Live η Κίνηση στους δρόμους
ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πότε τελικά θα μιλήσουμε για τις ζώνες ασφαλείας

Πέντε νεκροί σε δύο τροχαία εντός Αττικής σε δύο μέρες

ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Για ακόμα μία φορά η άσφαλτος βάφτηκε με αίμα. Ο κόσμος και πάλι συγκλονίστηκε από τα δύο τροχαία δυστυχήματα μέσα σε δύο μέρες εντός Αττικής και μάλιστα στον αστικό ιστό, που στέρησε από την ζωή πέντε συνανθρώπους μας. Μέσα σε αυτόν τον οδυρμό, όλοι αναζητούν τα αίτια, αλλά κανένας δεν μιλάει για τις ζώνες ασφαλείας.

Ίσως αποφεύγουμε την πικρή αλήθεια. Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στο τροχαίο με το Toyota Starlet στην Κατεχάκη το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, όσο και στο χθεσινό τροχαίο στην Πειραιώς, με το Ταξί και οι πέντε νεκροί δεν φόραγαν ζώνες ασφαλείας. Η ελεγχόμενη παραμόρφωση στο εμπρόσθιο τμήμα και των δύο αυτοκινήτων, δεν επηρέασε την καμπίνα, γεγονός που αποδεικνύει πως οι επιβάτες ενδεχομένως να είχαν τραυματιστεί, όχι όμως σοβαρά ή θανάσιμα.

Το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Ο αντιδραστικός Έλληνας δεν ξεχνάει απλά την ζώνη ασφαλείας, αλλά προσπαθεί να την αποφύγει… γιατί λέει πως του κόβει τον αέρα και πως τον δεσμεύει. Ψάχνουν ακόμα και να βρουν τρόπους να παρακάμψουν την ηχητική ειδοποίηση, είτε με συσκευές του εμπορίου, είτε να δένουν την ζώνη στο κάθισμα.

Δεν μπορώ να καταλάβω εάν είναι από θέμα «μαγκιάς» ή νοοτροπίας, ή απλά ανευθυνότητας, όταν η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών σε θνησιμότητα από τροχαία δυστυχήματα.  Από την άλλη πλευρά, με την ζώνη ασφαλείας, οδηγάει κανείς καλύτερα, στην σωστή θέση και με τον καλύτερο δυνατό έλεγχο του αυτοκινήτου. Αλλά και οι επιβάτες στέκονται σωστά στις θέσεις τους.

Η ιστορία

Το 1959, οι ζώνες ασφαλείας τριών σημείων έγιναν μέρος του στάνταρ εξοπλισμού αυτοκινήτου από την αυτοκινητοβιομηχανία Volvo.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία έκανε υποχρεωτική την χρήση της ζώνης ασφαλείας στα μπροστινά καθίσματα εκτός πόλης το 1973, στις αστικές περιοχές την νύχτα το 1975, συνολικά το 1979 και στα πίσω καθίσματα το 1990. Επίσης, η Σουηδία έκανε υποχρεωτική την χρήση τους στα μπροστινά καθίσματα το 1975 και στα πίσω καθίσματα το 1986. Από το 1993 είναι υποχρεωτικό σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν ζώνες ασφαλείας για όλες τις θέσεις στα αυτοκίνητα.

Και στους πίσω επιβάτες

Οι ζώνες ασφαλείας ελαττώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού. Επίσης, πρέπει να τονιστεί η αναγκαιότητα χρήσης τους και στα πίσω καθίσματα. Ιδιαίτερα μάλιστα για τις μετωπικές προσκρούσεις, οι μελέτες δείχνουν ότι αν οι πίσω επιβάτες δεν φορούν ζώνη, τότε εκτοξεύονται μπροστά, συνθλίβοντας τους μπροστινούς και σχεδόν 5-πλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου για τους μπροστινούς που τις φορούν.

Θέμα οδικής παιδείας

Είναι γεγονός πως οι Έλληνες δεν κατέχουν οδική παιδεία, θέτοντας ως επιχείρημα «Για ένα λεπτό θα οδηγήσω, σε εμένα θα συμβεί;» «Δεν θα τρέχω», «Προσέχω». Όλα αυτά για ένα κλικ που σώζει ζωές. Γιατί δεν ξέρεις πότε θα συμβεί το κακό. Τα Crash Test έχουν δείξει πως ακόμα και με 30 χιλιόμετρα/ώρα και χωρίς ζώνη, είναι πιθανόν να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί, αλλά ακόμα και αν προσέχεις, δεν γνωρίζεις εάν προσέχει ο άλλος.