Η Πολωνία θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ κατά της απαγόρευσης θερμικών αυτοκινήτων το 2035

Η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που αντιτάχθηκε σταθερά στην πρόταση και καταψήφισε τους κανόνες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε κατάλληλη ανάλυση των συνεπειών για την αγορά και την κοινωνία

Η Πολωνία θα ασκήσει έφεση κατά των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τερματισμό των πωλήσεων αυτοκινήτων με ορυκτά καύσιμα σε όλη την επικράτεια της ΕΕ από το 2035 στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ εντός των ημερών, δήλωσε η υπουργός για το κλίμα της χώρας Άννα Μόσκουα.

Μια δέσμη κανονισμών της ΕΕ που εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος αποσκοπεί στην έναρξη μιας νέας αγοράς άνθρακα για τον περιορισμό των εκπομπών από τα κτίρια και τις μεταφορές, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά στο μηδέν από το 2035.

Η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που αντιτάχθηκε σταθερά στην πρόταση και καταψήφισε τους κανόνες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε κατάλληλη ανάλυση των αγοραίων και κοινωνικών συνεπειών της απαγόρευσης.

«Δεν συμφωνούμε με αυτό και με άλλα έγγραφα του πακέτου Fit for 55 και θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ελπίζω ότι και άλλες χώρες θα συμμετάσχουν», δήλωσε η Moskwa στο Radio Zet τη Δευτέρα.

«Θα καταθέσουμε την αίτηση τις επόμενες ημέρες».

Μετά τις διαμαρτυρίες της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να προτείνει μια νομική οδό για να εξαιρεθούν από την απαγόρευση τα αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρονικά καύσιμα.

Το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας είχε μπλοκάρει τα σχέδια της ΕΕ, απαιτώντας μια τέτοια εξαίρεση.