Live η Κίνηση στους δρόμους
Honda
Honda to Participate in FIA Formula One® World Championship from 2026 Season as Power Unit Supplier for Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® Team

Η Honda θα κινεί τις Aston Martin στην F1 απο το 2026

Εν μέσω των νέων προκλήσεων της F1, η Honda θα βελτιώσει τις τεχνολογίες στους ηλεκτροκινητήρες και τις μπαταρίες της και θα τις προωθήσει σε μαζική παραγωγή.

Honda
Honda to Participate in FIA Formula One® World Championship from 2026 Season as Power Unit Supplier for Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® Team

Η Honda Motor Co., Ltd. ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 της FIA από το 2026 ως προμηθευτής μονάδων ισχύος. Η Honda συμφώνησε να συνάψει συνεργασία με την Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team ως προμηθευτής μονάδων ισχύος που θα συμμορφώνονται με τους νέους σχετικούς κανονισμούς της F1, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από το 2026.

Με στόχο την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας ως το 2030, από το 2026, η F1 θα εφαρμόσει νέους κανονισμούς με αναλογία μέγιστης ισχύος κινητήρα/ηλεκτροκινητήρα 50/50. Αυτό σημαίνει μια σημαντική αύξηση στην ανάπτυξη της ηλεκτρικής ισχύος σε σύγκριση με την τρέχουσα αναλογία, ενώ απαιτείται επίσης η χρήση ενός 100% βιώσιμου καυσίμου.

Συγκεκριμένα, οι κανονισμοί του 2026 απαιτούν μείωση της ισχύος του κινητήρα, ενώ παράλληλα τριπλασιάζεται η ισχύς του συστήματος ανάκτησης ενέργειας (ERS), το οποίο ανακτά κινητική ενέργεια σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως το φρενάρισμα, και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μέγιστη παραγωγή ισχύος που θα είναι περίπου ισοδύναμη μεταξύ θερμικού κινητήρα και ηλεκτροκινητήρα.

Οι εν λόγω αλλαγές στους κανονισμούς των μονάδων ισχύος της F1 συνάδουν με την κατεύθυνση που ακολουθεί η Honda προς την επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας. Δουλεύοντας με αυτούς τους κανονισμούς, η Honda θα ωφεληθεί σημαντικά καθώς ανοίγονται νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη μελλοντικών τεχνολογιών προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, η Honda αποφάσισε να αποδεχτεί τη νέα πρόκληση συμμετοχής στους αγώνες της F1.

Η Honda Racing Corporation (HRC), η οποία από το 2022 είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, θα αναλάβει την ανάπτυξη μονάδων ισχύος, τη συμμετοχή σε αγώνες και τη διαχείριση των αγώνων της F1.

«Ένας από τους βασικούς λόγους για την απόφασή μας να ανταποκριθούμε στη νέα πρόκληση στη F1 είναι ότι ο κορυφαίος θεσμός αγώνων στον κόσμο επιδιώκει να λειτουργεί εφεξής με έναν βιώσιμο τρόπο. Αυτό έρχεται σε πλήρη συμφωνία με την κατεύθυνση της Honda για ανθρακική ουδετερότητα και θα μας διευκολύνει περαιτέρω την ανάπτυξη των τεχνολογιών μας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Η Honda είναι μια εταιρεία με ιστορία ανάπτυξης μέσα από προκλήσεις και νίκες σε αγώνες παγκόσμιας κλάσης. Με τους νέους κανονισμούς του 2026, το κλειδί για τη νίκη θα είναι ένας συμπαγής, ελαφρύς και ισχυρός ηλεκτροκινητήρας με μπαταρία υψηλής απόδοσης ικανή να διαχειρίζεται την υψηλή και ταχεία απόδοση ισχύος σε συνδυασμό με μία τεχνολογία διαχείρισης ενέργειας. Πιστεύουμε ότι από αυτή τη νέα πρόκληση θα αποκτήσουμε τεχνολογίες και τεχνογνωσία τις οποίες θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε άμεσα στα μελλοντικά μας ηλεκτρικά οχήματα μαζικής παραγωγής, όπως ένα ηλεκτρικό σπορ μοντέλο-ναυαρχίδα, καθώς και σε τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του eVTOL που βρίσκεται επί του παρόντος σε στάδιο έρευνας και ανάπτυξης.

Η Honda και ο νέος μας συνεργάτης, η Aston Martin F1 Team, μοιράζονται την ίδια ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα για τη νίκη, οπότε ξεκινώντας από το 2026, θα συνεργαστούμε και θα αγωνιστούμε για τον τίτλο του Πρωταθλήματος ως Aston Martin Aramco Honda.

Η Honda τρέφει απεριόριστο σεβασμό για τη FIA, η οποία πήρε την τολμηρή απόφαση να εισάγει αυτούς τους νέους και απαιτητικούς κανονισμούς προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα τόσο των αγωνιστικών δραστηριοτήτων όσο και του παγκόσμιου περιβάλλοντος, και το Formula One Group 3, το οποίο ενισχύει την αξία του εμπορικού σήματος της F1 και διασφαλίζει την εξέλιξη της F1 ως η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο.»

Toshihiro Mibe, Γενικός CEO της Honda

 

«Θα ήθελα να καλωσορίσω τη Honda και την HRC στην ομάδα της Aston Martin Aramco Cognizant Formula One. Μοιραζόμαστε το ίδιο κίνητρο, την αποφασιστικότητα και την αμείωτη φιλοδοξία να πετύχουμε στην πίστα. Η Honda είναι ένας παγκόσμιος τιτάνας και η επιτυχία της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι μακροχρόνια και απίστευτα εντυπωσιακή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Mibe και τον κ. Watanabe, καθώς και όλη την ομάδα στο HRC, καθώς από το 2026 θα πορευόμαστε μαζί προς αυτό το συναρπαστικό μέλλον.»

Lawrence Stroll, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team

 

«Εν μέσω σημαντικών αλλαγών στην εταιρεία μας και το περιβάλλον του μηχανοκίνητου αθλητισμού που οδηγούν στη μετάβαση σε μία ανθρακικά ουδέτερη κοινωνία, η επαναφορά της HRC θα αποτελέσει τη βέλτιστη πλατφόρμα για την υποστήριξη και την περαιτέρω εξέλιξη των δραστηριοτήτων του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ως πλεονέκτημα για τη Honda. Θα δημιουργήσουμε βιώσιμες επιχειρησιακές δομές για τις αγωνιστικές μας δραστηριότητες και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε περισσότερο όραμα και ενθουσιασμό στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο».

Koji Watanabe, Πρόεδρος της Honda Racing Corporation

 

«Είχα την τύχη στην καριέρα μου να συνεργαστώ με τη Honda όλα αυτά τα χρόνια και είμαι ενθουσιασμένος που έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με την HRC και την Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® Team από το 2026. Οι νέοι κανονισμοί για τις μονάδες ισχύος της F1 του 2026 είναι μια τεράστια και σημαντική αλλαγή, την οποία όμως είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με επιτυχία από κοινού. Μαζί με τον στρατηγικό μας εταίρο Aramco, μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια ανοιχτή συνεργασία προς έναν κοινό στόχο. Η μελλοντική συνεργασία μας με τη Honda είναι ένα από τα τελευταία κομμάτια του πάζλ που μπαίνει στη θέση του για τα φιλόδοξα σχέδια της Aston Martin στη Formula 1. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου στον τωρινό προμηθευτή κινητήρων μας, με τον οποίο θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για τις επόμενες σεζόν».

Martin Whitmarsh, Group CEO της Aston Martin Performance Technologies