Πως είναι να κάνεις 1.600 χλμ σε 24 ώρες με ένα Audi e-tron ;

Παραδέξου το. Κι εσύ το είχες σκεφτεί: Θα ήθελες να αγοράσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για να απολαμβάνεις την οικονομία, την ατέλειωτη ροπή του, τη γραμμικότητα, τη δύναμη, την… ησυχία του, την αξιοπιστία του κι όλα τα άλλα αβαντάζ του. Όμως, το ξανασκέφτηκες, επειδή “πού θα το φορτίζω; Και, αν χρειαστεί να κάνω ταξίδι, θα μείνω στο δρόμο”; Η Audi, λέει πως αυτό, είναι ένας μύθος. Και βάλθηκε να τον καταρρίψει. 

Με το e-tron, λοιπόν, η Audi καταρρίπτει το μεγαλύτερο ίσως μύθο γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τις δυσκολίες στα μεγάλα ταξίδια λόγω περιορισμένης αυτονομίας. Πώς; Κάνοντας ένα ταξίδι με non-stop οδήγηση άνω των 1.600 χιλιομέτρων από την Σλοβενία έως την Ολλανδία, με στάση μόνο για σύντομη επαναφόρτιση (με ταχεία φόρτιση στο 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας σε λιγότερο από μισή ώρα), αποδεικνύοντας ότι στα πλεονεκτηματα του Audi e-tron, εκτός από την απόδοση και την άνεση, περιλαμβάνεται και η αυτονομία!

Δέκα ευρωπαϊκές χώρες σε 24 ώρες με σύντομες στάσεις για επαναφόρτιση! Το Audi e-tron πραγματικά εντυπωσιάζει με τις δυνατότητες του και στις μεγάλες αποστάσεις. Στις 20 Αυγούστου, εννέα δημοσιογράφοι του διεθνούς ειδικού Τύπου ξεκίνησαν μία δοκιμή μεγάλης απόστασης διανύοντας περισσότερα από 1.600 χλμ. μέσα σε 24 ώρες. Η εκκίνηση δόθηκε στη λίμνη Bled στη Σλοβενία με κατάληξη στο Άμστερνταμ, στην Ολλανδία. Το ηλεκτρικό SUV με την εξαιρετικά μεγάλη αυτονομία και τις φορτίσεις πολύ σύντομης διάρκειας αποδείχθηκε μια ολοκληρωμένη από κάθε άποψη πρόταση και σε συνδυασμό με τα απολαυστικά του δυναμικά χαρακτηριστικά και το άνετο εσωτερικό, πρόσφερε μία ασυναγώνιστη «ηλεκτροκίνητη» εμπειρία στους συμμετέχοντες!

Η λίμνη Bled βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στην άκρη του οροπεδίου Pokljuka στα βόρεια της Σλοβενίας. Από εκεί, τρία Audi e-tron 55 quattro με τρείς δημοσιογράφους ανά αυτοκίνητο, ξεκίνησαν με σκοπό να διασχίσουν 10 ευρωπαϊκές χώρες μέσα σε μόλις 24 ώρες! 

Σε αυτή την άνω των 1.600 χιλιομέτρων διαδρομή, τα τρία Audi e-tron διέσχισαν την Αυστρία, την Ιταλία, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και έφτασαν στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Σε διαφορετικής μορφολογίας δρόμους, το e-tron, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής της Audi, έδειξε πόσο άνετο, δυναμικό και απολαυστικό είναι στα μεγάλα ταξίδια.

Το Audi e-tron αποτελεί το πρότυπο της νέας εποχής της ηλεκτροκίνησης. “Το ηλεκτρικό μας SUV είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο μεγάλων αποστάσεων, επειδή συνδυάζει ιδανικά υψηλά επίπεδα άνεσης, απόδοσης και επιδόσεων,” εξηγεί ο Hans-Joachim Rothenpieler, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Audi στον τομέα της Τεχνολογικής Ανάπτυξης. “Στο 24ωρο ταξίδι από τη Σλοβενία στην Ολλανδία, επιδείξαμε ότι εξίσου σημαντική με τη μεγάλη αυτονομία είναι η πολύ ικανοποιητική, από άποψη χρόνου, ταχυφόρτιση στα 150 kW”.

Ταχεία φόρτιση στα 150 kW

Χάρη στην ταχυφόρτιση συνεχούς ρεύματος σε σταθμούς υψηλής ισχύος, η μπαταρία ιόντων- λιθίου του Audi e-tron φτάνει στο 80% της χωρητικότητάς της σε λιγότερο από 30 λεπτά της ώρας – σχεδόν όσο ένα διάλειμμα για καφέ – εξοικονομώντας χρόνο στις μεγάλες διαδρομές. Το βασικό στην υψηλής απόδοσης φόρτιση είναι η πολύπλοκη θερμική διαχείριση, η οποία παράλληλα εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε συνδυασμό με σταθερά ιδανικές επιδόσεις, ακόμη και υπό υψηλό φορτίο. Στη διάρκεια της διαδρομής τα «πληρώματα» είχαν την ευκαιρία να επαναφορτίσουν σε επτά διαφορετικούς σταθμούς: στο Kärnten, στο Νότιο Τιρόλο, στο Vorarlberg, στο καντόνι της Ζυρίχης, στο Breisgau, στο Eifel και τέλος κοντά στην Λιέγη, σε όλες τις περιπτώσεις με ταχυφόρτιση. 

Αυτή τη στιγμή ο κάτοχος του Audi e-tron μπορεί να φορτίσει σε περίπου 100.000 σημεία φόρτισης διάσπαρτα σε 19 χώρες της ΕΕ – με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς.

Συνδυασμός απόδοσης, επιδόσεων και άνεσης

Χάρη στα διαφορετική τοπογραφία της διαδρομής, το Audi e-tron 55 quattro είχε την ευκαιρία να επιδείξει και τα κορυφαία του δυναμικά χαρακτηριστικά. Στις ανηφορικές διαδρομές των Άλπεων πραγματοποίησε πλήρη χρήση της μέγιστης ισχύος των 300 kW και της ροπής του των 664 Nm. Στις κατηφόρες, η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας -έως 220 kW και 300 Nm-  μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Η ηλεκτρική κίνηση σε όλους τους τροχούς πρόσφερε τη βέλτιστη πρόσφυση και κορυφαίο κράτημα στις  φουρκέτες στο Νότιο Τιρόλο, χάρη στη σχεδόν ακαριαία πλήρως μεταβλητή κατανομής της ροπής μεταξύ των δύο αξόνων.

Στις επίπεδες διαδρομές κατά μήκος του Ρήνου, στο Βέλγιο και την Ολλανδία, υπό σταθερές ταχύτητες η εξελιγμένη αεροδυναμική, με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,27, συνέβαλε στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Αλλά και στη διάρκεια όλη της διαδρομής το ηλεκτρικό SUV σημείωσε μία έξοχη απόδοση σε συνδυασμό με την εξαιρετική άνεση οδήγησης και το χαμηλό επίπεδο θορύβου που είναι εφάμιλλο των συμβατικών μοντέλων πολυτελείας. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους, οι οποίοι πίσω είναι ιδιαίτερα αυξημένοι για τα πόδια χάρη στη διαμόρφωση του συστήματος μετάδοσης κίνησης. Τα δερμάτινα καθίσματα με λειτουργία μασάζ, ο ιονιστής για την ποιότητα του αέρα και ο εσωτερικός φωτισμός καμπίνας μεταμορφώνουν στις νυχτερινές διαδρομές το εσωτερικό σε ένα άνετο και χαλαρό lounge, μετατρέποντας κάθε στιγμή σε μία μοναδική εμπειρία.

Topspeed Θα θέλαμε να σας εμφανίζουμε ειδοποιήσεις για τα τελευταία νέα και ενημερώσεις.
Απορρίψτε το
Επιτρέψτε ειδοποιήσεις