Σημαντική πρόοδος για την οδική ασφάλεια της Ελλάδας η ηλεκτρονική διασταύρωση των κυκλοφορούντων οχημάτων

Η ηλεκτρονική διασταύρωση των κυκλοφορούντων οχημάτων αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα, όπως δηλώνει το Πανελλήνιο Συνδικάτο Κέντρων Ελέγχου Ιδιωτικής Χρήσης Οχημάτων (ΚΤΕΟ). Ο Σύνδεσμος συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το ρόλο τους στην πρόοδο αυτή.

“Η ψηφιακή ολοκλήρωση του μητρώου οχημάτων είναι ένα μνημειώδες βήμα για το έθνος μας. Αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν ανεξέλεγκτα οχήματα από ελέγχους ΚΤΕΟ, ανασφάλιστα οχήματα και οχήματα με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας για πάνω από τέσσερις δεκαετίες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Και συνεχίζει: “Μέχρι τώρα, το έργο του ελέγχου αυτών των οχημάτων ήταν αποκλειστικά ευθύνη της Τροχαίας μέσω οδικών ελέγχων. Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι έλεγχοι θα διεξάγονται επίσης κεντρικά ψηφιακά, εντοπίζοντας αυτόματα τους αμελείς οδηγούς από απόσταση. Οι οδηγοί αυτοί θα ενημερώνονται άμεσα και θα υπόκεινται στις κατάλληλες διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αναμένεται να καλλιεργήσει μια κουλτούρα ορθής χρήσης και συμμόρφωσης των οχημάτων, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια για όλους -οδηγούς, επιβάτες, πεζούς, μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες- και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των υπερβολικών εκπομπών”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Ένωση, περίπου 2,8 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν υποβληθεί σε συστηματικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ τα τελευταία 17 χρόνια. Επιπλέον, περίπου 6,5 εκατομμύρια οχήματα στερούνται την απαραίτητη Κάρτα Ελέγχου Εκπομπών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ