικα, μιας και στο μυαλό όλων ήταν, είναι και θα είναι χαραγμένα για πάντα τα Impreza. Το μοντέλο που αγαπήθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, σε ό,τι αφορά τη μάρκα-λόγω και του γεγονότος ότι έφερε τις χάρες του WRC στο… λαό. Και σήμερα, η ιαπωνική μάρκα “ποντάρει” επάνω στο Symmetrical AWD του Outback και των άλλων μοντέλων της.

Κάπως έτσι, η Subaru Corporation ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2021 η αθροιστική παραγωγή των οχημάτων All-Wheel Drive ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια μονάδες. Διόλου άσχημη επίδοση στη χρονιά που είναι το… παρά ένα της συμπλήρωσης μισού αιώνα από τότε που η εταιρεία παρουσίασε το Subaru Leone 4WD Estate Van.

Τι είναι το Symmetrical AWD

Το πιο διακριτικό χαρακτηριστικό του Symmetrical AWD της Subaru είναι ένα συμμετρικά διαμορφωμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης σε συνδυασμό με έναν διαμήκη στην τοποθέτηση κινητήρα Boxer. Ο συνδυασμός του χαμηλού κέντρου βάρους που παρέχεται από τον κινητήρα Boxer και της ανώτερης ισορροπίας βάρους του συμμετρικού συστήματος μετάδοσης κίνησης μεγιστοποιεί τη σταθερότητα και την πρόσφυση, προσφέροντας εξαιρετική οδηγική απόδοση σε μια ποικιλία καιρικών και οδικών συνθηκών.

Εκτός από αυτά τα μηχανολογικά πλεονεκτήματα, η Subaru βελτιώνει συνεχώς το AWD σύμφωνα με την “ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της κατασκευής αυτοκινήτων», για να προσφέρει αυξημένη «απόλαυση και ξεγνοιασιά» στον οδηγό και τους επιβάτες.

Είδαμε λοιπόν το χθες, είδαμε το σήμερα, καιρός να δούμε και το αύριο. Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν στην αυτοκίνηση, αυτό που δεν… αλλάζει είναι το All-Wheel Drive. Το AWD, μία από τις βασικές τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη δέσμευση της Subaru στην ασφάλεια και την οδηγική απόλαυση, εξελίσσεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και τώρα συνεχίζει και στα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ήδη, στα μοντέλα e-BOXER που πωλούνται στην Ιαπωνία και σε άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο, ένας κινητήρας υψηλής απόκρισης επιτρέπει τον ακριβέστερο έλεγχο του AWD, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας σε μια ολισθηρή επιφάνεια του δρόμου, όπως στο χιόνι ή στον πάγο, καθώς και βελτιωμένη ικανότητα οδήγησης σε δύσκολους δρόμους.

Για τα επερχόμενα ηλεκτρικά μοντέλα, όπως το ηλεκτρικό SUV “SOLTERRA” που θα κυκλοφορήσει το 2022 αλλά και νέα ισχυρά υβριδικά οχήματα που έχουν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν στα μέσα της δεκαετίας του 2020, η ικανότητα AWD της Subaru θα ενισχυθεί περαιτέρω με την τεχνολογία ηλεκτροκίνησης.

Αν υπάρχει μία εταιρεία που έχει συνδεθεί με την τετρακίνηση και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, αυτή είναι η Subaru με τα μοντέλα της. Symmetrical All-Wheel-Drive, Boxer (και e-Boxer πλέον) κινητήρες και φυσικά ο συνδυασμός με την νέα Παγκόσμια Πλατφόρμα Subaru είναι ο δρόμος της εταιρείας προς το όραμά της που είναι “ένας κόσμος χωρίς ατυχήματα”.