Η Stellantis και η Leapmotor ετοιμάζονται να λανσάρουν ηλεκτρικά οχήματα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής επέκτασης

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δημιούργησε κοινοπραξία με την κινεζική startup εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Leapmotor, η οποία θα αρχίσει να πωλεί ηλεκτρικά οχήματα σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες αναμεσά τους και στη Ελλάδα.

Οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο για το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Κάρλος Ταβρές, σε εκδήλωση Τύπου στο Χανγκζού.

Από το τέταρτο τρίμηνο, τα ηλεκτρικά οχήματα θα πωλούνται επίσης σε χώρες της Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, καθώς και στην Ινδία και την Ασία και τον Ειρηνικό, δήλωσε ο Tavares.

Η Stellantis και η Leapmotor, μια νεοσύστατη εταιρεία EV, δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα παράγονται τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά ότι η τοποθεσία πρέπει να έχει τη “διαθέσιμη χωρητικότητα για να υποστηρίξει τις πωλήσεις” και να πληροί κριτήρια ποιότητας και ανταγωνιστικότητας κόστους.

Τα μοντέλα που θα λανσαριστούν θα είναι τα μοντέλα T03 και C10, με σχέδια για την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε ο Tavares.

“Αναμένουμε να δώσουμε σημαντική ώθηση στις διεθνείς πωλήσεις αυτών των μοντέλων”, είπε.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν νέα κοινοπραξία με την ονομασία Leapmotor International για την κατασκευή και πώληση των ηλεκτρικών οχημάτων της Leapmotor εκτός Κίνας. Το 51% ανήκει στη Stellantis και το 49% στη Leapmotor.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Stellantis επένδυσε 1,5 δισ. ευρώ (1,61 δισ. δολάρια) για να αγοράσει μερίδιο 21% της Leapmotor και ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Leapmotor, Zhu Jiangming, δήλωσε ότι η συμμαχία με τη Stellantis θα βοηθήσει την εταιρεία του να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα εκτεταμένο σύστημα αντιπροσώπευσης και διανομής στο εξωτερικό, καθώς και σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

“Οι πολιτικές και περιφερειακές αβεβαιότητες στο μέλλον είναι πιθανό να καταστήσουν αναπόφευκτη την παγκόσμια παραγωγή κινεζικών νέων ενεργειακών οχημάτων”, δήλωσε ο Zhu.

 

Η Leapmotor International θα ξεκινήσει την παγκόσμια επέκταση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων τον Σεπτέμβριο του 2024, ξεκινώντας με εννέα ευρωπαϊκές αγορές

Η Leapmotor International, μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Stellantis με κατανομή ιδιοκτησίας 51/49 μεταξύ της Stellantis και της Leapmotor, πρόκειται να επαναπροσδιορίσει το τοπίο των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία και ισχυρές δυνατότητες εσωτερικής ανάπτυξης. Η εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε για να προωθήσει την ταχεία επέκταση και να δημιουργήσει αξία τόσο για την Stellantis όσο και για τη Leapmotor, θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2024 μέσω 200 σημείων πώλησης μέχρι το τέλος του έτους, ενώ προγραμματίζονται επακόλουθες επεκτάσεις για την Ινδία και την Ασία Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και τη Νότια Αμερική, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο.

Η επιχείρηση θα λανσάρει αρχικά τα μοντέλα T03 και C10, με προηγμένες προδιαγραφές, όπως 265 km WLTP για το αστικό T03 και 420 km WLTP για το φιλικό προς την οικογένεια C10, το οποίο προσφέρει επίσης κορυφαία οδηγική εμπειρία και βαθμολογία ασφάλειας 5 αστέρων E-NCAP. Τουλάχιστον ένα νέο μοντέλο θα παρουσιάζεται ετησίως κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Stellantis N.V. και η Leapmotor επιβεβαίωσαν ότι έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και έχει ολοκληρωθεί η ίδρυση της Leapmotor International B.V., με έδρα το Άμστερνταμ και επικεφαλής τον CEO Tianshu Xin, πρώην διευθυντή της Stellantis China. Αυτή η στρατηγική κίνηση αποσκοπεί στην αξιοποίηση της καινοτόμου τεχνολογίας της Leapmotor και του παγκόσμιου εμπορικού αποτυπώματος της Stellantis για την ενίσχυση της παρουσίας της Leapmotor στην αγορά εκτός της ευρύτερης περιοχής της Κίνας.

Ο Carlos Tavares, Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, τόνισε τον ρόλο της πρωτοβουλίας στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσω της εισαγωγής υπερσύγχρονων ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) που θα ξεχωρίζουν στην παγκόσμια αγορά. Υπό τη διεύθυνση του Xin, η Leapmotor International σχεδιάζει να επεκτείνει γρήγορα το δίκτυο διανομής πωλήσεων για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της Leapmotor και να προσφέρει σημαντική αξία και στις δύο οντότητες.

Ο Jiangming Zhu, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Leapmotor, υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της συνεργασίας, η οποία συνδυάζει την τεχνολογία αιχμής της Leapmotor στον τομέα των EV με την τεχνογνωσία της Stellantis στην παγκόσμια διανομή, τις υπηρεσίες και το μάρκετινγκ. Αυτή η συνεργασία είναι έτοιμη να προσφέρει μια ανώτερη εμπειρία οδήγησης στους πελάτες παγκοσμίως και να καθιερώσει τη Leapmotor ως έναν σεβαστό ηγέτη στον κλάδο των έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι προσφορές προϊόντων της Leapmotor International έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν την τρέχουσα τεχνολογική σουίτα και το χαρτοφυλάκιο εμπορικών σημάτων της Stellantis, προσφέροντας πιο προσιτές λύσεις κινητικότητας στους πελάτες παγκοσμίως. Το αρχικό ευρωπαϊκό λανσάρισμα θα περιλαμβάνει χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ελλάδα και η Ρουμανία, ενώ σχεδιάζεται η αύξηση του αριθμού των σημείων πώλησης σε 500 μέχρι το 2026 για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών. Μετά την Ευρώπη, η εξάπλωση θα επεκταθεί σε πρόσθετες βασικές περιοχές στα τέλη του 2024, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της Leapmotor στην παγκόσμια αγορά EV.