BMW

Η BMW βασίζεται στην τοπικά παραγόμενη θερμότητα από βιομάζα

Το εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing θα χρησιμοποιεί θερμότητα που παράγεται από βιομάζα της περιοχής και δικά του απορρίμματα ξύλου για να καλύπτει περίπου το 50% των απαιτήσεων για ζεστό νερό στις διαδικασίες παραγωγής από το 2025 και μετά.

BMW

Το εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing θα χρησιμοποιεί θερμότητα που παράγεται από βιομάζα της περιοχής και δικά του απορρίμματα ξύλου για να καλύπτει περίπου το 50% των απαιτήσεων για ζεστό νερό στις διαδικασίες παραγωγής από το 2025 και μετά. Η εταιρεία υπέγραψε σχετική σύμβαση προμήθειας με την UP Energiewerke GmbH, κοινή θυγατρική της υπηρεσίας δημοσίων έργων Stadtwerke Dingolfing και της Bayernwerk Natur, για την παροχή περίπου 100.000 MWh θερμικής ενέργειας ετησίως. Με τον τρόπο αυτό, το εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing θα εξοικονομεί περίπου 20.000 τόνους CO2 ετησίως, σε σύγκριση με τη χρήση συμβατικών ορυκτών πηγών ενέργειας.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο του μελλοντικού ενεργειακού μας μείγματος. Θα ενισχύσει την τοπικοποίηση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανθεκτικότητά μας. Παράλληλα με την πράσινη ενέργεια, η πράσινη θερμότητα θα είναι επίσης το κλειδί για τη συνέχιση της βελτίωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος», σχολιάζει ο διευθυντής του εργοστασίου Christoph Schröder. «Χρησιμοποιώντας τη βιομάζα ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και με αυτή τη σύμβαση παροχής τοπικά παραγόμενης θερμότητας, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τις συνολικές εκπομπές CO2 κατά περίπου 10 έως 15% ετησίως σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα».

Η ενέργεια θα αρχίσει να παρέχεται το αργότερο το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Η σύμβαση προμήθειας είναι 20ετούς διάρκειας, με συμφωνημένη αγορά ποσοτήτων θερμικής ενέργειας σε ετήσια βάση που ανέρχεται σε περίπου 100.000 MWh. Η θερμότητα θα παράγεται σε ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής θερμότητας από βιομάζα που βρίσκεται σε βιομηχανικό δρόμο του Dingolfing, σε μια τοποθεσία που γειτνιάζει άμεσα με το εργοστάσιο οχημάτων 02.40 του BMW Group, ανάμεσα στο Dynamics Centre και τον αυτοκινητόδρομο A92.

Από το 2010, η υπηρεσία δημοσίων έργων του Dingolfing λειτουργεί μια μονάδα παραγωγής θερμότητας από βιομάζα στα νοτιοανατολικά της πόλης, η οποία τροφοδοτεί με θερμότητα δημόσια κτίρια και ιδιωτικά νοικοκυριά. Το νέο εργοστάσιο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρεία Bayernwerk Natur της E.ON μέσω της κοινής θυγατρικής UP Energiewerke GmbH, στην οποία και οι δύο εταίροι κατέχουν το 50% των μετοχών.

Μαζί με τον Robert Heider, ο Stefan Pscheidl θα είναι ο ένας από τους δύο διευθύνοντες συμβούλους της UP Energiewerke GmbH: «Αυτό το φανταστικό project είναι ένα ακόμη βήμα προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα σε τοπικό επίπεδο. Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι που η νέα μας μονάδα παραγωγής θερμότητας θα καλύπτει περίπου το 50% των θερμικών αναγκών του μεγαλύτερου εργοστασίου οχημάτων του BMW Group στην Ευρώπη από βιομάζα». Στη συνέχεια ο Heider πρόσθεσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η διαχείριση του project – με τη συμμετοχή ενός παγκόσμιου παίκτη όπως το BMW Group, μιας εταιρείας όπως η Bayernwerk Natur που δραστηριοποιείται σε όλο το κρατίδιο της Βαυαρίας και της υπηρεσίας δημοσίων έργων του Dingolfing, ως τοπικού δημοτικού φορέα – ανέκαθεν λειτουργούσε εξαιρετικά καλά και που μια αρχική κοινή ιδέα έχει τώρα καταλήξει σε ένα έργο ορόσημο. Πρόκειται για ένα σημαντικό δομικό στοιχείο που θα συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση».

 

Νέα μονάδα παραγωγής θερμότητας από βιομάζα δυτικά του εργοστασίου οχημάτων του BMW Group

Η μονάδα παραγωγής θερμότητας θα διαθέτει τρεις λέβητες που θα λειτουργούν όλο το χρόνο, καθώς και δικό της τεμαχιστή-θρυματιστή παλετών και απορριμμάτων ξύλου. Η UP Energiewerke GmbH θα επενδύσει συνολικά περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ σε αυτή την εγκατάσταση τα επόμενα χρόνια. Οι υπόγειοι αγωγοί θα μεταφέρουν την τοπικά παραγόμενη θερμότητα στο κέντρο ενέργειας στο εργοστάσιο οχημάτων 02.40 του BMW Group, όπου θα διανέμεται σε όλη τη μονάδα μέσω του εσωτερικού δικτύου του εργοστασίου. Η κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής θερμότητας έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2023.

«Η δημιουργία ενός συνολικά συνεκτικού εγχειρήματος, με περιφερειακούς βρόχους και μια ισχυρή συνεργασία με τους υπεύθυνους του τμήματος δημοσίων έργων και της Bayernwerk Natur ήταν σημαντική για εμάς», δήλωσε ο Roland Zeller, υπεύθυνος για τη βιωσιμότητα στο εργοστάσιο του BMW Group, ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της εγκατάστασης παραγωγής θερμότητας. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι η μονάδα παραγωγής θερμότητας – συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας φίλτρων που διαθέτει – θα πληροί τα πιο πρόσφατα περιβαλλοντικά πρότυπα.

 

Απορρίμματα ξύλου και υπολείμματα ξυλείας από τις τοπικές δασικές περιοχές

Περίπου το ένα τέταρτο του ξύλου που θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο θα προέρχεται από μη κατεργασμένα απορρίμματα ξύλου του ίδιου του BMW Group – όπως παλέτες μιας χρήσης και κιβώτια μεταφοράς. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της ξυλείας θα προέρχεται από τις τοπικές δασικές περιοχές, δηλαδή από δάση με αειφόρο διαχείριση και πιστοποίηση PEFC σε μια μέση ακτίνα 60 χιλιομέτρων από το Dingolfing. Όπως και στην υφιστάμενη μονάδα παραγωγής θερμότητας στο Dingolfing, συνεργάτης για την προμήθεια ξύλου είναι η Biomasse Vertrieb Ostbayern (BVO) GmbH, η οποία υποστηρίζεται από τους τοπικούς δασοκτήμονες και την υπηρεσία δημοσίων έργων του Dingolfing. Το ξύλο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο είναι υποπροϊόν της δασοκομίας και της υλοτομίας που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού. Διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες, μέχρι πρότινος εξαγόταν συχνά στο εξωτερικό με τη μορφή ροκανιδιών. Η χρήση τους από βιώσιμη δασοκομία, αντί για ορυκτά καύσιμα, για την παραγωγή ενέργειας, συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2, καθώς το CO2 που απελευθερώνεται κατά την καύση δεσμεύεται από την ατμόσφαιρα κατά τη φάση της ανάπτυξης και της ζωής των φυτών.

Ο Anton Heidobler, μηχανικός δασοκομίας και διευθύνων σύμβουλος της BVO GmbH, εξηγεί: «Η δασοκομία της Βαυαρίας θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να εξελίσσεται. Οι συστάδες που αποτελούνται ως επί το πλείστον από κωνοφόρα δέντρα πρέπει να μετατραπούν σε κλιματικά σταθερά μικτά δάση με τη φύτευση περισσότερων φυλλοβόλων δέντρων και την αλλαγή των ειδών δέντρων. Τα νεαρά δέντρα πρέπει επίσης να φροντίζονται στα πρώτα στάδια και να προωθούνται ρυθμίσεις για την ανάπτυξη μικτών δασικών εκτάσεων, που θα αποτελούνται κυρίως από είδη δέντρων ανθεκτικών στο κλίμα. Για τον λόγο αυτό και μόνο, τις επόμενες δεκαετίες θα δημιουργηθούν σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων ξυλείας τόσο από την κανονική χρήση όσο και από την υλοτομία που θα μπορούν να ανακυκλωθούν με ουσιαστικό και οικονομικό τρόπο στον ενεργειακό τομέα. Με το νέο εργοστάσιο παραγωγής θερμότητας ως καταναλωτή, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη δημιουργία αξίας σε τοπικό επίπεδο. Η χρήση τοπικής βιομάζας έχει περιβαλλοντικό νόημα και εξασφαλίζει μικρότερες αποστάσεις για τη μεταφορά και την ανακύκλωση. Για λόγους βιωσιμότητας, θα παίρνουμε, ασφαλώς, μόνο ό,τι μπορεί να αναπτυχθεί ξανά κάθε χρόνο στα δάση μας».

 

«Ορόσημο στη διατήρηση της βιομηχανικής υπόστασης της περιοχής»

Ο Armin Grassinger, δήμαρχος της πόλης του Dingolfing και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Stadtwerke, δήλωσε: «Η πόλη του Dingolfing συνεργάζεται με επιτυχία με το εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing σε πολλούς διαφορετικούς τομείς εδώ και δεκαετίες. Η κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής θερμότητας από βιομάζα είναι ένα ακόμη λαμπρό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η κοινότητα και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν για τη μείωση των εκπομπών CO2. Είμαι πολύ χαρούμενος με την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για τη διατήρηση της θέσης μας ως βιομηχανική περιοχή και έναν ακόμη σταθμό στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα».

Ο διευθυντής του εργοστασίου του Dingolfing Schröder καταλήγει τοποθετώντας τη νέα σύμβαση προμήθειας στο πλαίσιο του BMW Group: «Κάθε περιοχή στο παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής της εταιρείας μας ακολουθεί τη δική της μοναδική πορεία για τη μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της παραγωγής της από τον άνθρακα. Εδώ, στην Κάτω Βαυαρία, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, εκτός από τα περαιτέρω οφέλη σε αποδοτικότητα και την αξιολόγηση πιθανών χρήσεων για τη μετατροπή της ενέργειας σε θερμότητα, η διαθεσιμότητα ξύλου και βιομάζας σε τοπικό επίπεδο ως πρώτη ύλη θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό δομικό στοιχείο της στρατηγικής μας για τη θερμότητα – και θα μειώσει περαιτέρω στο μέλλον την εξάρτησή μας από ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή τη συμφωνία και τη συνεργασία με την UP Energiewerke GmbH».