Live the Movement in the streets
2022 FORD E TRANSIT SUPERVAN 49 What is the 2000 hp Supervan that Ford took down at FOS (video+photos)

What is the 2000 hp Supervan that Ford has brought down to FOS (video+photos)

0-100 km/h in less than 2 seconds and drift mode in a van;

Ας μιλήσουμε για υπερβολικά, παρανοϊκά οχήματα. Σίγουρα, έχεις πολλά στο νου σου. Από σήμερα, όμως, μια θέση σε αυτά καταλαμβάνει και το Ford Pro Electric SuperVan που κατέβασε η εταιρεία στο Goodwood Festival of Speed 2022. “Πόσο παρανοϊκό μπορεί να είναι βαν;”, θα σκεφτείς και με το δίκιο σου. Οι αριθμοί θα σου δώσουν την εικόνα: 2.000 ίπποι σε ένα τετρακίνητο ηλεκτρικό Transit, το οποίο κάνει το σπριντ στα 100 χ.α.ω. από στάση σε λιγότερα από 2 δευτερόλεπτα. Έχει 5 drive modes, μεταξύ των οποίων για πίστα, για drift, αλλά και… Eco. Τι; Θες κι άλλα;

Περιττό να πούμε ότι το Ford Pro Electric SuperVan είναι το ταχύτερο, ισχυρότερο, αποδοτικότερο βαν μοντέλο στην ιστορία της Ford. Ταυτόχρονα, το εντυπωσιακό όχημα επίδειξης έρχεται να υπογραμμίζει την πάγια δέσμευση της εταιρείας στην ηλεκτροκίνηση. Τι είναι όμως αυτό το τέρας της Αποκάλυψης που… αποκάλυψε η Ford;

2022 FORD E TRANSIT SUPERVAN 43 Τι είναι το Supervan των 2000 ίππων που κατέβασε η Ford στο FOS (video+photos)
“Ένα Transit είναι. Πόσο γρήγορο να είναι πια;”

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά

Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, μια υγρόψυκτη μπαταρία 50 kWh και ένα ειδικά διαμορφωμένο σύστημα ελέγχου συνεισφέρουν ώστε το Ford Pro Electric SuperVan να παράγει περίπου 2.000 PS, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 km/h κάτω από δύο δευτερόλεπτα. Οι επιδόσεις από ένα ειδικά κατασκευασμένο πλαίσιο, έτοιμο για χρήση στην πίστα, που περιλαμβάνει πολλά εξαρτήματα από το πρόσφατα αποκαλυφθέν E-Transit Custom 1 – την πρώτη πλήρως ηλεκτρική έκδοση του πιο δημοφιλούς βαν 2,3 της Ευρώπης – υποστηρίζονται τόσο από την τεχνολογία SYNC μέσω οθόνης αφής της Ford 4 που προέρχεται από τα μοντέλα παραγωγής της εταιρείας, όσο και από πρόσθετη λειτουργικότητα για τον έλεγχο των μοναδικών δυνατοτήτων του Electric SuperVan.

2022 FORD E TRANSIT SUPERVAN 45 Τι είναι το Supervan των 2000 ίππων που κατέβασε η Ford στο FOS (video+photos)
Αν βαρεθείς να ράβεις το σύμπαν, το SuperVan έχει και drift mode. Και αν βαρεθείς και το drift, έχει και Rally mode για χωμάτινες διαδρομές

Η αναβαθμισμένη συνδεσιμότητα κρατά τον οδηγό ενήμερο και επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που βοηθά στην απομακρυσμένη διαχείριση του οχήματος καθώς και στη βελτιστοποιημένη απόδοσή του. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ενσωματωμένες στο όχημα υπηρεσίες που μπορούν να επιταχύνουν την παραγωγικότητα περισσότερων από 125.000 πελατών της Ford Pro σε όλη την Ευρώπη. Το Electric SuperVan διαθέτει επίσης επιλέξιμα drive modes και τεχνολογίες αναγεννητικής πέδησης, παρόμοιες με εκείνες που συναντά κανείς στα ηλεκτρικά μοντέλα παραγωγής της Ford.

Το εντυπωσιακό, πλήρως ηλεκτρικό όχημα επίδειξης εξελίχθηκε εν κρυπτώ από την Ford Performance και τους ειδικούς στους αγώνες και τα εξηλεκτρισμένα ράλι ανθρώπους της STARD στην Αυστρία, ενώ ο εξωτερικός σχεδιασμός του ήταν ευθύνη της ομάδας της Ford Design στην Κολωνία της Γερμανίας.

Κι όμως, υπήρχε SuperVan από το 1971

2022 FORD E TRANSIT SUPERVAN 25 1 Τι είναι το Supervan των 2000 ίππων που κατέβασε η Ford στο FOS (video+photos)
Από τα Supervan με τα μοτέρ της F1 και το GT40, στο ηλεκτρικό κτήνος

Το πρώτο SuperVan της Ford αποκαλύφθηκε το 1971, διαθέτοντας έναν κινητήρα εγκατεστημένο στο κέντρο του αμαξώματος που προέρχονταν από το αγωνιστικό Ford GT40 το οποίο κέρδισε στο Le Mans. Και έτσι δημιουργήθηκε το Transit Mk. 1, το οποίο δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Αυτή η συνταγή συνεχίστηκε και με το SuperVan 2, στο οποίο μια μοναδική έκδοση από υαλοβάμβακα του αμαξώματος του Transit Mk. 2 «έντυσε» το μονοκόκ πλαίσιό του, καθώς και τον V8 κινητήρα των 590 PS της Cosworth που χρησιμοποιούσε το αγωνιστικό C100 της Ford. Αυτό το όχημα αναγεννήθηκε αργότερα ως SuperVan 3, ακολουθώντας τα πρότυπα του ανανεωμένου Transit Mk. 3. Την κίνηση προσέφερε ο κινητήρας Cosworth HB των 650 PS τον οποίο χρησιμοποιούσαν τα μονοθέσια της Formula 1 της εποχής εκείνης.

2022 FORD E TRANSIT SUPERVAN 54 Τι είναι το Supervan των 2000 ίππων που κατέβασε η Ford στο FOS (video+photos)
Η κεντρική οθόνη, αν αναρωτιέσαι, είναι αυτή που έχει και η Mustang Mach-E

«Η Ford Pro έχει να κάνει με την επιτάχυνση της παραγωγικότητας για τους πελάτες μας – οπότε τι καλύτερο από το να δημιουργήσουμε ένα νέο, ηλεκτρικό SuperVan που καταδεικνύει τη δύναμη της ηλεκτροκίνησης και της συνδεσιμότητας», δήλωσε ο Hans Schep, general manager, Ford Pro, Europe. «Αυτό το απίστευτο όχημα επίδειξης μεταφέρει την προηγμένη μηχανική και τη χαρακτηριστική εμφάνιση του E-Transit Custom σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Συγχρόνως αποτελεί απόδειξη της δύναμης του οικοσυστήματος συνδεδεμένων υπηρεσιών της Ford Pro».

2022 FORD E TRANSIT SUPERVAN 24 Τι είναι το Supervan των 2000 ίππων που κατέβασε η Ford στο FOS (video+photos)
Σε σχέση με ένα “απλό” Transit, το SuperVan υστερεί σε χώρους για φόρτωμα.

Το Ford Pro Electric SuperVan αποκαλύφθηκε στο Goodwood Festival of Speed, όπου το pick-up επιδόσεων επόμενης γενιάς της Ford, το νέο Ranger Raptor, πραγματοποίησε επίσης το δυναμικό του ντεμπούτο στη Ευρώπη. 5 Επιδεικνύοντας τις δυνατότητές του ηλεκτρικού SuperVan, πίσω από το τιμόνι του στο Goodwood βρέθηκε ο πολυπρωταθλητής οδηγός αγώνων και κάτοχος πολλών ρεκόρ με ηλεκτρικά αγωνιστικά αυτοκίνητα, Romain Dumas.

Ένα… μεταμορφωμένο E-Transit Custom

2022 FORD E TRANSIT SUPERVAN 35 Τι είναι το Supervan των 2000 ίππων που κατέβασε η Ford στο FOS (video+photos)

Το Ford Pro Electric SuperVan είναι ένα one-off όχημα επίδειξης, που έδωσε στην Ford Design την ελευθερία να δημιουργήσει ένα όχημα με «άγρια» εμφάνιση που τραβά την προσοχή και αντανακλά τις ακραίες επιδόσεις του. Οι παράξενοι θόλοι των τροχών, το μυώδες στυλ του αμαξώματος και οι μοναδικοί χρωματισμοί του συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία μιας ακραίας έκφρασης που έχει ως σημείο αναφοράς το Transit. Από τη μεριά του, το πλήρως ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης πρόσφερε στην ομάδα εξέλιξης άφθονη ελευθερία με δεδομένους τους λιγότερους περιορισμούς όσον αφορά την ψύξη σε σχέση με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

2022 FORD E TRANSIT SUPERVAN 5 Τι είναι το Supervan των 2000 ίππων που κατέβασε η Ford στο FOS (video+photos)
Φωτογραφία από κάποια καλώδια τα οποία δεν ξέρουμε πού οδηγούν

Το κατασκευασμένο βάσει αγωνιστικών προδιαγραφών όχημα επίδειξης συνδυάζει το πάτωμα του E-Transit Custom με ένα ατσάλινο πλαίσιο τύπου χωροδικτυώματος και πάνελ αμαξώματος χαμηλού βάρους από συνθετικά υλικά. Μια ειδικά εξελιγμένη υγρόψυκτη μπαταρία με χωρητικότητα 50 kWh είναι τοποθετημένη με γνώμονα τη βέλτιστη κατανομή της μάζας και το χαμηλό κέντρο βάρους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επαναφορτιστεί πλήρως σε περίπου 45 λεπτά χρησιμοποιώντας έναν τυπικό ταχυφορτιστή ηλεκτρικού οχήματος. Ο οδηγός μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τη φόρτιση και τη μπαταρία μέσω της οθόνης αφής που βρίσκεται στην καμπίνα.

2022 FORD E TRANSIT SUPERVAN 32 Τι είναι το Supervan των 2000 ίππων που κατέβασε η Ford στο FOS (video+photos)
Το SuperVan υπογραμμίζει το όραμα της Ford για “καθαρή”, αλλά όχι… ξενέρωτη κινητικότητα

Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν συνδυαστικά περίπου 2.000 PS μεταφέροντας την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Με επιτάχυνση 0 -100 km/h κάτω από 2 δευτερόλεπτα, πρόκειται για το πιο γρήγορο SuperVan στην ιστορία – αλλά και το πιο καθαρό.

Όπως κάθε βαν, το Electric SuperVan διαθέτει ένα χώρο φόρτωσης, πίσω ακριβώς από τον οδηγό. Για την περίσταση, μια πλευρική πόρτα διευκολύνει τη φόρτωση και την εκφόρτωση αντικειμένων, με τη Ford να εξελίσσει μάλιστα ένα ασφαλές ηλεκτρομαγνητικό σύστημα για το άνοιγμα και κλείσιμό της, το οποίο ελέγχεται μέσω της οθόνης SYNC.

2022 FORD E TRANSIT SUPERVAN 4 Τι είναι το Supervan των 2000 ίππων που κατέβασε η Ford στο FOS (video+photos)
Το SuperVan έχει κάποιες μικρές διαφορές με το E-Transit στην ανάρτηση

Μια σουίτα ενσωματωμένων καμερών μπορεί να προσφέρει στο κοινό σε όλο τον κόσμο πλάνα από τις εντυπωσιακές σκηνές δράσης του SuperVan. Την ίδια στιγμή, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Ford E-Transit, ο οδηγός μπορεί να δει στην οθόνη που βρίσκεται στην καμπίνα εικόνες από τον περιβάλλοντα χώρο και εναλλάσσοντας τες να καταφέρει να τοποθετήσει το όχημα στη θέση που επιθυμεί.

Οι αγωνιστικές επιρροές της Ford Performance και της STARD είναι άμεσα αντιληπτές στο νέο SuperVan, με το εντυπωσιακά σμιλευμένο εμπρός splitter, τις πλαϊνές ποδιές και τον πίσω διαχύτη να παραπέμπουν σε αγωνιστικές κατασκευές. Την ίδια στιγμή, τα χαρακτηριστικά αεροδυναμικά κοψίματα και η επιθετική πτέρυγα «ρέουν» με κατεύθυνση το πίσω φτερό με στόχο να αναπτυχθεί κατά την κίνηση του οχήματος η απαραίτητη κάθετη δύναμη που θα το ωθήσει στην πίστα, παρέχοντάς του συγχρόνως περισσότερη πρόσφυση.

Οι αγωνιστικές επιρροές δεν περιορίζονται στην εμφάνιση αλλά επεκτείνονται και «πίσω» από αυτή. Η ανάρτηση με τα ανισομεγέθη σε κάθε γωνία του αμαξώματος διπλά ψαλίδια, τα εμπρός και πίσω υποπλαίσια και τα φρένα προσφέρουν αγωνιστικών προδιαγραφών πέδηση και κατευθυντικότητα που συνάδουν με τις ικανότητες του αυτοκινήτου στην ευθεία.

Με 5 drive modes

Το εσωτερικό του Ford Pro Electric SuperVan περιλαμβάνει ένα πλήρες roll cage και αγωνιστικά καθίσματα σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας της FIA, καθώς και μια μεγάλη οθόνη αφής SYNC που προέρχεται από τα οχήματα παραγωγής της Ford – όπως η Ford Mustang Mach-E 6 – που ελέγχει τα προηγμένα συστήματα συνδεσιμότητας και πληροφοριών. Εάν απαιτείται, οι οδηγοί του Electric SuperVan μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα μένοντας για λίγο μακριά από αναβάσεις και πίστες, προκειμένου να σχεδιάσουν μια διαδρομή, να βρουν φορτιστή, να συνδεθούν στο WiFi και να πραγματοποιήσουν τηλεφωνικές κλήσεις – όλα αυτά μέσω της οθόνης SYNC.

Η οθόνη αφής επιτρέπει επίσης τον έλεγχο των επιλέξιμων drive modes που προσαρμόζουν τον τρόπο που αποδίδεται η ροπή, την αναγεννητική πέδηση και την απόκριση ελέγχου για να ταιριάζουν σε διαφορετικά σενάρια οδήγησης:

Road – για τις σπάνιες περιπτώσεις «νορμάλ» οδήγησης
Track – για ισορροπημένη απόδοση στην πίστα με σλικ ελαστικά
Drag – για μέγιστη επιτάχυνση στην ευθεία με χρήση radial ελαστικών
Drift – για θεαματικά drifts, ασκήσεις ευελιξίας και κίνηση στο χιόνι
Rally – για βέλτιστη απόδοση σε ασφάλτινες και χωμάτινες ειδικές διαδρομές σε αγώνες ράλι με ειδικά ελαστικά

Περαιτέρω βελτιστοποίηση στην απόδοση εξασφαλίζεται μέσα από ένα πακέτο ηλεκτρονικών που περιλαμβάνει σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, launch control, περιοριστή ταχύτητας για την κίνηση του οχήματος στα pit και σύστημα αναγεννητικής πέδησης τριών σταδίων για ανάκτηση και «επιστροφή» ενέργειας στην μπαταρία – παρόμοια με τη λειτουργία L Mode στο E-Transit. Σε χαμηλές ταχύτητες κίνησης, η λειτουργία ECO διατηρεί τους κινητήρες στο βέλτιστο εύρος αποδοτικότητας, αυξάνοντας στο μέγιστο την πέδηση μέσω του συστήματος ανάκτησης ενέργειας. Την ίδια στιγμή, το συγκεκριμένο πρόγραμμα διακόπτη τη μετάδοση κίνησης στον πίσω άξονα. Για μέγιστη ταχύτητα, ένα κουμπί E Boost δίνει μια προσωρινή ώθηση ισχύος και ροπής.

Το πρόγραμμα Tyre Cleaning προσφέρει άφθονο θέαμα, φρενάροντας πλήρως τον έναν άξονα ενόσω προσφέρει ολίσθηση για τους εναπομείναντες δύο τροχούς. Το αποτέλεσμα είναι τα εντυπωσιακά burnout του εμπρός ή του πίσω άξονα που βοηθούν στον καθαρισμό και τη θέρμανση των ελαστικών πριν από την εκκίνηση σε μια ανάβαση ή σε πίστα.

Ακριβώς όπως συμβαίνει με ένα σύγχρονο αγωνιστικό αυτοκίνητο – καθώς και με τα ακούραστα βαν μοντέλα της Ford – το Electric SuperVan μπορεί να αποστείλει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με στόχο την απομακρυσμένη διαχείριση του οχήματος. Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ford Pro E Telematics 7 ή το FordPass Pro 8 για να παρακολουθούν την υγεία και την ασφάλεια του στόλου τους. Ομοίως, οι μηχανικοί της Ford Performance μπορούν να παρακολουθούν το Electric SuperVan μέσω ενός αποκλειστικού λογισμικού διαχείρισης – κάτι που μεταφράζει τα ζωντανά δεδομένα σε πολύτιμες πληροφορίες για την ταχύτητα, τους χρόνους γύρων πίστας και τα επιμέρους συστήματα του οχήματος.

Πέρα από την επίδειξη των προηγμένων τεχνολογιών ηλεκτρικού οχήματος και συνδεσιμότητας της Ford, το Electric SuperVan είναι επίσης ένα επιστημονικό πείραμα. Τα απαιτητικά σενάρια οδήγησης του SuperVan και η δίχως περιορισμούς σχεδιαστική του φιλοσοφία επιτρέπουν στη Ford να ξεπεράσει τα όρια της μηχανικής και της συνδεσιμότητας ηλεκτρικών οχημάτων προκειμένου να βελτιώσει τα μελλοντικά αγωνιστικά της αυτοκίνητα, καθώς και τα οχήματα δρόμου, το λογισμικό και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Στην καυτή θέση του οδηγού στο Goodwood βρέθηκε ο Romain Dumas, ο πολύπειρος οδηγός αγώνων ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το έργο «απελευθέρωσης» της πλήρους απόδοσης του Electric SuperVan. Το παλμαρέ του Dumas στους αγώνες ηλεκτρικών οχημάτων είναι απαράμιλλο: Ρεκόρ στις αναβάσεις Goodwood και Pikes Peak αλλά και ρεκόρ γύρου με ηλεκτρικό όχημα στο Nordschleife, όπου κέρδισε τέσσερις φορές τον αγώνα αντοχής Nürburgring 24 Hours. Στα τεράστια αγωνιστικά επιτεύγματα του Dumas περιλαμβάνονται επίσης το ρεκόρ απόλυτης απόστασης στις 24 ώρες του Le Mans, η κατάκτηση ενός τίτλου στο FIA World Endurance Championship, καθώς και μια νίκη κατηγορίας στο Rallye Monte Carlo.