Με αυτό το μοντέλο η Nissan μας δείχνει το μέλλον της

Ένα από τα “αστέρια” του 46ου Σαλονιού Αυτοκινήτου του Τόκιο, βρισκόταν στο περίπτερο της Nissan. Η ιαπωνική μάρκα, μας έδωσε τη δυνατότητα να ρίξουμε μια “ματιά” στο μέλλον της (και μας), αποκαλύπτοντας ένα ηλεκτρικό crossover το οποίο εισάγει την εταιρεία στην εποχή της αυτόνομης οδήγησης. Το ολοκαίνουργιο αυτό concept, διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, βραβευμένη τεχνολογία υποστήριξης οδηγού και εμφάνιση που σηματοδοτεί την ολική “επανεκκίνηση” στον σχεδιασμό της μάρκας.Πάμε όμως να δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά!

Γράφει ο Φώτης Γελαμέρης

Εξωτερικά, το Ariya concept είναι “προέκταση” του Nissan IMx, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο σαλόνι αυτοκινήτου του Τόκιο, το 2017. Χαρακτηρισμένο με τις έννοιες “κομψό”, “απρόσκοπτο” και “σέξι”, το Nissan Ariya concept διαθέτει παραδείγματα αυτής της νέας γλώσσας σχεδίασης σε όλο το εξωτερικό του, συμπεριλαμβανομένων ευρυγωνιων εμπρόσθιων φτερών, εξαιρετικά λεπτών προβολέων LED, όπως και με μια μάσκα εμπρός (η οποία τυπικά θα είχε γρίλιες σε ένα βενζινοκίνητο όχημα) διακοσμημένη με ένα ειδικά φωτιζόμενο έμβλημα της Nissan.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος παγκόσμιου σχεδιασμού της Nissan, Alfonso Albaisa εξηγεί ότι η μάρκα αντικατέστησε “τη συμβατική μάσκα με αυτό που αποκαλούμε “ασπίδα”, ένα εκφραστικό πλαίσιο με μια καινοτόμο υφή 3-D, τονίζοντας με αυτό την τεχνολογία που κρύβεται μέσα στο οχημα”.

Το δυναμικό και επιθετικό προφίλ του οχήματος, συμπληρώνουν οι πεντακτινοι, 21 ιντσών τροχοί αλουμινίου, με ειδικής κατασκευής ελαστικα. Μια χαμηλή, κομψή οροφή χαράζει την απαραίτητη αεροδυναμική στο όχημα. Επίσης, το στυλ της πίσω όψης δεν θυμίζει σε τίποτα ένα παραδοσιακό SUV, έχοντας μια απότομη κωνική στήλη C, που συνδυάζεται άψογα σε ένα μυώδες οπίσθιο πλαίσιο. Τέλος ο φωτισμός των πίσω φτερών και η αεροτομή, κάνουν αμέσως αντιληπτή την ισχύ του οχήματος .

Παρότι η εξωτερική σχεδίαση συνδιάζει το “κομψό” αλλά και το “άγριο”, στο εσωτερικό η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Το σαλόνι του Ariya concpet, αντανακλά μια ομαλότητα, η οποία αντιπροσωπεύεται από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας με την καθημερινή ζωή και τη λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει την ιαπωνική δεξιοτεχνία.

Ο μινιμαλιστικός πίνακας οργάνων, δεν θυμίζει σε τίποτα τα κουμπιά και τους διακόπτες που συναντάμε σε συμβατικά οχηματα. Όταν το Ariya concept ενεργοποιείται, τα απλά απλά ενσωματωμένα χειριστήρια αφής κατά μήκος του πίνακα οργάνων “ζωντανεύουν” με μια λάμψη. Τα μοναδικά φυσικά χειριστήρια είναι το κουμπί Start, ένα μόνο κουμπί για την λειτουργία της οθόνης 12,3 ιντσών και τα χειριστήρια του κλιματισμού, που είναι εντεχνως τοποθετημένα στην κάτω πλευρά του πίνακα οργάνων. Ο πίνακας οργάνων εκτείνεται άψογα στις πόρτες και στα εσωτερικά στοιχεία της καμπίνας ώστε να μην γίνεται αντιληπτός όταν δεν χρησιμοποιείται.

Τα καθίσματα είναι ανετα, διαθέτουν ένα εξαιρετικά λεπτό πλαίσιο παρέχοντας ακόμα περισσότερο εσωτερικό ελεύθερο χώρο. Τα μπροστινά και τα πίσω καθίσματα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε ο κάθε επιβάτης να απολαμβάνει την θεα κάθε διαδρομής, και παρέχουν μια αίσθηση κύλισης πάνω σε μαγικό χαλί.

Σε όλη την καμπινα, τα εσωτερικά υλικά επιλέχθηκαν προσεκτικά, προσδίδοντας στιβαρότητα, υψηλή λειτουργικότητα και τεχνολογική υπεροχή. Το ταμπλό και οι πόρτες είναι καλυμμένες με λεπτό μαύρο συνθετικό δέρμα, και μια διαφορετική ποιότητα συνδετικού δέρματος, με κοκκώδη υφή, εκτείνεται από την στήλη Α στην οροφή. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρει μια κομψή και συνάμα χαρακτηριστική οπτική αντίθεση.

Σε ό,τι αφορά το μηχανικό μερος, οι δύο ηλεκτρικοί κινητήρες είναι αρκετοί για να του δώσουν μια εντυπωσιακή επιτάχυνση. Κατασκευασμένο πάνω σε ένα υψηλής απόδοσης 100% ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, το Nissan Ariya concept προσφέρει στιγμιαία ροπή και στους τέσσερις τροχούς, συνδυάζοντας τους δύο κινητήρες μπρος / πίσω. Αυτή η διάταξη προσφέρει ισορροπημένη, προβλέψιμη ισχύ και στους τέσσερις τροχους, ίση ή καλύτερη από πολλά premium σπορ αυτοκίνητα. Επίσης, υπόσχεται εξαιρετική απόδοση στις στροφές αλλά και αντίστοιχη πρόσφυση σε ολισθηρές επιφάνειες, όπως λάσπη και χιόνι, χωρίς ο οδηγός να αλλάξει τον τρόπο οδήγησης του. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από την πολυετή ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου της ευστάθειας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος κατανομής ροπής ATTESA E-TS του Nissan GT-R, αλλά και του έξυπνου συστήματος 4Χ4 του Nissan patrol, οι μηχανικοί δημιούργησαν αυτό το νέο σύστημα για αυτόματη διαχείριση της ισχύος και της πέδησης του EV, διασφαλίζοντας μια ομαλή κύλιση με την ελαχιστη δυνατή ολίσθηση των ελαστικών.

Η τεχνολογία είναι σε άλλο επίπεδο, επιτρέπει στο Ariya Concept να εντάσσεται απρόσκοπτα στην καθημερινή ζωή του οδηγού, εντός και εκτος οχήματος, παρέχοντας την ελευθερία και την απόλαυση της κινητικότητας. Οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Ένα χαρακτηριστικό είναι το Door to door navigation που επιτρέπει στον οδηγό να δώσει εναν προορισμό και να λαμβάνει επιλογές πλοήγησης από το σύστημα αυτοκινήτου. Αν η διαδρομή τελειώσει και πρέπει ο οδηγός να πάει με τα πόδια θα μεταφέρει της υπόλοιπες πληροφορίες στο κινητό του οδηγού.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ο οδηγός πλησιάζει το όχημα τον καλωσορίζει με έναν χαρακτηριστικό φωτισμό ενώ ξεκλειδώνει αυτόματα. Ακομα και πριν μπει ο οδηγός μεσα, ρυθμίσεις όπως η θέση του καθίσματος του, και η θερμοκρασία στο σύστημα κλιματισμού  προσαρμόζονται στις προσωπικές του προτιμήσεις, που ο οδηγος μπορεί να ρυθμίσει απο το Smartphone του. Επισης το όχημα μπορει να συγχρονιστεί με το πρόγραμμα του οδηγού για να προβλέψει τους χρόνους αναχώρησης και να ετοιμάσει τον κλιματισμό στην καμπίνα.

Όταν ο οδηγός μπει μεσα, ο εικονικός προσωπικός βοηθός μπορεί να τον βοηθήσει στην αναζήτηση πληροφοριών και στην αναζήτηση θέσης στάθμευσης. Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού το αυτοκίνητο εντοπίζει αυτόματα τα σημεία φόρτισης κατά μήκος του δρόμου, εξασφαλίζοντας ότι ο οδηγός θα φτάσει στον προορισμό του. Αν χρειαστεί στην διαδρομή να πάρεις κάποιον φίλο σου από κάπου , μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό μέσω βιντεοκλήσης να συνεννοηθεί.

Κάποια ακομα θετικα είναι ότι υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση CHAdeMO, παρεχει συνεχείς ενημερώσεις, διαθέτει την τελευταία έκδοση του βραβευμένου συστήματος υποστηρίξεις οδηγών της Nissan, ProPILOT 2.0 για άνετη και γεμάτη αυτοπεποίθηση οδήγηση. Τέλος ο οδηγός κατα την άφιξη στον προορισμό του, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Smartphone ή μια εξειδικευμένη συσκευή για να σταθμεύσουν αυτόματα το αυτοκίνητο από μια κοντινή απόσταση.

“Η Nissan εχει μια ξεκάθαρη εικόνα της παγκόσμιας  κινητικότητας. Το Ariya concept, είναι μόνο η αρχή, καθώς η Nissan εξετάζει πως ο σχεδιασμός, το όχημα και η απόλαυση του οδηγού μπορούν να μετασχηματιστούν μέσω της αρχιτεκτονικής των νέων πλατφορμών EV”, λέει ο Yamauchi, εντεταλμένος σύμβουλος της Nissan Motor Co. Ltd.

Η Nissan, με το Ariya concept, δείχνει πως είναι πανέτοιμη να κάνει το “μπαμ” στον κόσμο των premium EVs (θυμίζουμε ότι είναι από τις πρώτες που λάνσαραν αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην αγορά, το LEAF), με σκοπό να περάσει μπροστά στην τεχνολογία της αυτοκίνησης. Αναμένουμε να δούμε το επόμενο μοντέλο παραγωγής, αν και, ακόμα και έτσι ακριβώς να κυκλοφορούσε το Ariya, θα ήταν ένα “διαμάντι”…