Alpine

Η επανάσταση της Alpine έχει ξεκινήσει

Η Alpine, η οποία αναβίωσε το 2017 με την A110 και αναδιαρθρώθηκε το 2021, προετοιμάζεται για μια νέα φάση ανάπτυξης

Alpine

Υπό την ηγεσία του CEO Luca de Meo, το “σχέδιο Renaulution” άνοιξε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για την εμβληματική γαλλική μάρκα σπορ αυτοκινήτων, την Alpine. Ο Luca de Meo, μαζί με τον Laurent Rossi, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpine, και την ομάδα διοίκησης της Alpine, μοιράστηκαν τη στρατηγική της μάρκας σε μια εκδήλωση για τον Τύπο και τους επενδυτές στο χώρο της Alpine F1 Team στο Enstone του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Alpine, η οποία αναβίωσε το 2017 με την A110 και αναδιαρθρώθηκε ως Επιχειρηματική Μονάδα το 2021, προετοιμάζεται για μια νέα φάση ανάπτυξης. Ξεκινώντας από το 2024, η εισαγωγή νέων 100% ηλεκτρικών μοντέλων θα ενισχύσει τα έσοδα της μάρκας, βάζοντάς την σε τροχιά για να επιτύχει ισοζύγιο μέχρι το 2026. Μια φάση παγκόσμιας επέκτασης, η οποία θα υποστηρίζεται από μια σειρά προϊόντων προσαρμοσμένη για νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα ξεκινήσει το 2027, βελτιώνοντας τις οικονομικές επιδόσεις και την αξία της μάρκας Alpine.

“Η Alpine είναι μια μάρκα για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της τεχνολογίας. Επικεντρώνεται στην αριστεία”, λέει ο Luca de Meo, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Renault. Η Alpine έχει εξελιχθεί από μια αδιέξοδη κατάσταση πριν από δύο χρόνια σε έναν ολοκληρωμένο κατασκευαστή αυτοκινήτων με κορυφαία μηχανική, μοναδική τεχνογνωσία κατασκευής και ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο διανομής. Η είσοδός της στην F1 την φέρνει επίσης σε νέα ύψη, προσφέροντας κύρος και αναγνώριση που συνδέεται με την κορυφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το 2022, τα έσοδα της Alpine έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σύγκριση με το 2021. Σχεδόν επτά χρόνια μετά το λανσάρισμά της, η A110 είναι το πιο δημοφιλές σπορ αυτοκίνητο στη Γαλλία και κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων σπορ αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Το 2022, τρεις περιορισμένες εκδόσεις του A110 εξαντλήθηκαν μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Το συνολικό βιβλίο παραγγελιών ανέρχεται σε επτά μήνες και οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 4.200 μονάδες το 2023.

Ο συνολικός αριθμός των σημείων πώλησης διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις δύο χρόνια και ανήλθε σε 140, στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η Alpine έχει συνάψει συνεργασίες με την RedBird και την AutoNation στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ελκυστικότητά της σε μια χώρα όπου η μάρκα έχει υψηλές φιλοδοξίες. Επιπλέον, η μάρκα μπήκε για πρώτη φορά στις 150 πιο πολύτιμες μάρκες στη Γαλλία και η αξία της ανέρχεται πλέον στα 550 εκατομμύρια ευρώ.

 

Για την υποστήριξη της ανάπτυξης της Alpine, επτά νέα μοντέλα θα λανσαριστούν έως το 2030

Γεννημένη από τους αγώνες, η Alpine αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στο 100% ηλεκτρικό σύστημα. Μπορεί να αξιοποιήσει την ευρεία τεχνογνωσία των τεχνικών και των μηχανικών της, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων ειδικών στους αγώνες αυτοκινήτου στον κόσμο.

Πρώτον, η Alpine θα παρουσιάσει το “Dream Garage” που αποτελείται από 100% ηλεκτρικά μοντέλα:

– Το μελλοντικό ηλεκτρικό, σπορ και αστικό A290 (ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας B βασισμένο στην πλατφόρμα Renault 5 και Renault 4 CMFB-EV), του οποίου το show-car παρουσιάστηκε τον Μάιο, αναμένεται από το 2024.
– Το C-segment Crossover GT, το 2025, θα κατασκευάζεται στη Γαλλία στο εργοστάσιο Manufacture Alpine Dieppe Jean Rédélé.
– Το ολοκαίνουργιο A110, το οποίο ενσωματώνει την κληρονομιά και την τεχνογνωσία της Alpine, θα είναι 100% ηλεκτρικό μέχρι το τέλος του 2026.

Το πρωτότυπο A110 E-ternité απέδειξε ότι η Alpine έχει τη δυνατότητα και την οικονομική αποδοτικότητα να αναπτύξει τη δική της πλατφόρμα, την APP (Alpine Performance Platform), η οποία θα αντικατοπτρίζει το DNA της σε θέματα σπορ και ευελιξίας και θα επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακας. Αυτή η πλατφόρμα, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί σε μήκος και πλάτος ανάλογα με τις ανάγκες, θα χρησιμοποιηθεί για νέα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτοποριακού roadster με βάση την A110 και του νέου A310, ενός 4θέσιου σπορ κουπέ. Τέλος, η Alpine θα παρουσιάσει δύο νέα αυτοκίνητα της κατηγορίας D/E στο Dream Garage.

Εκτός από την πλατφόρμα APP, η Alpine αναπτύσσει ιδιόκτητες τεχνολογίες για τα αποκλειστικά σπορ μοντέλα της, όπως έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου ή ADM ( Alpine Dynamic Module), η κεντρική νοημοσύνη για την ενίσχυση της ευελιξίας και των επιδόσεων στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής αρχιτεκτονικής της.

Ο Laurent Rossi, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpine, δηλώνει: “Αυτή η ολοκληρωμένη γκάμα σπορ αυτοκινήτων θα εδραιώσει το μερίδιο αγοράς μας στις βασικές μας αγορές στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Θα δώσει ώθηση στη διεθνή μας ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ασία, όπου τα νέα μας μοντέλα θα πωλούνται από το 2027. Στόχος μας είναι να επεκταθούμε από μια μάρκα εξειδικευμένης κατηγορίας σε μια ολοκληρωμένη παγκόσμια μάρκα. Συνδυάζοντας μια μεγαλύτερη γκάμα με τη διεθνή επέκταση, στοχεύουμε σε λειτουργικό περιθώριο κέρδους άνω του 10% έως το 2030 και έτσι θέτουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο σε μόνιμη βάση”.

Η Alpine στοχεύει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με βασικούς εταίρους για τη συν-εφεύρεση του σπορ αυτοκινήτου του αύριο, με επικεφαλής τον όμιλο Renault. Η πλατφόρμα APP της θα επωφεληθεί από την τεχνογνωσία SDV (Software-Defined Vehicle) της Ampere, του μελλοντικού καθαρού παίκτη του ομίλου Renault στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και του λογισμικού. Η Mobilize Financial Services θα επιτρέψει στην Alpine να προσελκύσει και να διατηρήσει τους πελάτες της μέσω εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Εκτός από τα δικά της σημεία πώλησης, η εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει το δίκτυο διανομής του Ομίλου Renault για τις πωλήσεις της στο εξωτερικό. Άλλοι εξωτερικοί συνεργάτες, όπως η Google για υπηρεσίες συνδεσιμότητας και η Verkor για μπαταρίες υψηλής απόδοσης που κατασκευάζονται στη Γαλλία (Δουνκέρκη), θα την υποστηρίξουν επίσης.

Η Alpine στοχεύει να ενισχύσει την εικόνα της μάρκας της για να αυξήσει τα έσοδά της, αυξάνοντας την έκθεσή της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής του 2024, στο οποίο η Alpine θα συμμετάσχει ως εργοστασιακή ομάδα στην κορυφαία κατηγορία Hypercar, καθώς και στη Formula 1. Για να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της, η Alpine θα συνεργαστεί με νέους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Otro Capital, RedBird Capital Partners και Maximum Effort Investments.