Toyota

Νεα limited edition Toyota GR Supra για τον εορτασμό του GT4 Customer Motorsport

Ειδική έκδοση Toyota GR Supra που περιορίζεται σε 100 μονάδες στην Ευρώπη για τον εορτασμό του GT4 milestone

Toyota

Η γκάμα της Toyota GR Supra μεγαλώνει με την προσθήκη της νέας GR Supra “GT4 100th Edition Tribute” ως ένδειξη της επιτυχίας του κουπέ στον μηχανοκίνητο αθλητισμό πελατών. Νωρίτερα φέτος, η TOYOTA GAZOO Racing γιόρτασε την παραγωγή της 100ης GR Supra GT4, ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου που σχεδιάστηκε για τη συμμετοχή των πελάτων στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το νέο αυτοκίνητο δρόμου περιορισμένης σειράς αποτελεί φόρο τιμής σε αυτό το επίτευγμα στους αγώνες πελατών.

Ένα αυθεντικό σπορ αυτοκίνητο με διάταξη κινητήρα εμπρός/πίσω κίνησης και διαστάσεις που επιτυγχάνουν τη “χρυσή αναλογία” για ιδανική οδική συμπεριφορά, η GR Supra ήταν το πρώτο παγκόσμιο μοντέλο που αναπτύχθηκε από την TOYOTA GAZOO Racing. Το νέο “GT4 100th Edition Tribute” περιλαμβάνει μοναδικές αναβαθμίσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό που υπογραμμίζουν την καταγωγή του από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Το αποκλειστικό χρώμα Plasma Orange για τη νέα περιορισμένη σειρά GR Supra τονίζεται από τις νέες ζάντες ελαφρού κράματος 19 ιντσών σε μαύρο ματ χρώμα. Οι μαύρες δαγκάνες φρένων με το σήμα GR τονίζουν την αγωνιστική κληρονομιά της TOYOTA GAZOO, ενώ μια προαιρετική πίσω αεροτομή απηχεί την οπτική ταυτότητα της GR Supra GT4.

Το εσωτερικό, σχεδιασμένο με οδηγοκεντρική προσέγγιση, διαθέτει μαύρες επενδύσεις καθισμάτων που μοιάζουν με σουέτ για ανθεκτικότητα και πολυτέλεια. Σε συνδυασμό με ένα σουέτ επιλογέα ταχυτήτων, προσφέρει μια εμπειρία αλλαγής ταχυτήτων με αίσθηση αφής. Οι πορτοκαλί ραφές στο χαλάκι του πορτμπαγκάζ, που ταιριάζουν με το εξωτερικό χρώμα του αυτοκινήτου, ολοκληρώνουν την αισθητική ανανέωση.

Ένα ανθρακονημάτινο έμβλημα στο ταμπλό με το γραφικό “GT4 100th Edition Tribute” τονίζει τον χαρακτήρα της περιορισμένης σειράς του οχήματος. Ένα πρόσθετο πάνελ στην πλευρά του οδηγού στο ταμπλό, το οποίο είναι ορατό όταν η πόρτα είναι ανοιχτή, τονίζει περαιτέρω την αποκλειστικότητα αυτής της σειράς.

Η GR Supra “GT4 100th Edition Tribute” βασίζεται στην ελαφριά GR Supra 3,0 λίτρων, διαθέτοντας ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξυπηρετεί το προφίλ ισχύος και ροπής του straight-six κινητήρα 340 ίππων του κουπέ.

Το κιβώτιο χρησιμοποιεί ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου που δίνει προτεραιότητα στις σπορ επιδόσεις. Οι παράμετροι του λογισμικού έχουν ρυθμιστεί ώστε να μεγιστοποιείται η ροπή του κινητήρα κατά την εμπλοκή και την απελευθέρωση του συμπλέκτη κατά την ανύψωση των ταχυτήτων, και έχουν ρυθμιστεί λεπτομερώς για σταθερή απόδοση κατά τις κατεβάσεις. Για γρήγορη επιτάχυνση, η τελική σχέση μετάδοσης είναι μικρότερη, από 3,15 στην αυτόματη GR Supra σε 3,46.

Πέρα από την εξοικονόμηση βάρους μέσω του χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων, οι πρόσθετες αλλαγές στις προδιαγραφές που αποσκοπούν στην απλοποίηση του ηχοσυστήματος και των χαρακτηριστικών των καθισμάτων οδηγούν σε συνολική μείωση του βάρους κατά 38,3 kg σε σχέση με το αρχικό αυτόματο μοντέλο GR Supra 3,0 λίτρων. Αυτές οι τροποποιήσεις βελτιώνουν την ευελιξία και τις δυνατότητες χειρισμού.

Όπως και η χειροκίνητη GR Supra Lightweight, η GR Supra “GT4 100th Edition Tribute” επωφελείται από μια αναπροσαρμοσμένη ανάρτηση για τη μεγιστοποίηση των επιδόσεων με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτό περιλαμβάνει πιο άκαμπτο βουλκανισμένο καουτσούκ στους δακτυλίους της μπροστινής και πίσω μπάρας αντιολίσθησης και επαναρυθμισμένα αμορτισέρ, καθώς και προσαρμογές στα εξαρτήματα και τις ρυθμίσεις του ηλεκτρικού υδραυλικού τιμονιού.

Το GR Supra GT4 αναπτύχθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας από την TOYOTA GAZOO Racing Europe, έδρα της ομάδας μηχανοκίνητου αθλητισμού της Toyota που έχει κερδίσει πέντε φορές τις 24 ώρες του Le Mans, και παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2020. Πωλείται σε ιδιώτες πελάτες για αγώνες στη δημοφιλή αγωνιστική κατηγορία GT4, όπου επιτρέπονται τροποποιήσεις για λόγους ασφαλείας και απόδοσης.

Με την προσβασιμότητά της, η αγωνιστική κατηγορία GT4 δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες οδηγούς να αγωνιστούν στις πιο φημισμένες πίστες του κόσμου, εναρμονιζόμενη απόλυτα με το ήθος της Supra ως σπορ αυτοκίνητο για όλους τους λάτρεις της οδήγησης.

Από την εισαγωγή της, οι πελάτες της GR Supra GT4 έχουν κερδίσει αγώνες και πρωταθλήματα σε τρεις ηπείρους, σε διοργανώσεις όπως η Ευρωπαϊκή σειρά GT4, η GT4 America και η Super Taikyu στην Ιαπωνία, καθώς και σε θρυλικές διοργανώσεις όπως οι 24 ώρες του Nürburgring. Μέχρι το τέλος του 2022, η GR Supra GT4 έχει συγκεντρώσει 625 συμμετοχές σε 317 αγώνες σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα 79 νίκες στην κατηγορία, 20 νίκες στη γενική κατάταξη και 207 θέσεις στο βάθρο. Το 2023, 27 οχήματα GR Supra GT4 συμμετέχουν σε αγώνες στην Ευρώπη, 20 στη Βόρεια Αμερική και 12 στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας.

Νωρίτερα φέτος, η παραγωγή της GR Supra GT4 έφτασε το σημαντικό ορόσημο των 100 μονάδων, το οποίο πλέον τιμάται από τη νέα περιορισμένη σειρά GR Supra “GT4 100th Edition Tribute”. 100 μονάδες του μοντέλου δρόμου θα είναι διαθέσιμες στην Ευρώπη. Η νέα περιορισμένη σειρά GR Supra θα λανσαριστεί ταυτόχρονα με τη νέα MY24 GR Supra αργότερα φέτος, με τις ακριβείς ημερομηνίες λανσαρίσματος να διαφέρουν ανάλογα με τις διάφορες ευρωπαϊκές αγορές.