Škoda

Škoda Roadiaq: Ένα αυτοκίνητο για περιπέτειες

Το ένατο αυτοκίνητο μαθητευόμενων που σχεδιάστηκε από φοιτητές της Ακαδημίας Škoda προωθεί την ηλεκτρονική κινητικότητα και το πνεύμα της εξερεύνησης. Το Škoda Roadiaq μπορεί να είναι τόσο ένα κινητό γραφείο όσο και ένα υπνοδωμάτιο.

Škoda

Κατά την ανάπτυξη του ένατου μαθητευόμενου οχήματος, οι εκπαιδευόμενοι της Škoda εμπνεύστηκαν σημαντικά από το ήθος της τσεχικής αυτοκινητοβιομηχανίας: Ας εξερευνήσουμε. Το Škoda Roadiaq είναι ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο για το περιπετειώδες πνεύμα, ειδικά σχεδιασμένο για εξερεύνηση.

Για πρώτη φορά, οι σπουδαστές χρησιμοποίησαν το ηλεκτρικό όχημα Škoda Enyaq ως βάση, μετατρέποντάς το σταδιακά σε ένα μοναδικό κινητό σπίτι με την καθοδήγηση των ειδικών της Škoda, των καθηγητών τους και των υπευθύνων επαγγελματικής κατάρτισης. Το αυτοκίνητο αυτό προσφέρει τεράστια ελευθερία: οι χρήστες μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε και να ασχοληθούν με οποιαδήποτε δραστηριότητα κατά την άφιξή τους. Το Škoda Roadiaq δεν είναι μόνο εξοπλισμένο με χώρο ύπνου και ενσωματωμένη κουζίνα, αλλά διαθέτει επίσης τα εργαλεία και τις ανέσεις που επιτρέπουν στους χρήστες να εργάζονται από οποιοδήποτε σημείο.

“Ως ένα κινητό τροχόσπιτο γραφείου, το Roadiaq δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εργάζονται από οποιαδήποτε επιθυμητή τοποθεσία. Ενσαρκώνει έτσι τη φιλοσοφία της Νέας Εργασίας που υιοθετούμε πλήρως στη Škoda – αξιοποιώντας την ευελιξία για την επίτευξη ενός ισορροπημένου βέλτιστου για τις ανάγκες της ομάδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, ο ενθουσιασμός, η χαρά και η σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια που επέδειξαν οι φοιτητές, ενώ εργάζονταν στο όχημα για αρκετούς μήνες, ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτα – σε ευθυγράμμιση με την αρχή “Αριστεία με χαρά”! Το ένατο μαθητικό μας αυτοκίνητο δείχνει εντυπωσιακά τι μπορεί να επιτευχθεί συλλογικά όταν τα άτομα δεσμεύονται με πάθος σε ένα έργο”, σχολιάζει η Maren Gräf, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Škoda για το People & Culture.

 

 

Ίδια τεχνολογία, διαφορετικό σώμα

Τα τεχνικά θεμέλια του αυτοκινήτου παραμένουν αμετάβλητα, έτσι το Roadiaq είναι ουσιαστικά ένα αμιγώς ηλεκτρικό Enyaq με κίνηση σε όλους τους τροχούς και απόδοση συστήματος 195 kW. Το αυτοκίνητο διαθέτει μπαταρία 82 kW και προσφέρει αυτονομία έως 495 χιλιόμετρα στον κύκλο WLTP. Ωστόσο, πέρα από την τεχνολογία και τις μπροστινές και πλευρικές δομές του αμαξώματος, οι ομοιότητες με το αυτοκίνητο παραγωγής σταματούν.

Κατά τη διάρκεια περισσότερων από 2.000 ωρών εργασίας, η ομάδα των 29 μαθητευόμενων που συμμετείχαν στη μελέτη εισήγαγε τροποποιήσεις που καθιστούν το Roadiaq τόσο πρακτικό όσο ένα αυτοκίνητο περιήγησης για τυχοδιώκτες. Η οροφή του αυτοκινήτου έχει ανυψωθεί στο πίσω μέρος για να προσφέρει επιπλέον εσωτερικό χώρο. Η αριστερή πίσω πόρτα και το χερούλι της έχουν τροποποιηθεί, ενώ το παράθυρο στην περιοχή αυτή έχει τοποθετηθεί με σήτα. Οι αλλαγές αυτές ήταν απαραίτητες λόγω της παρουσίας ενός κρεβατιού στο αριστερό πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Οι φοιτητές επανασχεδίασαν επίσης την πέμπτη πόρτα του αυτοκινήτου, επιτρέποντας πλέον την τοποθέτηση μιας προστατευτικής από τις καιρικές συνθήκες σκηνής, ιδιαίτερα σημαντική όταν χρησιμοποιείται η κουζίνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος.

“Το πρόγραμμα Student Car συμπυκνώνει τρία από τα κύρια πλεονεκτήματα της Škoda: την τολμηρή, ενεργητική στάση της, την πρακτική μεθοδολογία και το αξιοσημείωτο ομαδικό πνεύμα. Στη Škoda Design, είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε σε αυτό το έργο. Στόχος μας είναι να δώσουμε σε αυτούς τους ταλαντούχους νέους μια ολοκληρωμένη, απτή εικόνα της καθημερινής μας εργασίας και να κεντρίσουμε τον ενθουσιασμό τους. Οι καινοτόμες ιδέες που δημιουργούν οι μαθητές μας με γοητεύουν κάθε χρόνο και εκτιμώ πραγματικά την πολύτιμη συμβολή τους και την εξαιρετική δημιουργικότητά τους”, λέει ο επικεφαλής σχεδιαστής Oliver Stefani, συζητώντας για τη σύλληψη του αυτοκινήτου.

Σε σύγκριση με την έκδοση παραγωγής του Enyaq, το Roadiaq έχει αυξηθεί σε ύψος στα 2.050 mm. Το πλάτος των 1.879 mm και το μήκος των 4.649 mm παραμένουν πανομοιότυπα με το μοντέλο παραγωγής, αλλά το μεταξόνιο έχει επεκταθεί ελαφρώς στα 2.770 mm και η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί στα 190 mm.

 

 

Βιώσιμα υλικά και πρακτικότητα

Το εσωτερικό του Škoda Roadiaq σηματοδοτεί μια συνολική ανανέωση του Enyaq παραγωγής. Το μπροστινό μέρος μπορεί να έχει λιγότερες τροποποιήσεις, αλλά εξακολουθεί να περιλαμβάνει έναν χώρο εργασίας που επιτρέπει στους χρήστες να εργάζονται από σχεδόν οποιαδήποτε θέση στο κάθισμα του συνοδηγού. Σε κοντινή απόσταση από το κάθισμα του συνοδηγού βρίσκεται μια ειδική θήκη για tablet σε ρυθμιζόμενο βραχίονα. Το όχημα διατηρεί συνεχή συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Στο πίσω μέρος, τα πάντα έχουν επανασχεδιαστεί. Οι φοιτητές, σε συνεργασία με το τμήμα πληροφορικής της Škoda, εγκατέστησαν μια οθόνη 27 ιντσών με σταθμό σύνδεσης, ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι, μια διάταξη που επιτρέπει την απεριόριστη εργασία από οποιαδήποτε θέση. Ο πίσω εσωτερικός φωτισμός είναι νέος, έχουν προστεθεί ηλεκτρικές πρίζες για τη σύνδεση άλλων συσκευών, ενώ στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου υπάρχουν ανέσεις όπως ντους, καφετιέρα και μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα με κουζίνα. Ο ηλεκτρικός εξοπλισμός του αυτοκινήτου μπορεί να τροφοδοτηθεί με ηλιακή ενέργεια, εάν είναι απαραίτητο, και κατά την κατασκήνωση, το αυτοκίνητο μπορεί εύκολα να συνδεθεί με την κύρια παροχή ρεύματος για να τροφοδοτήσει τον εξοπλισμό του οχήματος. Ο πίσω χώρος διαθέτει έπιπλα κατά παραγγελία και μπορεί εύκολα να μετατραπεί από καθιστικό σε υπνοδωμάτιο για έναν άνθρωπο. Φυσικά, το αυτοκίνητο περιλαμβάνει επίσης ένα πτυσσόμενο τραπέζι και καρέκλες.

Το εξωτερικό του αυτοκινήτου έχει ανανεωθεί με νέα βαφή που συνδυάζει το Moon White και το Emerald Green. Το εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της ταπετσαρίας, είναι κατασκευασμένο από εξ ολοκλήρου ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά. Οι μαξιλαροθήκες και οι κουβέρτες για τον ύπνο στο αυτοκίνητο κατασκευάζονται με μια ειδική μέθοδο 3D Knit, η οποία επίσης χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά και δεν παράγει απόβλητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φοιτητές συνεργάστηκαν με ειδικούς από διάφορα τμήματα της τσεχικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και με ειδικούς από εταιρείες-προμηθευτές. “Πράγματι, το πρόγραμμα Apprentice Car παρέχει στους μαθητευόμενους την ευκαιρία να εξοικειωθούν διεξοδικά με όλα τα τμήματα της Škoda. Η υποστήριξη και η ανταλλαγή γνώσεων με εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς της Škoda και καθηγητές από την Ακαδημία Škoda ωφελεί σημαντικά τους μαθητές μας και την ανάπτυξή τους. Φέτος, το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε από τη συνεργασία με εξωτερικούς ειδικούς σε τροχόσπιτα”, δηλώνει ο Zdeněk Stanke, επικεφαλής ομάδας στην Ακαδημία Škoda.

Χάρη σε όλες αυτές τις αλλαγές και τροποποιήσεις, το Škoda Roadiaq είναι ένα όνειρο που πραγματοποιείται για τους σύγχρονους ψηφιακούς νομάδες και τους ενθουσιώδεις ταξιδιώτες. Πρόκειται για ένα ευέλικτο και φιλικό προς το περιβάλλον αυτοκίνητο, το οποίο λαμβάνει υπόψη του τη βιωσιμότητα όχι μόνο όσον αφορά το σύστημα ισχύος του, αλλά και τον εξοπλισμό του. Η κίνησή του 4×4 του επιτρέπει να φτάνει σε τοποθεσίες απρόσιτες για άλλα αυτοκίνητα, ενώ κατά την άφιξή του προσφέρει στους χρήστες όλη την άνεση και την ευκολία που χρειάζονται για εργασία και αναψυχή.