Live η Κίνηση στους δρόμους
653979 "The Cannonball Run" Η Countach LP 400 S γίνεται 45 ετών

“The Cannonball Run” Η Countach LP 400 S γίνεται 45 ετών

Οι δύο ηθοποιοί που οδηγούσαν την Countach LP 400 S που κέρδισε τον αγώνα είναι και πάλι μαζί για πρώτη φορά από τότε που κυκλοφόρησε η ταινία στις 19 Ιουνίου 1981

Μια από τις κορυφαίες cult ταινίες όλων των εποχών είναι, χωρίς αμφιβολία, το “The Cannonball Run”. Για να γιορτάσει την 45η επέτειο της Countach LP 400 S που πρωταγωνίστησε στην ταινία, η Automobili Lamborghini συγκέντρωσε το εξαιρετικό πλήρωμα των ηθοποιών Adrienne Barbeau και Tara Buckman για πρώτη φορά από την κυκλοφορία της ταινίας στις 19 Ιουνίου 1981.

Αυτή η Lamborghini Countach LP 400 S παρήχθη πριν από σαράντα πέντε χρόνια, τον Νοέμβριο του 1979. Με εξωτερικό Nero (μαύρο) και εσωτερικό Senape (μουσταρδί), αυτή η Countach στάλθηκε στην τότε αντιπροσωπεία SEA στη Ρώμη και, από εκεί, πιθανότατα πωλήθηκε απευθείας στις ΗΠΑ, καταλήγοντας στη Φλόριντα. Ο ιδιοκτήτης της ήταν φίλος του σκηνοθέτη της ταινίας και υπέγραψε για να ξεκινήσει ο μύθος της που την οδήγησε να κατακτήσει μια θέση στην αμερικανική ιστορία.

653964 "The Cannonball Run" Η Countach LP 400 S γίνεται 45 ετών

Ως “σκηνικό μακιγιάζ”, του δόθηκε ένα φτερό και δύο προβολείς πλήρους δέσμης στη μύτη, μια αεροτομή, τρεις κεραίες και 12 σωλήνες εξάτμισης στο πίσω μέρος, μαζί με δύο συμπληρωματικά ψεύτικα όργανα μπροστά από το κάθισμα του συνοδηγού. Μετά το τέλος των γυρισμάτων, η Countach επέστρεψε στον νόμιμο ιδιοκτήτη της, αλλά δεν έχασε τις μοναδικές μεταμορφώσεις που έγιναν ειδικά γι’ αυτήν. Το 2009, το αυτοκίνητο βρήκε νέο ιδιοκτήτη, τον Jeff Ippoliti, έναν ενθουσιώδη με καταγωγή από τη Νέα Υόρκη, αλλά τώρα ζει στη Φλόριντα, ο οποίος, όταν ήταν παιδί, όταν παρακολουθούσε την εναρκτήρια σκηνή της ταινίας το 1981, δεν φανταζόταν ποτέ ότι μια μέρα θα είχε στην κατοχή του το ίδιο αυτοκίνητο που τον είχε κάνει να ονειρευτεί στην οθόνη. “Πάντα ήμουν τρελός για τα αυτοκίνητα”, θυμάται ο Ippoliti, “αλλά η έναρξη της ταινίας ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα και άκουγα την Countach εν κινήσει, και μαγεύτηκα! Δεν το είδα για πρώτη φορά από κοντά παρά μόνο είκοσι έξι χρόνια αργότερα, και χρειάστηκαν άλλοι δεκαοκτώ μήνες διαπραγματεύσεων για να καταφέρω να το πάρω σπίτι μου”.

Η ταινία

Το “The Cannonball Run” ήταν εμπνευσμένο από τον πραγματικό αγώνα δρόμου Cannonball, στον οποίο τα αυτοκίνητα που συμμετείχαν έπρεπε να διασχίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη και τερματίζοντας στο Λος Άντζελες, στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το καστ της ταινίας ήταν εξαιρετικό, με ηθοποιούς όπως οι Roger Moore, Dean Martin, Sammy Davis, Jr. και Jackie Chan, και ηθοποιούς όπως οι Farrah Fawcett, Adrienne Barbeau και Tara Buckman. Οι δύο τελευταίες έπαιξαν το μοναδικό γυναικείο πλήρωμα του αγώνα και οδήγησαν την Countach, η οποία κέρδισε τον αγώνα. Μεταξύ των πιο αξιομνημόνευτων σκηνών είναι η αρχική τρίλεπτη αστυνομική καταδίωξη, στην οποία προστέθηκε στο soundtrack ο 12κύλινδρος κινητήρας της Countach που ήταν εφοδιασμένος με καρμπυρατέρ. Επίσης, κατά την έναρξη της ταινίας υπάρχει μια σκηνή στην οποία η Countach σταματά απότομα και ο συνοδηγός βγαίνει από το κόκπιτ για να ζωγραφίσει με σπρέι ένα “Χ” σε μια πινακίδα του δρόμου. Αυτές οι σκηνές έγιναν θρυλική αναφορά μεταξύ των λάτρεις των αυτοκινήτων, σε τέτοιο βαθμό που έγιναν μέρος της αμερικανικής παράδοσης και εξασφάλισαν ότι η Countach θα γινόταν ένα από τα ελάχιστα αυτοκίνητα που θα “εγγράφονταν” στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

653976 "The Cannonball Run" Η Countach LP 400 S γίνεται 45 ετών

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Οποιοδήποτε τεχνούργημα που είναι καρπός της ανθρώπινης ιδιοφυΐας μπορεί να καταχωριστεί, ώστε όλη η γνώση που συνδέεται με αυτό να κατατεθεί για να παραμείνει διαθέσιμη, προστατευμένη για τις μελλοντικές γενιές, σε έναν από τους πιο σεβαστούς και παραδοσιακούς θεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί ως αντικείμενο εξαιρετικής σημασίας για την αμερικανική ιστορία, κοινωνία και παράδοση. Μόλις επιτευχθεί αυτή η αναγνώριση – και μέχρι σήμερα υπάρχουν μόλις πάνω από 30 αυτοκίνητα που την έχουν πετύχει – όλη η γνώση που συνδέεται με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, από το σχέδιο κατασκευής μέχρι τις φωτογραφίες, από τα πρωτότυπα έγγραφα μέχρι εκείνα που αφορούν την ιστορία του, διατηρούνται και αρχειοθετούνται στις αίθουσες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Η Countach LP 400 S της ταινίας κρίθηκε άξια αυτής της τιμής και έγινε το 30ό αυτοκίνητο που την έλαβε το 2021, τη χρονιά που γιορτάστηκε η 40η επέτειος της ταινίας.

Αναμνήσεις από τα αστέρια

Είχαν να συναντηθούν από κοντά από τότε που έπαιξαν μαζί στην ταινία το 1981. Γι’ αυτό και η συνέντευξη και ο απολογισμός που έδωσαν οι πρωταγωνίστριες Adrienne Barbeau και Tara Buckman μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικός.Η ίδια Countach που είχαν οδηγήσει τότε, η οποία χρησίμευσε ως σκηνικό, τα έκανε όλα ακόμα πιο συναρπαστικά. Και οι αναμνήσεις τους άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια. Παραδέχονται ότι καμία από τις δύο δεν είχε δει, ή πολύ περισσότερο δεν είχε οδηγήσει, μια Lamborghini στο παρελθόν. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή η Lamborghini παρήγαγε λίγο περισσότερα από πενήντα αυτοκίνητα το χρόνο. “Αμέσως σκέφτηκα ότι ήταν πανέμορφη, απλά πανέμορφη, και εξακολουθεί να είναι”, ξεκίνησε η Adrienne Barbeau, η οποία έπαιξε τον ρόλο της Marcie Thatcher στην ταινία.”Είχαμε το καλύτερο αυτοκίνητο και ήταν σίγουρα το πιο όμορφο από όλα”, πρόσθεσε η Tara Buckman, η οποία ήταν η Jill Rivers στην ταινία. Σχετικά με το γιατί επιλέχθηκε ακριβώς το Countach για να κερδίσει τον αγώνα, η Barbeau είπε: “Νομίζω ότι το Countach έχει την εμφάνιση του νικητή, κανένα από τα άλλα δεν θα μπορούσε να κερδίσει. Δεν ήταν στην κατηγορία της. Και μετά η εναρκτήρια σκηνή, με αυτό το soundtrack και το θέαμα της Countach να τρέχει και να παίζει κρυφτό με το περιπολικό της αστυνομίας. Μόνο η Countach θα μπορούσε να πετύχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα”.
Στην ερώτηση αν θα περίμεναν ποτέ ότι η ταινία θα έφτανε στη θρυλική κατάσταση που την περιβάλλει σήμερα, και οι δύο είπαν: “Ποτέ, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, και όχι μόνο εμείς.Κανείς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων δεν θα περίμενε αυτή την απίστευτη, μακρόχρονη επιτυχία!”

“Ποτέ δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο επιτυχημένη ήταν η ταινία μέχρι που ο κόσμος άρχισε να μου ζητάει αυτόγραφο.Ακόμα και σήμερα”, πρόσθεσε η Barbeau, “παρά την επιτυχία μου ως ηθοποιός σε ταινίες τρόμου και τον ρόλο της Cat Woman στην ταινία Batman, ο κόσμος μου ζητάει πάνω απ’ όλα αυτόγραφα σε μοντέλα αυτοκινήτων Countach”.

“Είναι αδύνατον και για μένα να θυμηθώ πόσες φορές υπέγραψα μια φωτογραφία ή ένα μοντέλο αυτοκινήτου της Countach!”, πρόσθεσε ο Buckman.

Μερικές από τις αγαπημένες τους σκηνές: “Εκείνη όπου η Τάρα βγαίνει από το αυτοκίνητο και ψεκάζει με ένα μαύρο σπρέι ένα Χ στην πινακίδα του δρόμου”, δήλωσε η Μπαρμπό. Ενώ για την Τάρα Μπάκμαν ήταν: “Η εναρκτήρια σκηνή, με το περιπολικό που κυνηγάει την Countach. Υπάρχουν πολλές ταινίες με υπέροχες εναρκτήριες σκηνές, αλλά αυτή είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ”.

Όταν ρωτήθηκαν πώς πιστεύουν ότι αυτή η ταινία έχει επηρεάσει την αμερικανική κουλτούρα και κοινωνία, η Barbeau απάντησε: “Όλοι την ξέρουν.Και όλοι γνωρίζουν αυτή τη Lamborghini”.
“Και όχι μόνο αυτό. Όλοι γνωρίζουν επίσης και τα δύο κορίτσια μέσα στη Lamborghini. Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτόν τον ρόλο”, πρόσθεσε η Buckman.

653975 "The Cannonball Run" Η Countach LP 400 S γίνεται 45 ετών

Lamborghini Polo Storico

Η Lamborghini Polo Storico είναι το εσωτερικό τμήμα της Automobili Lamborghini που είναι υπεύθυνο για την ιστορική κληρονομιά της εταιρείας, τη διαχείριση και μελέτη του αρχείου της εταιρείας, καθώς και την αποκατάσταση και πιστοποίηση ιστορικών Lamborghini. Το Lamborghini Polo Storico εγκαινιάστηκε την άνοιξη του 2015 στα κεντρικά γραφεία στην Sant’Agata Bolognese, είναι το σημείο αναφοράς για τους συλλέκτες κλασικών Lamborghini που προέρχονται από όλο τον κόσμο και φροντίζει μοντέλα από την πρώτη 350 GTV του 1963 μέχρι την τελευταία Diablo που κατασκευάστηκε το 2001.

Οι δραστηριότητες της Polo Storico επικεντρώνονται σε τρεις κύριους τομείς: τα Αρχεία, που αποτελούνται από την ιστορική κληρονομιά της Automobili Lamborghini σε τεχνικές και εμπορικές πληροφορίες και έγγραφα- τις Πιστοποιήσεις, που αποτελούν το αποκορύφωμα μιας σε βάθος διαδικασίας ντοκουμέντων, αρχειακών και τεχνικών αναλύσεων του αυτοκινήτου, η οποία ολοκληρώνεται με την έκδοση ενός ειδικού βιβλίου που πιστοποιεί τη γνησιότητα του εξεταζόμενου αυτοκινήτου- και τις Αποκαταστάσεις, που πραγματοποιούνται με πλήρη τήρηση της αυθεντικότητας των αυτοκινήτων από μια ομάδα εξειδικευμένων τεχνικών που εργάζονται κυρίως στο εργαστήριο της Polo Storico.

Ο Alessandro Farmeschi, Διευθυντής After Sales της Automobili Lamborghini, σχολίασε: “Ήδη από την εποχή που εργαζόμουν για τη Lamborghini στις ΗΠΑ, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αυτή την Countach LP 400 S και την εξαιρετική ιστορία της. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που πυροδότησε το πάθος για τη μάρκα Lamborghini και για το μοντέλο Countach σε πολλούς νεαρούς λάτρεις, οι οποίοι, αφού μεγάλωσαν, ήρθαν σε εμάς ως πελάτες της μάρκας και των αυτοκινήτων μας. Παρόλο που οι προδιαγραφές του δεν είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που είχε όταν έφυγε από το εργοστάσιο, είναι αναμφίβολα ιστορικά σημαντικό για την Automobili Lamborghini και, όπως πιστοποιεί η είσοδός του στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, για την αυτοκινητιστική κουλτούρα και πέρα από αυτήν, για την κουλτούρα ενός ολόκληρου έθνους. Ως Lamborghini, δεν μπορούμε παρά να είμαστε γεμάτοι υπερηφάνεια και είμαστε ευτυχείς που γιορτάζουμε την 45η επέτειό της με την επανένωση του αυτοκινήτου με το αξέχαστο πλήρωμα της ταινίας “Cannonball””.

5 πράγματα που δεν ήξερες για τη Lamborghini Countach