Η διοικούσα οικογένειά του ομίλου VW θα λάβει μέρισμα 425 εκατ. δολαρίων από την Porsche SE

Τα αυξημένα κέρδη της VW συνέβαλαν στην αύξηση των κερδών του ομίλου της Porsche SE κατά 200 εκατομμύρια ευρώ και ανήλθαν σε 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ το τελευταίο έτος

Οι οικογένειες που ελέγχουν τον Όμιλο Volkswagen θα λάβουν 391 εκατομμύρια ευρώ (425 εκατομμύρια δολάρια) σε μερίσματα για το 2022 από την εταιρεία χαρτοφυλακίου τους Porsche SE, δήλωσε η εταιρεία.

Η Porsche SE πρότεινε μέρισμα 2,56 ευρώ ανά προνομιούχο μετοχή και 2,554 ευρώ ανά συνήθη μετοχή και δήλωσε ότι τα μερίσματα θα αυξηθούν μόλις επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση του χρέους.

Οι οικογένειες Porsche και Piech που βρίσκονται πίσω από τη μη εισηγμένη εταιρεία χαρτοφυλακίου Porsche SE είναι η πιο ισχυρή δύναμη στο VW Group και στη νεοεισαχθείσα μάρκα σπορ αυτοκινήτων Porsche μέσω μιας πολύπλοκης δομής διασταυρούμενων συμμετοχών.

Στην ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η Porsche SE ανέφερε ότι στοχεύει στη μείωση του καθαρού χρέους της έως και 16% έως το τέλος του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αγορά του μετοχικού της μεριδίου στην Porsche AG.

Αυτό θα μείωνε το χρέος μεταξύ 6,1 και 5,6 δισ. ευρώ από 6,7 δισ. ευρώ (7,3 δισ. δολάρια) που ήταν στο τέλος του 2022.

Ο πρόεδρος της Porsche SE Hans Dieter Poetsch δήλωσε ότι η εταιρεία έχει “ένα σταθερό σχέδιο χρηματοδότησης και αποπληρωμής”, το οποίο υποστηρίζεται από τα κέρδη του ομίλου, καθώς και από τις εισροές μερισμάτων από τη VW και την Porsche AG.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Porsche AG Oliver Blume, ο οποίος επίσης ηγείται της VW, δήλωσε ότι οι πληρωμές μερισμάτων θα αυξηθούν μόλις μειωθεί το χρέος της εταιρείας.

Τα αυξημένα κέρδη της VW βοήθησαν το αποτέλεσμα του ομίλου της Porsche SE να ανέβει κατά 200 εκατομμύρια ευρώ στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Για το 2023, η Porsche SE αναμένει κέρδη μετά από φόρους σε επίπεδο ομίλου μεταξύ 4,5 και 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η μάρκα Porsche, που προηγουμένως ανήκε στον όμιλο VW, έγινε ανεξάρτητη εταιρεία μέσω εισαγωγής στο χρηματιστήριο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τους όρους της εισαγωγής, οι μετοχές της Porsche AG χωρίστηκαν σε προνομιούχες μετοχές – το 25% των οποίων εισήχθησαν στο χρηματιστήριο – και σε κοινές μετοχές, οι οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου.

Μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου Porsche SE, οι δύο οικογένειες που ελέγχουν την εταιρεία κατέχουν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου στη VW και ένα μέρος των δικαιωμάτων ψήφου στην Porsche AG – ενώ το υπόλοιπο κατέχει η VW.