Τα BMW i3 και BMW i8 Garage Italia παρουσιάστηκαν στο Παρίσι

Πρωτότυπα αυτοκίνητα με εκφραστικά χρώματα βασισμένα στην τεχνική του πουαντιγισμού γιόρτασαν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο Mondial de l’Automobile 2016. 

Μέσα από τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ της BMW Group Design και της Garage Italia Customs γεννήθηκε η καινοτόμος φιλοσοφία χρωμάτων και υλικών δύο πρωτοτύπων οχημάτων βασισμένων σε μοντέλα BMW i. Οι εκδόσεις BMW i3 Garage Italia CrossFade και BMW i8 Garage Italia CrossFade παρουσιάστηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου στο Mondial de l’Automobile 2016 στο Παρίσι. Η πρεμιέρα τους στη Γαλλική πρωτεύουσα αποτελεί και μία πρόγευση ειδικών  εκδόσεων των BMW i3 και BMW i8, με εξωτερική σχεδιαστική φιλοσοφία εμπνευσμένη από αυτή των πρωτοτύπων, που θα διατίθενται από τις αρχές του 2017.

Κοινό χαρακτηριστικό των δύο πρωτοτύπων είναι οι εξωτερικές επιφάνειες που αποτυπώνουν συναρπαστικά τον επαναστατικό και προηγμένο χαρακτήρα των BMW i3 και BMW i8. Οι σχεδιαστές εφάρμοσαν μία τεχνική ανάμιξης χρωμάτων βασισμένη σε τεχνοτροπία ζωγραφικής ευρέως διαδεδομένη περί τα τέλη του 19ου – αρχές του 20ού αιώνα πετυχαίνοντας μία ιδιαίτερα εκφραστική εμφάνιση. «Ο Lapo Elkann είναι πρωτοπόρος στο πάντρεμα του μοντέρνου στοιχείου, του αυτοκινήτου και του ντιζάιν. Σαν σχεδιαστής, βρίσκω αυτή την τεχνοτροπία άκρως συναρπαστική», εξηγεί ο Adrian van Hooydonk, επικεφαλής του τμήματος BMW Group Design. «Με τη BMW i, καταφέραμε να ξεπεράσουμε περιορισμούς του παρελθόντος στη σχεδίαση του αυτοκινήτου μέσα από τη χρήση εντελώς νέων υλικών. Γι’ αυτό, η προηγμένη εκφραστικότητα των εκδόσεων Garage Italia CrossFade εναρμονίζεται άριστα με το πνεύμα των BMW i3 και BMW i8».

Τον Ιούνιο του 2016, η Garage Italia Customs είχε παρουσιάσει την έκδοση BMW i8 Futurism Edition με εξωτερικές επιφάνειες εμπνευσμένες από τη ζωγραφική. Η σχεδίαση της έκδοσης BMW i8 Futurism Edition, που σηματοδοτούσε την 50ή επέτειο της BMW Italia βασίζεται στον πίνακα “Lampada ad Arco” του φουτουριστικού καλλιτέχνη Giacomo Balla. «Η τεχνολογική εξέλιξη και η συνεχής αναζήτηση καινοτομίας είναι βασικές αξίες τόσο για την Garage Italia Customs όσο και τη BMW», προσθέτει ο Lapo Elkann, Πρόεδρος και Ιδρυτής της Garage Italia Customs. «Τα αυτοκίνητα BMW i προσφέρονται για ένα διερευνητικό, εικαστικό ταξίδι στο μέλλον της μετακίνησης από τους σχεδιαστές μας. Το project CrossFade ήταν μία θαυμάσια ευκαιρία για να δημιουργήσουν κάτι πέραν της παραδοσιακής ιδέας ζωγραφικής ενός οχήματος,  μέσα από εκπληκτικά εφέ με μοναδικό γεωμετρικό σχήμα».

Η σχεδίαση των πρωτοτύπων του Παρισιού είναι εμπνευσμένη από την οπτική ανάμιξη χρωμάτων, μία τεχνοτροπία που προσδιορίζει το καλλιτεχνικό ρεύμα του Πουαντιγισμού (τέλη 19ου αιώνα). Η λέξη πουαντιγισμός προέρχεται από τη γαλλική ‘point’ που σημαίνει τελεία.  Σύμφωνα με αυτή τη τεχνική ζωγραφικής, τα βασικά χρώματα τοποθετούνται ομοιόμορφα, κουκίδα – κουκίδα, απευθείας επάνω στην επιφάνεια. Αποτέλεσμα, οι λεπτομέρειες των χρωμάτων συγχωνεύονται ως σύνολο με τη βοήθεια του εγκεφάλου και όχι της όρασης, ενώ επιτυγχάνεται μία πολύ έντονη λάμψη. Η επιλεκτική ποικιλία διαστάσεων και διακένων επιτρέπει τόσο τον έλεγχο της ακρίβειας όσο και της αρμονίας των χρωματικών συστατικών.

Στην εξωτερική επιφάνεια του BMW i 8 Garage Italia CrossFade, οι χρωματικές αλλαγές μεταξύ Protonic Blue metallic και Protonic Dark Silver metallic αναδεικνύουν τις γραμμές και τις καμπύλες του οχήματος. Επιπλέον, ο χρωματικός καμβάς απαρτίζεται από τριγωνικά στοιχεία, ένα στυλ που προάγει τόσο τη συνολική εντύπωση όσο και το δυναμισμό του plug-in hybrid σπορ αυτοκινήτου, που ήδη αποτυπώνεται στην σχεδίασή του. Στην επιτυχή υλοποίηση συνετέλεσε μία περίπλοκη διαδικασία βαφής στην οποία το αυτοκίνητο που ήταν βαμμένο σε Protonic Blue metallic αρχικά καλύφθηκε με αυτοκόλλητο φιλμ. Έτσι δημιουργήθηκε το επιθυμητό γεωμετρικό σχήμα με απόλυτη ακρίβεια, κατά την εφαρμογή του δεύτερου στρώματος βαφής Protonic Dark Silver metallic. Το εσωτερικό της καμπίνας αντανακλά την εξωτερική χρωματική τεχνοτροπία του BMW i 8 Garage Italia CrossFade με την ομαλή μετάβαση από το σκούρο ασημί του εμπρός τμήματος στο αμιγώς μπλε του πίσω να αποτυπώνεται σε δέρμα Alcantara που τώρα καλύπτει το κεντρικό τούνελ, τα πλαϊνά πάνελ και την επένδυση οροφής. Η χρωματική δομή των επιφανειών και τα καθίσματα σε δέρμα Foglizzo, όπως το Protonic Blue και η περφορέ επένδυση Alcantara τονίζονται από τη χρήση αντίθετων χρωμάτων.

Στην περίπτωση του BMW i3 Garage Italia CrossFade, η χρωματική μετάβαση στο εμπρός τμήμα και τα πλαϊνά πάνελ εξελίσσεται κάθετα. Η ποσότητα του μπλε μειώνεται προχωρώντας προς τα πάνω μέχρι να συγχωνευτεί με τη μαύρη οροφή και το καπό. Η ομαλή μετάβαση δημιουργείται από ένα διαφανές αυτοκόλλητο με αποτυπωμένες στρογγυλές χρωματικές πινελιές που συμβολίζουν τη οδηγική απόλαυση την οποία προσφέρει το ηλεκτρικό πεντάθυρο αυτοκίνητο και σταδιακά γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Αντίστοιχα, η χρωματική φιλοσοφία της καμπίνας αναδεικνύεται με υψηλής ποιότητας υφάσματα και επενδύσεις από Alcantara που τονίζουν τον premium χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Βασικό χρώμα σε κάθε περίπτωση είναι το Protonic Blue, το οποίο τώρα διατίθεται επίσης προαιρετικά για το BMW i3 και αποκλειστικά σε συνδυασμό με τη μπαταρία υψηλής τάσης 94Ah.