Αν δεν μας φτιάξουν τους δρόμους, θα πληρώσουμε 9 δις στην ΕΕ!

Μάλλον έχει φτάσει η ώρα να ανοίξουμε το ζήτημα “δρόμοι στην Ελλάδα”. Για την ακρίβεια, το ζήτημα με αυτούς που πληρώνονται για να τους κατασκευάζουν. Γιατί, για όσους δεν το ξέρουν, η Ελλάδα, καλείται να επιστρέψει στην ΕΕ ποσό 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για δρόμους τους οποίους οι εργολάβοι πληρώθηκαν, αλλά φτιάχνουν εδώ και δεκαετίες. 

Επειδή όμως το κουτόχορτο τελείωσε για τους κουτόφραγκους, η Κομισιόν έβαλε καταληκτική ημερομηνία τον Μάρτιο του 2017. Για όποιο έργο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τις επιδοτήσεις. Και, αν γίνει κάτι τέτοιο (που δεν θα γίνει, γιατί φανταζόμαστε ότι οι δρόμοι θα παραδοθούν όπως να ναι και άσε τους τριτοκοσμικούς να σκοτώνονται), ποιος θα τα πληρώσει; (Μάντεψε).

Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, λέει ότι τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες «τρέχουν», προκειμένου να παραδοθούν ως τον επόμενο Μάρτιο. Ο υφυπουργός τονίζει ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί το ένα τέταρτο των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξειδίκευσης και έκδοσης προσκλήσεων, ώστε οι δικαιούχοι να καταθέτουν τις αντίστοιχες αιτήσεις.

Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του άξονα Αθήνας-Κορίνθου-Πάτρας, την Ολυμπία Οδό, τον Μορέα, την Ιονία Οδό, τους μεγάλους άξονες που είχαν κολλήσει επί πολλά χρόνια και, αυτή τη στιγμή, τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη. 

Κάνε λίγη υπομονή. Από Δευτέρα, το TopSpeed.gr θα επανέλθει με ένα τεκμηριωμένο (ως συνήθως) ρεπορτάζ για τους εθνικούς οδικούς άξονες…