«Η ψηφιοποίηση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του εφοδιασμού», επισημαίνει ο επικεφαλής παραγωγήςτης Mercedes, Joerg Burzer, αναφορικά με τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.
Ειδικότερα, ο Joerg Burzer, επικεφαλής παραγωγής, ποιότητας και εφοδιαστικής αλυσίδας στον όμιλο Mercedes-Benz, λέει ότι οι αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα είναι καθοριστικές για να μπορέσει η αυτοκινητοβιομηχανία να αντιδράσει γρήγορα για να ξεπεράσει τις παγκόσμιες προκλήσεις εφοδιασμού και να λάβει προληπτικά μέτρα με τα logistics της.
«Αυτό που μάθαμε τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, ειδικά με την κατάσταση εφοδιασμού ημιαγωγών, είναι ότι πρέπει να παίρνετε απίστευτα γρήγορες αποφάσεις», δήλωσε ο Burzer στο συνέδριο Automotive News Europe στη Φρανκφούρτη.
«Και αν γνωρίζετε τι συμβαίνει στην αλυσίδα εφοδιασμού σας, τότε είναι εύκολο να αντιδράσετε. Με τα logistics, αν το γνωρίζετε αρκετά νωρίς, τότε μπορείτε να αντιδράσετε κατά τη διαδικασία παραγωγής».
Τα τελευταία δύο χρόνια, η πολυτελής αυτοκινητοβιομηχανία έχει μάθει πώς να λαμβάνει «εξαιρετικά γρήγορες» αποφάσεις με βάση τα δεδομένα. «Πρέπει να εμπιστεύεσαι τα δεδομένα», δήλωσε ο Burzer.
Αυτό περιελάμβανε τη γρήγορη αντίδραση σε καταστάσεις όπως η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη και οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά το οικοσύστημα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Δημιουργικότητα στις διαδικασίες
Ο Burzer προβλέπει ότι θα υπάρχει συνεχής δημιουργικότητα στις διαδικασίες τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η Mercedes ψηφιοποιεί πλήρως το σύστημα παραγωγής της.
Η αυτοκινητοβιομηχανία ενσωματώνει τεχνολογία ai και MB.OS στο οικοσύστημα MO360.
Επιπλέον, η δημιουργία ψηφιακών διδύμων εργοστασίων της, μεταξύ άλλων στο Rastatt της Γερμανίας και στο Kecskemet της Ουγγαρίας, επιτρέπει στη Mercedes να δοκιμάζει και να τελειοποιεί τα σχέδια πριν τα στείλει στην παραγωγή.
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει «τεράστιο ρόλο» στην ταξινόμηση και τη χρήση των δεδομένων στις διαδικασίες παραγωγής και στην ψηφιοποίηση του εξοπλισμού, είπε.
Όσον αφορά τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη που οδηγεί σε πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας, ο Burzer παραδέχεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, η οποία μπορεί επίσης «μερικές φορές» να οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού.
Καθώς η βιομηχανία πλοηγείται στη μετάβαση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση, η Mercedes αναγνωρίζει ότι πρέπει να «ικανοποιήσει και τις δύο ανάγκες των πελατών μας», αξιοποιώντας την καινοτομία και την ευελιξία.
Η στήριξη στην εμπειρία μπορεί να την ωθήσει σε «λάθος κατεύθυνση», ωθώντας την να λάβει αποφάσεις με βάση το σταθερό περιβάλλον της βιομηχανίας πριν από μια δεκαετία.