Ένα Skoda 130 RS στην Αθήνα!

Την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι, μια “κυρία από τα παλιά”, θύμισε τις “περασμένα μεγαλεία” των αγώνων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, τώρα που το Ράλλυ Ακρόπολις έχει περάσει στη λήθη των χρόνων. Ένα SKODA 130 RS πήρε εκκίνηση κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, συμμετέχοντας στο 22ο Ιστορικό Ράλι Μόντε Κάρλο 2019. 

Η Αθήνα, μετά από «διάλειμμα» 44 ετών, βρέθηκε και πάλι ανάμεσα στις πόλεις που φιλοξενούν εκκίνηση του πιο εμβληματικού ίσως ράλι στο καλεντάρι των ιστορικών αγώνων. Και η ČK Motorsport, η ομάδα από την Τσεχία στην οποία ανήκει το 130 RS, τιμώντας τη χώρα μας αλλά και τη δημοφιλία που έχει η SKODA στην Ελλάδα, επέλεξε την Αθήνα για την εκκίνηση του αγώνα τους. Η Ελλάδα όμως, επελέγη και για έναν ακόμα λόγο: Το πρώτο SKODA που συμμετείχε σε «κανονικό» Ράλι Μόντε Κάρλο, το μακρινό 1936, είχε ξεκινήσει πάλι από την Αθήνα! Πλήρωμα του 130 RS που συμμετέχει στον εφετινό αγώνα, οι έμπειροι σε αγώνες του είδους, Κάρελ Μαχ και Γιαν Μπλάχα, οι οποίοι συμμετέχουν στο συγκεκριμένο αγώνα για 7η φορά. 

Το εξαιρετικά συντηρημένο SKODA 130 RS του ’76, έφτασε στη χώρα μας το απόγευμα της Δευτέρας. Βρήκε φιλόξενη στέγη στις εγκαταστάσεις της SKODA ΜΑΚΡΗΣ, στη Νέα Ιωνία. Ένας γρήγορος μηχανολογικός έλεγχος από τους μηχανικούς της εταιρείας, είχε περισσότερο χαρακτήρα απότισης φόρου τιμής, σε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές σιλουέτες των αγώνων ράλι μιας άλλης εποχής, παρά ελέγχου αυτού καθαυτού, μια και το αυτοκίνητο είναι σε άψογη κατάσταση. 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΚΡΗΣ Α.Ε.-ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΓΙΑΝ ΜΠΡΟΝΤΥ- ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΛΜΠΕΣ ΜΕ ΤΟ SKODA 130 RS

Την επομένη το πρωί, το 130 RS ήταν στη διάθεση δημοσιογράφων, πελατών αλλά και απλών φίλων της μάρκας, να το δουν από κοντά και να θυμηθούν τις πολλές επιτυχίες που έχει σημειώσει η SKODA στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, στα 118 χρόνια ιστορίας της. Μάλιστα, το έφεραν έτσι οι συγκυρίες, ώστε ο ερχομός του 130 RS να συμπίπτει χρονικά με το λανσάρισμα της νέας FABIA στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της έκδοσης Monte Carlo. Τι πιο φυσικό λοιπόν, από το να τοποθετηθεί το 130 RS ανάμεσα σε FABIA Monte Carlo αλλά και τις γνώριμες FABIA που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Ενιαίου του ΣΟΑΑ.

O ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ, ΓΙΑΝ ΜΠΡΟΝΤΥ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ ΤΗ FABIA S2000

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του η Αυτού Εξοχότης, Πρέσβυς της Τσεχίας στην Ελλάδα, κ. Γιαν Μπρόντυ.

Την εκκίνηση κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, έδωσε ο πρέσβης της Τσεχίας

Tip: Μετά την Ακρόπολη, το SKODA 130 RS κατευθύνθηκε προς την Πάτρα. Μαζί με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που πήραν εκκίνηση από την Αθήνα, ένα ταξίδι 20 ωρών με καράβι τα μετέφερε στην Ανκόνα της Ιταλίας, απ’ όπου κατευθύνθηκαν προς το Μιλάνο. Εκεί, υπάρχει μια ευρύτερη ανασυγκρότηση, με επιπλέον ιστορικά αυτοκίνητα να προστίθενται στο group. 

Στη συνέχεια, όλα τα αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν προς τη Γαλλία, όπου από το Σάββατο έως την Τετάρτη συμμετάσχουν σε 15 ειδικές διαδρομές (regularity), σε μία συνολική απόσταση 1.530 χλμ. Το SKODA 130 RS των Μαχ – Μπλάχα, ανάμεσα σε 316 συμμετοχές έλαβε τον αριθμό 105 από τους οργανωτές, κάτι πολύ τιμητικό αφού δείχνει ότι το υπερτεσσαρακονταετές αυτοκίνητο ανήκει σε αυτά που αναμένονται να σημειώσουν μεγάλη προκαθορισμένη μέση ωριαία ταχύτητα.