Οι 6 καλύτεροι δρόμοι για οδήγηση στην Ευρώπη!

Στην αναζήτηση του απόλυτου Ευρωπαϊκού road-trip ο διάσημος συντάκτης αυτοκινήτου Steve Sutcliffe ταξίδεψε ανά την Ευρώπη αναζητώντας άγνωστες μαγευτικές διαδρομές με γνώμονα την οδηγική απόλαυση, την ποιότητα του οδοστρώματος, την εύκολη προσβασιμότητα, την φιλοξενία,τα όμορφα τοπία και φυσικά το καλό φαγητό και ποτό. Έτσι με τόσα πολλά κριτήρια το ταξίδι διήρκεσε 15..000 μαγευτικά χιλιόμετρα και καλύφθηκαν μέσα σε 12 μήνες. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει και κάποιον ελληνικό δρόμο όπως η ανάβαση για τα Μετέωρα αλλά όπως διαβάσατε μέσα στα κριτήρια είναι και η ποιότητα του οδοστρώματος όπου υστερούμε αφάνταστα….

Έχει μήκος 330 km, περιλαμβάνει πάνω από 100 φουρκέτες και προσφέρει από τα πιο απίστευτα τοπία στην Ευρώπη. Το μαγευτικό πέρασμα με θέα το κάστρο του Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία είναι μία από τις έξι διαδρομές που θα προβληθούν σε νέα σειρά βίντεο με τίτλο “Europe’s Greatest Driving Roads”.

Οι βραβευμένοι μηχανικοί της Ford Performance οδηγούν τακτικά στους Ευρωπαϊκούς δρόμους για να δοκιμάσουν τα μοντέλα εξέλιξης σε συνθήκες υψηλής καταπόνησης για τα οχήματα. Εξάλλου, η εταιρία έχει εμπειρία δεκαετιών στην αναζήτηση των τέλειων δρόμων για τη δοκιμή νέων μοντέλων από εκπροσώπους του ειδικού τύπου. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε και τη βάση για την ομάδα που κάλυψε συνολικά 15.000 km στην αναζήτηση του απόλυτου Ευρωπαϊκού road-trip.

Σε συνεργασία με τις Ford και BP/Castrol, ο αυτοκινητιστικός συντάκτης Steve Sutcliffe – βετεράνος και με πάνω από 750 λανσαρίσματα αυτοκινήτων σε 42 χώρες στο ενεργητικό του – προσέφερε την εμπειρία του σε ένα project που προβάλλει διάσημες, αγαπημένες διαδρομές αλλά και άγνωστες που θα μαγέψουν τους ταξιδιώτες. Σε έξι βίντεο, ο Sutcliffe από τη θέση του οδηγού εξερευνά τους δρόμους έναν προς ένα, προσθέτοντας παράλληλα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για κάθε περιοχή.

«Είναι εκπληκτικό το ότι κάποιες διαδρομές δε μπήκαν καν στη λίστα  – αλλά δεν ψάχναμε απλά για διαδρομές με στροφές για να ικανοποιήσουμε τους αυτοκινητόφιλους.» Βαθμολογήσαμε την κάθε διαδρομή με γνώμονα την οδηγική απόλαυση, την ποιότητα του οδοστρώματος, την προσβασιμότητα, τη φιλοξενία, το τοπίο και το φαγητό/ ποτό,» δήλωσε ο Sutcliffe, πρώην οδηγός αγώνων. «Οι ενθουσιώδεις οδηγοί θα γνωρίζουν μερικούς από τους δρόμους όπως τον Αυτοκινητόδρομο Transfăgărășan στη Ρουμανία, αλλά ίσως όχι τον C462, στην Ισπανία. Από τη μία, καλό θα ήταν να κρατάμε αυτούς τους δρόμους για τους εαυτούς μας – αλλά όταν είναι τόσο ωραίοι πρέπει να τους μοιραζόμαστε.» 

Για κάθε βίντεο “Europe’s Greatest Driving Roads”, ο Sutcliffe οδηγούσε ένα Ford που ταίριαζε άριστα στη διαδρομή, όπως τα νέα Focus RS, Mustang 5.0 V8 GT, Mustang 2.3 EcoBoost, Focus ST, Focus ST diesel και Fiesta ST.

«Σκοπός μας είναι να μοιραστούμε τη γνώση μας για τις καλύτερες διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με ανθρώπους που αγαπούν τα αυτοκίνητα και την οδήγηση,» δήλωσε ο Mark Truby, vice president, Communications & Public Affairs, Ford Ευρώπης. «Είναι μία εκπληκτική λίστα, όχι μόνο για τους αυτοκινητόφιλους ‘petrol heads’, αλλά για όσους επιθυμούν να προγραμματίσουν ένα συναρπαστικό road trip.»

Ακολουθεί μία λίστα με τους πρώτους έξι δρόμους της σειράς:

•  1      ΡΟΥΜΑΝΙΑ, Transfăgărășan Highway: Κατασκευάστηκε από πρώην Ρουμάνο δικτάτορα ώστε να μπορούν οι άνθρωποί του να έχουν άμεση πρόσβαση στα βουνά σε περίπτωση Σοβιετικής εισβολής. Περνά ακόμα και από το κάστρο του Βλαντ του Ανασκολοπιστή – του αληθινού ατόμου που κρύβεται πίσω από το λογοτεχνικό Κόμη Δράκουλα.

Ο Sutcliffe σχολιάζει: «Εάν αγαπάς πραγματικά τα ταξίδια με αυτοκίνητο, πρέπει οπωσδήποτε να διασχίσεις τον Αυτοκινητόδρομο Transfăgărășan.»

•  2    ΒΡΕΤΑΝΙΑ, North Yorkshire, Blakey Ridge: Ακολουθεί σχεδόν τη διαδρομή μιας παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς τα κλειστά πλέον μεταλλεία σιδήρου της βαλτώδους περιοχής. Ευτυχώς, το βίντεο γυρίστηκε πριν μία μεγάλη χιονοθύελλα χτυπήσει την περιοχή.

Ο Sutcliffe σχολιάζει: «Ο τρόπος με τον οποίο διασχίζει τους βάλτους, περνά από τις κορυφογραμμές και ελίσσεται σε γρήγορες αλλά όλο και πιο κλειστές στροφές είναι απλά μαγικός.»

•3 Ισπανία, Καταλονία, C462: Ο δρόμος που καταλήγει σε ένα φράγμα κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει έναν προγραμματισμένο σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος όμως δεν έγινε ποτέ. Πραγματικά ένας δρόμος προς το πουθενά.

Ο Sutcliffe σχολιάζει: «Έχει ό,τι θα μπορούσε να περιμένει κάποιος από μια διαδρομή και υπάρχουν τρία διαφορετικά τμήματα. Ένα είναι γρήγορο και στρωτό, ένα αποτελείται κυρίως από τούνελ και ένα τρίτο στενότερο έχει πολλές στροφές.»

•  4      Γαλλία, Άλπεις, D526 & D926: Μία από τις πιο απαιτητικές διαδρομές του 2015 Tour de France, και εξίσου δύσκολη με αυτοκίνητο.

Ο Sutcliffe σχολιάζει: «Από όλους τους δρόμους που πήγαμε πιστεύω ότι αυτός ήταν ο αγαπημένος μου. Ήταν/είναι επικό να οδηγείς εκεί αλλά και εξίσου συναρπαστικός να τον χαζεύεις.»

•   5     ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Black Forest Highway, B500: Λίγο μεγαλύτερος από 40 χιλιόμετρα διασχίζει το Μέλανα Δρυμό, ενώ παρόμοιοι, μικρότεροι δρόμοι ξεκινούν από αυτόν. Κατά τη διάρκεια της κινηματογράφησης έβρεχε συνεχώς για τέσσερις ημέρες.

Ο Sutcliffe σχολιάζει: «Ποδηλάτες συρρέουν στον B500 τους καλοκαιρινούς μήνες, και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει όταν αυτά που σου προσφέρει είναι τόσα πολλά;»

•   6     ΜΑΓΙΟΡΚΑ, MA10 “Mountain Road”: Ρωμαϊκής έμπνευσης είναι συνδεδεμένος με ένα απομονωμένο μοναστήρι που κατασκευάστηκε στο τέλος του δρόμου κάνοντας σκόπιμα δύσκολη τη 

Ο Sutcliffe σχολιάζει: «Η διαδρομή απόλυτης οδηγικής απόλαυσης, ένα σπιράλ στο βορειότερο άκρο του νησιού που περνά μέσα από τούνελ και διασχίζει λίμνες και πέτρινα γεφύρια.»

«Στη διαδρομή συναντήσαμε αρκετούς φίλους της περιπέτειας. Κυρίως όταν η ομάδα του drone που είχαμε μισθώσει στη Γερμανία αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή για να βοηθήσει στο “Star Wars: The Force Awakens,» πρόσθεσε ο Sutcliffe. «Είμαι περήφανος γι’ αυτή την επιλογή – και την αίσθηση που θα δημιουργήσει ανάμεσα τους φίλους της οδήγησης.»