Live η Κίνηση στους δρόμους
CUPRA Born1 Οι τιμές στην Ελλάδα και οι επιδόσεις του Cupra Born

Οι τιμές στην Ελλάδα και οι επιδόσεις του Cupra Born

Πισωκίνητο, με 231PS, κάνει το 0-100 σε 6,6''. Από 33.900 ευρώ

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Cupra έφτασε στην Ελλάδα και είναι ήδη διαθέσιμο στις εκθέσεις των τριών CUPRA Dealers στην χώρα μας, της Bελμάρ στην Αργυρούπολη, της Α. Μακρής στο Μαρούσι και της Katakis Autogroup στην Θεσσαλονίκη. Οι τιμές διάθεσης ξεκινούν από 33.900€ (προ κρατικής επιδότησης), ενώ η πρώτη διαθέσιμη έκδοση είναι αυτή με την μπαταρία των 58kWh και των 204hp. H έναρξη παραγωγής της έκδοσης με την μπαταρία των 45kWh θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ενώ οι εκδόσεις e-Boost θα είναι διαθέσιμες από τον προσεχή Μάιο.

CUPRA Born2 Οι τιμές στην Ελλάδα και οι επιδόσεις του Cupra Born
Οι ομοιότητες με το VW ID.3 είναι εμφανείς. Λογικό, μιας και πατάνε στην ίδια πλατφόρμα

Ας αρχίσουμε με το ότι είναι πισωκίνητο. Το νέο, 100% ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας έχει σπορ προσανατολισμό και διατίθεται σε εκδόσεις απόδοσης 150PS (110kW)/310Nm και 204PS (150kW)/310Nm. Το υψηλής απόδοσης Βorn προσφέρει επίσης το πακέτο επιδόσεων e-Boost αυξάνοντας την απόδοση στα 231PS (170kW)/310Nm. Το e-Boost διατίθεται με δύο επιλογές μπαταρίας: Με την μπαταρία 77kWh που κάνει το σπριντ από στάση στα 100 χαω σε 7 δευτερόλεπτα και αυτονομία περίπου 540km, και με την μπαταρία 58kWh με τα 0-100χλμ/ώρα να έρχονται σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα και με την αυτονομία να φτάνει τα 424χλμ. Επιπλέον, το πακέτο e-Boost περιλαμβάνει μεγαλύτερα μπροστινά φρένα και στάνταρ ζάντες 19” καθώς και τιμόνι CUPRA με satellite buttons.

Οι τεχνολογίες του Cupra Born

CUPRA Born3 Οι τιμές στην Ελλάδα και οι επιδόσεις του Cupra Born

Το CUPRA Born χρησιμοποιεί υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετημένη χαμηλά και κεντρικά στο αυτοκίνητο ώστε να προσφέρει καλύτερη κατανομή βάρους (50% μπροστά, 50% πίσω) και να μειώσει το αντίκτυπο του αυξημένου βάρους.

«Η προηγμένη τεχνολογία του ηλεκτρικού κινητήρα του CUPRA Born, σε συνδυασμό με το πλαίσιο προσφέρει δυναμική οδήγηση, είναι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της CUPRA που αποδεικνύει ότι ο εξηλεκτρισμός και οι επιδόσεις συνδυάζονται απόλυτα», δήλωσε ο Werner Tietz, Executive Vice-President for Research and Development CUPRA. «Είναι ένα όχημα που ανατρπέπει τα δεδομένα – είναι περιβαλλοντικά προσανατολισμένο, αλλά ταυτόχρονα δυναμικό και συναρπαστικό».

Το Βοrn διαθέτει τρεις επιλογές μπαταρίας με χωρητικότητα 45kWh, 58kWh και 77kWh και με μέγιστη αυτονομία περίπου 540km με μία μόνο φόρτιση σύμφωνα με τον επίσημο κύκλο δοκιμών WLTP. Η επίτευξη του μεγάλου εύρους αυτονομίας επιτυγχάνεται από το προηγμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης που διατηρεί στο βέλτιστο τη θερμοκρασία της μπαταρίας.

Όσον αφορά τους χρόνους επαναφόρτισης, σε μόλις 7 λεπτά μπορούν να προστεθούν επιπλέον 100 χιλιόμετρα αυτονομίας χρησιμοποιώντας ένα σημείο φόρτισης 170kW. Ακόμη και αν η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας είναι μόνο στο 5%, μπορεί να αναπληρωθεί στο 80% σε μόλις 35 λεπτά. Το CUPRA Born μπορεί να συνδεθεί τόσο σε δίκτυα φόρτισης AC (έως 11kW) όσο και DC (έως 170kW), οπότε είτε βρίσκεστε στο δρόμο είτε στο σπίτι, η επαναφόρτιση της μπαταρίας είναι γρήγορη και απλή.

Το CUPRA Born είναι εξοπλισμένο με Drive Profile, που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του οδηγού του. Διαθέτει πέντε διαφορετικά οδηγικά προφίλ: Range, Comfort, Performance, Individual και CUPRA (διατίθεται μόνο με το e-Boost).

To πλαίσιο

Το CUPRA Born χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group, σε συγκεκριμένη εφαρμογή CUPRA (15 mm χαμηλότερα στον μπροστινό άξονα και 10 mm στον πίσω άξονα από το στάνταρ ύψος MEB του Ομίλου Volkswagen).

Η πλατφόρμα ηλεκτρικής κίνησης επέτρεψε στους μηχανικούς της CUPRA να ενισχύσουν τη δυναμική ικανότητα του οχήματος, καθιστώντας το όσο πιο ευέλικτο και κομψό γίνεται.

Οι διαστάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη δυναμική ικανότητα του CUPRA Born: μήκος 4.322mm, πλάτος 1.809mm, ύψος 1.540mm και μεταξόνιο 2.767mm. Επιπρόσθετα, στιβαρές τεχνολογίες πλαισίου των μπροστινών γόνατων MacPherson και προηγμένο σχεδιασμό πέντε συνδέσμων στο πίσω μέρος και το CUPRA Born επωφελείται από μια ασφαλή πλατφόρμα για να εξασφαλίσει τη δυναμική που αναμένεται από μία αντισυμβατική μάρκα.

Το DCC λειτουργεί σε συνδυασμό με σπορ αναρτήσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του οδηγού, ανεξάρτητα από το επιλεγόμενο οδηγικό προφίλ.

Το σύστημα διεύθυνσης εξασφαλίζει πλήρη έλεγχο στον οδηγό, ενώ το ESC Sport και η βελτιωμένη ενεργοποίηση και αίσθηση του συστήματος πέδησης φανερώνουν ότι το CUPRA Born ανταποκρίνεται σε κάθε οδηγική συνθήκη.

Εκτός από τη γκάμα ζαντών αλουμινίου μεταξύ 18 “και 20”, το CUPRA Born χρησιμοποιεί επίσης προαιρετικά μεγαλύτερα ελαστικά υψηλής απόδοσης 235mm, για βέλτιστη απόδοση και μέγιστη πρόσφυση.

Διαβάστε ακόμα: