Η Ford 1η στην εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης

Στο άμεσο μέλλον, τα αυτόνομα οχήματα θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Αντιπροσωπεύουν μία καθοριστική αλλαγή στον τομέα μεταφορών, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στη μεταμόρφωση του κόσμου που ζούμε. To όραμα της Ford είναι να ηγηθεί της αλλαγής αυτής θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πελατών και χτίζοντας μία ισχυρή βάση που επιτρέπει σε αυτή την τεχνολογία να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

Με βάση την ετήσια έρευνα Navigant Research, η Ford κατατάσσεται 1η  στον τομέα της αυτοματοποιημένης οδήγησης.

Στη σχετική έρευνα με θέμα την αυτοματοποιημένη οδήγηση  –  Navigant Research Leaderboard Report: Automated Driving – αξιολογήθηκαν 18 εταιρείες που ασχολούνται με την εξέλιξη αυτοματοποιημένων συστημάτων οδήγησης, βάσει 10 κριτηρίων όπως όραμα, στρατηγική έλευσης στην αγορά, εταίροι, στρατηγική και αντοχή. Η Ford βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των εταιρειών αυτοκίνησης και τεχνολογίας στην ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων.

Διαβάστε περισσότερα ως προς τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ford στην εξέλιξη τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης στο Medium blog post με σχετική ανάλυση του Raj Nair:

Τα Χαρακτηριστικά του Ηγέτη της Αυτόνομης Οδήγησης

Του Raj Nair, Executive Vice President, Product Development, & Chief Technical Officer Ford Motor

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αυτόνομα οχήματα βρίσκονται στο ‘συλλογικό μέλλον’ μας. Αντιπροσωπεύουν μία καθοριστική αλλαγή στον τομέα μεταφορών, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στη μεταμόρφωση του κόσμου που ζούμε.

Εμείς, στη Ford προσπαθούμε να ηγηθούμε της επανάστασης της αυτόνομης οδήγησης – έχοντας όμως τη φήμη ότι θα ηγηθούμε σωστά, θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πελατών και χτίζοντας μία ισχυρή βάση που επιτρέπει σε αυτή την τεχνολογία να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

Γι’ αυτό μας τιμά η 1η θέση στην κατάταξη των καλύτερων στον τομέα της αυτοματοποιημένης οδήγησης στο πλαίσιο της ετήσιας, ανεξάρτητης έρευνας Navigant Research. Στην αξιολόγηση στρατηγικής και κατασκευής συστημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης της Navigant, η Ford ήρθε πρώτη ανάμεσα σε 18 εταιρείες αυτοκίνητης και τεχνολογίας από όλο τον κόσμο. 

Πρόκειται για μία σημαντική αναγνώριση επειδή η Navigant εφαρμόζει μία συνολική προσέγγιση ως προς τις απαιτήσεις της έλευσης των αυτόνομων οχημάτων στην αγορά σε κλίμακα, εμβαθύνοντας πέρα από το βαθμό προόδου του εξοπλισμού και του λογισμικού που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα.

Και ενώ κάνουμε άλματα στην εξέλιξη του εξοπλισμού (hardware), γνωστού και ως Πλατφόρμα Αυτόνομων Οχημάτων (Autonomous Vehicle Platform), και του λογισμικού (Virtual Driver System) δοκιμάζοντας ένα στόλο Αυτόνομων Οχημάτων Fusion Hybrid σε πίστες και δημόσιους δρόμους της χώρας από το 2013, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά αν θέλουμε να φέρουμε τα αυτόνομα οχήματα στην αγορά.

Πρωτίστως, το ‘κλειδί’ είναι η ενσωμάτωση. Οι πλατφόρμες υλισμικού και λογισμικού μας πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα αποδοτικό σύστημα οχήματος υψηλής ποιότητας. Αυτό είναι περίπλοκη υπόθεση, καθώς τα διάφορα τα ηλεκτρικά και μηχανικά συστήματα πρέπει να ‘μιλάνε’ μεταξύ τους, κάτι που απαιτεί εξέλιξη των δευτερευόντων ενεργοποιητών ελέγχου.  Η διαχείριση ενέργειας πρέπει να βελτιστοποιηθεί, καθώς το υπολογιστικό σύστημα απαιτεί σημαντική ισχύ. Ο κινητήρας και το κιβώτιο πρέπει να ρυθμιστούν με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης.  Και η ανάρτηση πρέπει να σεταριστεί έτσι ώστε να προσφέρει μία απολαυστική εμπειρία ταξιδιού. 

Επόμενη πρόκληση είναι η δυνατότητα παραγωγής. Η κατασκευή του ‘αυτοκινητιστικού τμήματος’ ενός αυτόνομου οχήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακούστε κι εμάς που κατασκευάζουμε αυτοκίνητα επί 113 χρόνια. Πιστεύω ότι η Ford έχει τους ικανότερους εργαζόμενους στον κόσμο στους τομείς μηχανολογίας και παραγωγής. Καθημερινά στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Ford σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοί μας συναρμολογούν όλα τα περίπλοκα συστήματα που ανέφερα παραπάνω και δημιουργούν παγκοσμίου κλάσης οχήματα– και το κάνουν εκατοντάδες φορές την ημέρα.

Μέσα από τη συνεργασία τους, οι ομάδες μας μηχανολογίας και παραγωγής είναι σε θέση να προσφέρουν την υψηλής ποιότητας, αξιόπιστη εμπειρία που θα απαιτούν οι πελάτες από ένα αυτόνομο όχημα. Καθώς τα αυτόνομα οχήματα θα καλύπτουν πολλά χιλιόμετρα,  θα μοιάζουν περισσότερα με τα σημερινά ταξί παρά με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, με αποτέλεσμα η ποιότητα να παίζει κρίσιμο ρόλο για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καταπόνηση της μεγάλης χρήσης.

Όλο αυτό είναι το αυτοκινητιστικό κομμάτι στην εξίσωση. Υπάρχουν και δύο ακόμα κρίσιμα σημεία για την έλευση των αυτόνομων οχημάτων στην αγορά. 

Σύμφωνα με τα σχέδιά μας, τα αυτόνομα οχήματα αρχικά θα χρησιμοποιούνται σε υπηρεσίες μετακίνησης όπως σε στόλους ride hailing (μίσθωσης οχημάτων), ride sharing (κοινοχρησίας οχημάτων) ή package delivery (διανομής πακέτων). Για να ενταχθούν όμως σε μία υπηρεσία μετακίνησης και να παρέχουν στοιχεία όπως διεπαφή χρήστη και πλοήγηση από σημείο σε σημείο, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας πάροχος υπηρεσιών. Επιπλέον, κάποιος πρέπει να διαθέτει και να συντηρεί τα οχήματα.

Εμείς στη Ford, έχουμε δημιουργήσει το Ford Smart Mobility LLC για να υποστηρίξουμε την στρατηγική εμπορευματοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διαχείρισης και λειτουργίας των οχημάτων.

Είμαι περήφανος για τη δουλειά που κάνει η ομάδα μας προκειμένου να ηγηθεί της επανάστασης της αυτόνομης οδήγησης και μας τιμά η αναγνώριση των προσπαθειών μας στην πορεία. Με αυτό, δεν υποτιμούμε τη δουλειά και την καινοτομία που μας περιμένει στο μέλλον, και παραμένουμε δεσμευμένοι να προσφέρουμε οχήματα τα οποία πραγματικά αλλάζουν τον τρόπο που κινείται ο κόσμος και κάνουν τις μεταφορές προσιτές σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.