Η ΕΕ επιδιώκει να αμβλύνει τις απειλές των ΗΠΑ για δασμούς και πράσινες επιδοτήσεις

Οι επιδοτήσεις της IRA έχουν ενοχλήσει την ΕΕ επειδή περιέχουν απαιτήσεις τοπικού ενδιαφέροντος σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει αυτή την εβδομάδα να αποτρέψει την επαναφορά των δασμών στα μέταλλα της εποχής Τραμπ και να μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και τις επιδοτήσεις του για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει την Παρασκευή την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για μια μονοήμερη σύνοδο κορυφής που έχει σχεδιαστεί για να δείξει τη διατλαντική ενότητα για την Ουκρανία και τα οικονομικά θέματα.

Κύριο μεταξύ των τελευταίων θα είναι μια προτεινόμενη κοινή δήλωση σχετικά με τα βήματα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας χάλυβα και αλουμινίου και την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής.

Κοινή γραμμή κατά του κινέζικου ανταγωνισμού

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να κινηθούν ιδίως κατά των κινεζικών παραγωγών χάλυβα με αντάλλαγμα την αποφυγή της εκ νέου επιβολής δασμών της εποχής Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ, με προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας το τέλος Οκτωβρίου.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε συμφωνία, τόνισαν σε συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέτρα πρέπει να είναι σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), οι οποίες αποκλείουν την επιβολή δασμών σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, πριν από μια έρευνα για τον εντοπισμό υπερβολικών επιδοτήσεων ή ντάμπινγκ.

Οι δύο πλευρές προσπαθούν επίσης να συμβιβάσουν το σύστημα συνοριακών δασμών άνθρακα της ΕΕ με την προσέγγιση των ΗΠΑ για την προώθηση της οικολογικής ανάπτυξης της οικονομίας τους μέσω επιδοτήσεων.

Οι εν λόγω επιδοτήσεις, σε μεγάλο βαθμό στον ΙΡΑ, έχουν ενοχλήσει τις χώρες της ΕΕ επειδή περιέχουν απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι επιλέξιμοι για φορολογικές ελαφρύνσεις έως και 7.500 δολάρια εάν αγοράσουν ένα ηλεκτρικό όχημα, αλλά μόνο εάν η τελική συναρμολόγησή του έγινε στη Βόρεια Αμερική.

Η μισή φορολογική ελάφρυνση εξαρτάται από την εξόρυξη ή την επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών που πραγματοποιείται σε χώρα με την οποία οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η ΕΕ ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα αποφέρει επίσης συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά – κοβάλτιο, γραφίτης, λίθιο, μαγγάνιο και νικέλιο – που θα ωφελήσει τους προμηθευτές της ΕΕ.

Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ αυτών των ορυκτών ή προϊόντων που τα περιέχουν κυρίως ανήλθαν σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Topspeed Θα θέλαμε να σας εμφανίζουμε ειδοποιήσεις για τα τελευταία νέα και ενημερώσεις.
Απορρίψτε το
Επιτρέψτε ειδοποιήσεις