Porsche

Η Manthey στέλνει δύο Porsche 911 GT3 R στο World Endurance Championship 2024

Μετά από μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης, η Porsche επέλεξε την επιχειρησιακή ομάδα για τη νέα κατηγορία LMGT3 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής WEC της FIA: τη γερμανική θυγατρική της Porsche, Manthey.

Porsche

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA (WEC) θα μεταβεί στην κατηγορία FIA GT3 του χρόνου. Η κατηγορία GTE-Pro, στην οποία η Porsche συμμετείχε με επιτυχία με εργοστασιακή ομάδα για μια δεκαετία, καταργήθηκε για την τρέχουσα σεζόν 2023. Τα οχήματα αυτής της κατηγορίας ετοιμάστηκαν και αναπτύχθηκαν από τη Manthey. Η ομάδα εξασφάλισε μια νίκη στην κατηγορία στο Le Mans κατά την πρώτη αγωνιστική χρονιά της, το 2013. Αυτή τη σεζόν, τα οχήματα της κατηγορίας GTE, συμπεριλαμβανομένης της Porsche 911 RSR, μπορούν να συμμετέχουν μόνο στην ερασιτεχνική κατηγορία GTE-Am. Από το 2024, μόνο τα αυτοκίνητα της νέας κατηγορίας LMGT3 θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στο grid GT, με την τελευταία Porsche 911 GT3 R που αποδίδει έως και 565 PS. Λόγω του τεράστιου πεδίου στην κορυφαία κατηγορία hypercar, οι θέσεις στην κατηγορία LMGT3 του 2024 είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Σε κάθε ενδιαφερόμενο κατασκευαστή θα παραχωρηθούν μόνο δύο θέσεις στο grid. Η ομάδα ή οι ομάδες που θα επιλεγούν για τη συμμετοχή θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, αφού λάβουν επιβεβαίωση από τον WEC. Η Porsche επέλεξε τη Manthey για λόγους αθλητικούς, στρατηγικούς και ιστορικούς.

Ο Thomas Laudenbach, Αντιπρόεδρος της Porsche Motorsport, εξηγεί: “Είδαμε σημαντικό ενδιαφέρον από πιθανές, ισχυρές επιχειρησιακές ομάδες. Η απόφαση δεν ήταν απλή. Ωστόσο, λόγω των περιορισμένων θέσεων στο grid, έπρεπε να κάνουμε αυτή την επιλογή. Επιλέξαμε τη Manthey για διάφορους λόγους. Εκτός του ότι είναι θυγατρική εταιρεία, η Manthey έχει μεγάλη εμπειρία με την Porsche 911 GT3 R από αγώνες DTM και σημαντικούς κλασικούς αγώνες αντοχής. Επιπλέον, η Manthey είναι απόλυτα εξοικειωμένη με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του FIA WEC χάρη στα χρόνια εργοστασιακών αγώνων με την Porsche 911 RSR. Το επιτυχημένο ιστορικό μας με την ομάδα αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα. Μαζί με τον Manthey, έχουμε κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα και έχουμε εξασφαλίσει τρεις νίκες στην κατηγορία στο Le Mans. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε ισχυρή παρουσία στη νέα κατηγορία LMGT3 του χρόνου”.

Ο Michael Dreiser, Διευθυντής Πωλήσεων της Porsche Motorsport, εκφράζει τη λύπη του: “Ο περιορισμένος αριθμός θέσεων εκκίνησης στο νέο πεδίο LMGT3 του WEC δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς την ολοκληρωμένη αγωνιστική προσέγγιση της Porsche Motorsport για πελάτες. Μόνο φέτος, έχουμε πέντε έως οκτώ Porsche πελατών στην κατηγορία GT. Υπάρχουν επίσης δύο αγωνιστικές 963 στην κατηγορία hypercar. Ελπίζουμε ότι η κατηγορία LMGT3 θα εξελιχθεί καλά από το 2024 και ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε με περισσότερες ομάδες πελατών στο μέλλον”.

Η ομάδα Manthey από το Meuspath αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στη διεθνή σκηνή GT3. Με επτά νίκες, η Manthey κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες στον 24ωρο αγώνα στο Nürburgring-Nordschleife. Τη σεζόν 2023, η ομάδα επέκτεινε τη συμμετοχή της και έβαλε δύο αυτοκίνητα στο διάσημο DTM, μια κίνηση που αποδείχθηκε επωφελής: Μετά από τρεις αγώνες, ο εργοστασιακός οδηγός Thomas Preining από την Αυστρία οδηγεί το πρωτάθλημα οδηγών υπό τη σημαία της Manthey.

Ο Nicolas Raeder, διευθύνων σύμβουλος της Manthey Racing GmbH, σχολιάζει: “Είμαι περήφανος που μπορούμε να επιστρέψουμε στο Πρωτάθλημα Αντοχής FIA WEC ως επιχειρησιακή ομάδα και να επεκτείνουμε έτσι το πρόγραμμα GT3 του χρόνου. Έχουμε πετύχει επιτυχίες στο παρελθόν στο WEC με την Porsche και διαθέτουμε σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία όσον αφορά τις πίστες και τις διαδικασίες. Η σεζόν 2024 θα είναι συναρπαστική και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα επιστρέψουμε στο Le Mans”.

Η Motorsport Team Manthey ιδρύθηκε το 1996 από τον πρώην οδηγό αγώνων Olaf Manthey, πρωταθλητή του Porsche Carrera Cup Deutschland (1990) και δύο φορές δεύτερο στο DTM (1984, 1985). Μετά τη συγχώνευση με την Raeder Motorsport το 2013, η Manthey υποχώρησε σταδιακά από την επιχειρησιακή πλευρά της επιχείρησης. Από τα τέλη του ίδιου έτους, η Porsche AG κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Manthey. Η εταιρεία εποπτεύεται από τους αδελφούς Martin και Nicolas Raeder. Το όνομα και οι οδηγοί της ομάδας για το 2024 στο FIA WEC θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.