Maserati: Εξηλεκτρισμός “Made in Italy” για τολμηρή ηλεκτροκίνηση και βιώσιμη ανάπτυξη

Tο 2024 είναι ένα κρίσιμο έτος-ορόσημο για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της Maserati, ιδιαίτερα εν μέσω των προκλήσεων και των αλλαγών που αντιμετωπίζουν οι μάρκες πολυτελείας στον παγκόσμιο επιχειρηματικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Maserati, η επίσημη ιταλική μάρκα πολυτελείας που αναπτύσσει και παράγει αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υλοποιεί ένα βιώσιμο μακροπρόθεσμο σχέδιο κερδοφόρας ανάπτυξης που επικεντρώνεται στη συνεπή εξέλιξη της μάρκας και των προϊόντων. Η γκάμα της Maserati σχεδιάζεται, αναπτύσσεται και κατασκευάζεται 100% στην Ιταλία, εξυπηρετώντας περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο με ποσοστό εξαγωγών 86%- η Μόντενα συνεχίζει να αποτελεί την καρδιά του Οίκου της Τρίαινας, ο οποίος εδρεύει στο ιστορικό εργοστάσιο στη Viale Ciro Menotti για περισσότερα από 80 χρόνια.

Ως μάρκα αφιερωμένη στις επιδόσεις, την καινοτομία, το σχεδιασμό, την ποιότητα, την τεχνολογία και την πολυτέλεια, η Maserati γράφει το μέλλον της πολυτελούς κινητικότητας με μια φιλόδοξη στρατηγική και αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προϊόντων με στόχο την ηλεκτροκίνηση, ώστε να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των πελατών.

Η Maserati είναι η μόνη πολυτελής μάρκα εντός της Stellantis και μετά τη θετική οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2021, θέτει τώρα ένα ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο, προβάλλοντας το μέλλον της ηλεκτροκίνησης για να ενισχύσει την ηγετική της θέση στην πολυτελή κατηγορία, διατηρώντας τον όγκο παραγωγής και τα κερδοφόρα περιθώρια κέρδους σύμφωνα με τη μοναδική τοποθέτηση της μάρκας της.

Εστίαση στην ηλεκτρική κινητικότητα 

Περισσότερο από ποτέ, η Maserati πιστεύει στην ηλεκτρική κινητικότητα του μέλλοντος και οργανώνεται σήμερα σε όλους τους τομείς για να μετασχηματίσει την ανταγωνιστικότητά της και να ξεπεράσει τις ανάγκες του νέου καταναλωτή πολυτελείας. Η εταιρεία με έδρα τη Modena έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της στη νέα ηλεκτρική εποχή, παρουσιάζοντας τα δύο πρώτα της οχήματα BEV: την GranTurismo Folgore και την Grecale Folgore (η Folgore προσδιορίζει την αμιγώς ηλεκτρική γκάμα της Maserati), τα οποία ήδη πωλούνται στην Ιταλία και στις αγορές της ΕΕ. Η GranTurismo Folgore, ένα πραγματικό σύμβολο για τη μάρκα, προσφέρει πρωτοποριακές τεχνικές λύσεις που προέρχονται από τη Formula E. Με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στα γονίδιά της και τις ρίζες της στο πνεύμα του αγνού ανταγωνισμού, η Maserati είναι η πρώτη ιταλική μάρκα που θα συμμετέχει στη Formula E, από το 2023.

Το μέλλον 

Η Maserati GranCabrio Folgore αναμένεται να λανσαριστεί φέτος, λίγο μετά την έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο δρόμος προς την ηλεκτροκίνηση θα συνεχιστεί με τη νέα MC20 Folgore το 2025, ένα ολοκαίνουργιο μεγάλο E-UV BEV το 2027 και την επόμενη γενιά της Quattroporte BEV το 2028.

Όλα τα σημερινά και μελλοντικά μοντέλα της μάρκας σχεδιάζονται και θα σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και κατασκευάζονται 100% στην Ιταλία. Ως αποτέλεσμα ενός γνήσιου συνδυασμού δεξιοτεχνίας και καινοτομίας, η Maserati θα επαναβεβαιώσει τον δεσμό με τις ρίζες της: η ιστορική έδρα στη Μόντενα, η οποία σήμερα φιλοξενεί την παραγωγή των MC20 και MC20 Cielo, θα κάνει σύντομα χώρο για την παραγωγή της έκδοσης Folgore των πιο επιθυμητών σούπερ σπορ αυτοκινήτων.

Θέλοντας να διασφαλίσει ότι τα αυτοκίνητά της διαθέτουν το πιο ελκυστικό στυλ και τις πιο χαρακτηριστικές λεπτομέρειες, το εργοστάσιο της Μόντενα θα φιλοξενήσει επίσης το “Atelier of the Fuoriserie Personalization Program”, που προορίζεται για τη δημιουργία εξατομικευμένων μοντέλων Maserati. Ήδη έχουν προγραμματιστεί συνεχείς επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις εντός του εργοστασίου, καθώς και σε ειδικές εκπαιδεύσεις για το νέο προσωπικό που εργάζεται στο Πρόγραμμα Εξατομίκευσης Fuoriserie.

Στο ιστορικό εργοστάσιο στη Viale Ciro Menotti, η ηγετική ομάδα της εταιρείας θα συνεργάζεται στενά με μια ευέλικτη, εξειδικευμένη και εστιασμένη ομάδα μηχανικών της Maserati – που αποτελείται από περίπου 130 επαγγελματίες μηχανικούς και τεχνικούς – η οποία θα αναπτύξει πλήρως την τρέχουσα και τη μελλοντική γκάμα. Η ομάδα θα λειτουργεί σε στενή σύνδεση με το Εργαστήριο Κινητήρων (όπου αναπτύσσονται και δοκιμάζονται τα πλήρως ηλεκτρικά συστήματα κίνησης) και θα συμβάλει στην καθοδήγηση της μάρκας προς μια υψηλότερη θέση πολυτελείας. Αυτή η ισχυρή ομάδα θα οικοδομήσει από κοινού το μέλλον της Trident και θα οδηγήσει την εμβληματική μάρκα σε νέα ύψη, όπως της αξίζει.

Η Maserati αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Stellantis “Dare Forward 2030”, το οποίο ανακοινώθηκε την 1η Μαρτίου 2022, ως ένα ολοκληρωμένο τμήμα της συνολικής μήτρας οργάνωσής της. Όλα τα νέα μοντέλα της Maserati θα υιοθετήσουν ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, για να φέρουν μεγάλη καινοτομία και υψηλές επιδόσεις, τα οποία είναι χαρακτηριστικά του DNA της Maserati.