Εφαρμογή της Ford αξιολογεί το οδηγικό σου επίπεδο!

Πως θα σας φαινόταν αν υπήρχε μία εφαρμογή που θα αξιολογούσε τις ικανότητές σας στην οδήγηση και θα δημιουργούσε το δικό σας οδηγικό προφίλ, όπως ακριβώς κάνουν αυτή τη στιγμή οι εφαρμογές για άθληση ή απώλεια βάρους;

Ένα νέο πείραμα της Ford με την ονομασία Driver Behaviour Project  βοηθά τους οδηγούς να αντιληφθούν το οδηγικό τους επίπεδο, μέσα από μία ειδική εφαρμογή που αξιολογεί το οδηγικό τους στυλ, λαμβάνοντας υπ όψιν παραμέτρους όπως η σταθερή επιτάχυνση και η ομαλότητα των  ελιγμών. Η ιδέα είναι οι οδηγοί να δημιουργούν ένα προσωπικό σκορ με τα δικά τους οδηγικά δεδομένα. Έτσι, θα μπορούσαν να επιτύχουν χαμηλότερες χρεώσεις για υπηρεσίες όπως η ασφάλιση ή ενοικίαση αυτοκινήτου.

Το νέο πείραμα αποτελεί μέρος του σχεδίου  Ford Smart Mobility και αξιολογεί τον οδηγό με βάση το οδηγικό του στυλ, λαμβάνοντας υπ όψιν παραμέτρους όπως η σταθερή επιτάχυνση και η ομαλότητα των  ελιγμών

Η ιδέα είναι οι οδηγοί να δημιουργούν ένα προσωπικό σκορ με τα δικά τους οδηγικά δεδομένα. Έτσι, θα μπορούσαν να επιτύχουν χαμηλότερες χρεώσεις για υπηρεσίες όπως ενοικίαση αυτοκινήτου, κοινοχρησία οχημάτων & συλλογική μετακίνηση (car-sharing & ride-sharing)

Το πείραμα Driver Behaviour Project μελετά επίσης τις αντιδράσεις εθελοντών σε στρεσογόνες κυκλοφοριακές συνθήκες στο δρόμο με τη βοήθεια ενός προσομοιωτή οδήγησης, και μέσα από την παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών και των καρδιακών παλμών 

Η επιβράβευση των καλών οδηγών με μειωμένο κόστος χρήσης του αυτοκινήτου τους είναι η ιδέα πίσω από το νέο πείραμα του Ford Smart Mobility που ακολουθεί παρόμοια προσέγγιση με αυτή των εφαρμογών άθλησης & άσκησης.

Το Driver Behaviour Project στοχεύει στη δημιουργία ενός προσωπικού σκορ για τους οδηγούς με βάση τις διάφορες αντιδράσεις τους, η πρόσβαση στο οποίο θα γίνεται μέσω μιας πρωτότυπης εφαρμογής smartphone. Η έρευνα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικότερες υπηρεσίες ενοικίασης και κοινοχρησίας οχημάτων, ενώ παρέχει στους ασφαλιστές τις απαιτούμενες πληροφορίες για την υποστήριξη εκπτώσεων.

«Όπως μια εφαρμογή παρακολούθησης αθλητικής δραστηριότητας που δείχνει την απόσταση την οποία καλύπτουμε και τις θερμίδες που καίμε, ένα προσωπικό σκορ οδηγού ενθαρρύνει τους οδηγούς να οδηγούν πιο έξυπνα» δήλωσε ο Jonathan Scott, project lead, του Ford Smart Mobility. «Θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας ώστε να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τον τρόπο χρήσης τους – και ένα σκορ, σε συνδυασμό με καθοδήγηση διευκολύνει τη βελτίωση.»

Σε διάστημα τεσσάρων μηνών, συνδεδεμένες συσκευές συνέλλεξαν δεδομένα από περισσότερα  από 40 Ford Fiesta, τα οποία οδήγησαν εθελοντές στο Λονδίνο, για να καταγράψουν τις αντιδράσεις κάθε οδηγού σε 160.000 km και πάνω από 4.000 ώρες. Μεταξύ αυτών υπήρξαν πληροφορίες για την παραμικρή περιστροφή του τιμονιού, τα απότομα φρεναρίσματα καθώς και την ημέρα, τον καιρό και το ιστορικό της διαδρομής. 

Η Ford θεωρεί ότι τα δεδομένα οδήγησης ανήκουν στους πελάτες και διερευνά τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Για το συγκεκριμένο project, τα καταγεγραμμένα δεδομένα ενημερώνουν τους οδηγούς για το προσωπικό τους σκορ οδήγησης, βάσει ενεργειών όπως σταθερή επιτάχυνση και ομαλότητα ελιγμών. 

Χάρη στην σχετική εφαρμογή, οι οδηγοί μπορούν να βλέπουν πώς αυτό το σκορ επηρεάζεται από τον εκάστοτε τρόπο οδήγησης, ενώ παρέχονται συμβουλές για βελτίωση, όπως οδήγηση με τη σωστή σχέση στο κιβώτιο. Επίσης, υπολογίζεται ένα σκορ για κάθε ταξίδι με γνώμονα την αλληλεπίδραση του οδηγού με το όχημα, βάσει των εντολών επιτάχυνσης, φρεναρίσματος και ελιγμών διεύθυνσης. Το σκορ αλλάζει ανάλογα με τα αποτελέσματα κάθε ταξιδιού, ενώ ένα γραφικό δείχνει την τάση με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στους οδηγούς να βλέπουν ποιες ημέρες το σκορ τους ήταν υψηλότερο ή χαμηλότερο.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ειδικοί αποκομίζουν περισσότερες γνώσεις. Εκτός από τα ειδικά δεδομένα του οχήματος, η εταιρία IDEO ανέλαβε να διερευνήσει τι πιστεύουν, σκέπτονται, αισθάνονται και κάνουν οι άνθρωποι πίσω από το τιμόνι. Εκεί αποκαλύφθηκε μία σημαντική διαφορά: αλλιώς πιστεύουν οι άνθρωποι ότι οδηγούν και αλλιώς οδηγούν στην πραγματικότητα. 

«Από τα δεδομένα του οχήματος και τα στοιχεία που συλλέξαμε κατά την έρευνα, μπορέσαμε να δοκιμάσουμε ένα πολύ προηγμένο αλγόριθμο βαθμολόγησης της οδηγικής συμπεριφοράς που εξελίξαμε εσωτερικά. Το σκορ χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ενός προφίλ μετακίνησης, επιτρέποντας στους οδηγούς να εξοικονομούν χρήματα για υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους» πρόσθεσε ο Scott. 

Η Ford επεκτείνεται αυτή τη στιγμή σαν εταιρία αυτοκινήτων αλλά και μετακίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει δυναμικά αναδυόμενες ευκαιρίες μέσω του Ford Smart Mobility – του σχεδίου της να ηγηθεί στους τομείς συνδεσιμότητας, μετακίνησης, αυτόνομων οχημάτων, εμπειρίας πελατών και διαχείρισης δεδομένων. Το Driver Behaviour Project μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των υφιστάμενων λύσεων μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών on-demand GoDrive ‘car sharing’ και on demand GoRide ‘ride sharing’.

Αναγνώριση του στρες του οδηγού

Η ομάδα του project μελετά επίσης πώς η οδήγηση επηρεάζει τη φυσική και συναισθηματική κατάσταση μιας άλλης ομάδας εθελοντών στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Πανεπιστήμιο του Nottingham. Το Project διερευνά τρόπους που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των οδηγών.

Μέσω ενός προσομοιωτή οδήγησης αλλά και σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης, εθελοντές παρακολουθούνται ως προς τους καρδιακούς παλμούς, τις κινήσεις των ματιών και την εγκεφαλική λειτουργία τους. Η έρευνα αναδεικνύει πότε οι οδηγοί είναι νευρικοί ή στρεσαρισμένοι, όπως σε κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα ή όταν μεγαλύτερα οχήματα μειώνουν την ορατότητα.

Αλλάζοντας τον τρόπο που κινείται ο κόσμος

Η Ford παρουσίασε το Driver Behaviour Project, μαζί με υπηρεσίες του Ford Smart Mobility και τη νέα πλατφόρμα εμπειρίας μετακίνησης FordPass στην Εβδομάδα Τεχνολογίας του Λονδίνου, με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την πόλη, στο διάστημα 20-26 Ιουνίου.

Ένα από τα εκθέματα ήταν και το έξυπνο σύστημα στάθμευσης GoPark, που σύντομα θα διατίθεται με νέα λειτουργία ανεύρεσης χώρου στάθμευσης. Φορητές συσκευές συνδεδεμένες σε οχήματα βοηθούν στο εντοπισμό θέσεων στάθμευσης ενώ με έναν ισχυρό αλγόριθμο τα μέλη γνωρίζουν εάν υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης ελεύθερου χώρου στον προορισμό της επιλογής τους. 

Σαν Κύριος Χορηγός της Εβδομάδας Τεχνολογίας του Λονδίνου, η εταιρία διοργάνωσε συζήτηση και φόρουμ δικτύωσης με θέμα ‘Αλλάζοντας τον τρόπο που κινείται ο κόσμος’ στο Vinyl Factory, στο Soho. Ειδικοί μετακίνησης και τεχνολόγοι του Transport for London, του συστήματος γεωγραφικών δεδομένων What3Words, η εμπορική τράπεζα με ειδικότητα στην τεχνολογία και η IDEA ήταν μεταξύ των μελών της συζήτησης. Οι προσκεκλημένοι συζήτησαν επίσης με τον Mike Nakrani, Επικεφαλής του Ford Smart Mobility Europe, και άλλων πρωτοβουλιών του Ford Smart Mobility.