Live the Movement in the streets
BMW Motorcycle Vision AMBY

What is the BMW Motorrad Vision AMBY

Αντιπροσωπεύοντας μία εντελώς νέα φιλοσοφία οχήματος, με χαρακτηριστικά ποδηλάτου και μοτοσικλέτας, το BMW Motorrad Vision AMBY αξιοποιεί νέες δυνατότητες για την καινοτόμα, αστική κινητικότητα του μέλλοντος.

BMW Motorcycle Vision AMBY

Αντιπροσωπεύοντας μία εντελώς νέα φιλοσοφία οχήματος, με χαρακτηριστικά ποδηλάτου και μοτοσικλέτας, το BMW Motorrad Vision AMBY αξιοποιεί νέες δυνατότητες για την καινοτόμα, αστική κινητικότητα του μέλλοντος. Είναι ένα από τα πέντε διαφορετικά πρωτότυπα οχήματα που το BMW Group θα χρησιμοποιήσει στην έκθεση IAA Mobility 2021 στο Μόναχο για να παρουσιάσει το όραμά του για την ατομική κινητικότητα εντός και πέριξ του αστικού ιστού.

 

Υπό την ομπρέλα της ηλεκτροκίνησης, ψηφιοποίησης και βιωσιμότητας, τα πέντε πρωτοποριακά πρωτότυπα αποτελούν ένα ευέλικτο και βιώσιμα σχεδιασμένο μίγμα κινητικότητας σε δύο και τέσσερις τροχούς που ικανοποιεί τις ποικίλες ανάγκες των καταναλωτών.

 

 

BMW Motorcycle Vision AMBY and BMW i Vision AMBY

 

AMBY σημαίνει “Adaptive Mobility”. Το BMW Motorrad Vision AMBY και το BMW i Vision AMBY ερμηνεύουν τη θεμελιώδη ιδέα της προσαρμοζόμενης αστικής κινητικότητας σε δύο τροχούς από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Και τα δύο οχήματα κινούνται ηλεκτρικά σε τρεις κατηγορίες ταχύτητες για διαφορετικούς τύπους δρόμων. Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης επιτρέπει να αναπτύσσονται μέχρι 25 km/h σε ποδηλατοδρόμους, μέχρι 45 km/h σε δρόμους εντός πόλης και μέχρι την τελική ταχύτητα των 60 km/h σε δρόμους πολλαπλών λωρίδων και εκτός πόλης. Ένα κράνος, πινακίδες κυκλοφορίας και η σχετική άδεια οδήγησης είναι απαραίτητα για να μπορεί να ταξιδεύει με υψηλότερες ταχύτητες. Ενώ το BMW i Vision AMBY ως ένα pedelec υψηλών ταχυτήτων απαιτεί συνεχή χρήση των πεντάλ για να ενεργοποιηθεί η υποβοήθηση από το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, το BMW Motorrad Vision AMBY επιταχύνει χρησιμοποιώντας το γκριπ του γκαζιού και έχει μαρσπιέ αντί πεντάλ όπως μία μοτοσυκλέτα.

 

Τα modes που έχει ο αναβάτης στη διάθεσή του είναι αποθηκευμένα στο app που συνδέεται με το αντίστοιχο όχημα AMBY vision.

Η επιλογή του επιπέδου ταχύτητας όπως και η ανίχνευση του δρόμου επιτυγχάνονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας geofencing, κάτι που επιτρέπει και την αυτόματη ρύθμιση της τελικής ταχύτητας. Καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομικό πλαίσιο για ένα τέτοιο όχημα με ευέλικτη φιλοσοφία ταχύτητας, η ιδέα πίσω από τα οχήματα AMBY vision είναι να επιταχυνθεί η θέσπιση νομοθεσίας που θα επιτρέπει τέτοιες λύσεις. Με αυτό τον τρόπο, το BMW Group δείχνει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει καινοτόμες λύσεις αστικής κινητικότητας στο μέλλον.

 

Νέα κίνητρα για ‘συναισθηματικά’ δίτροχα

 

«Το BMW Motorrad Vision AMBY μας ανοίγει νέους ορίζοντες. Εμείς εστιάζουμε στη συμπεριφορά των χρηστών – ερωτήματα που μας απασχολούν είναι: Πώς θα θέλουν να κινούνται στο μέλλον οι πελάτες; Ποιες είναι οι προσδοκίες από το όχημά τους; Από αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινήσαμε τις συζητήσεις μας. Στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε ένα εξαιρετικά ‘συναισθηματικό’ όχημα για έξυπνη κινητικότητα για την πόλη και ακόμα πιο μακριά, που να προσφέρει μέγιστη ελευθερία. Το BMW Motorrad Vision AMBY πραγματικά επιτρέπει στους πελάτες μας να βιώνουν την αστική ζωή με έναν εντελώς νέο τρόπο, να διανύουν αποστάσεις πιο ευέλικτα και ενίοτε να ξεφεύγουν από τα όρια της πόλης. Την ίδια στιγμή, η BMW Motorrad εφαρμόζει σταθερά τη στρατηγική ηλεκτροκίνησης για αστικά περιβάλλοντα. Είναι μία συναρπαστική είσοδος στον κόσμο της BMW Motorrad που υπόσχεται μέγιστη οδηγική απόλαυση», εξηγεί ο Edgar Heinrich, Επικεφαλής Σχεδίασης της BMW Motorrad.

 

Η σχεδίαση - το DNA of BMW motorcycle

 

Το BMW Motorrad Vision AMBY δεν εντάσσεται σε καμία από τις υπάρχουσες κατηγορίες: αν και οπτικά θυμίζει ποδήλατο, έχει καρδιά μοτοσικλέτας. Οι λεπτές αναλογίες το καθιστούν στιβαρό και ικανό για περιπέτειες, ενώ η σχεδίασή του απηχεί το εκφραστικό στυλ και τη διάταξη μιας μοτοσικλέτας BMW Enduro. Με παχύ πέλμα – τόσο στον εμπρός τροχό των 26” που φέρει πιο λεπτό ελαστικό, όσο και στο πίσω τροχό των 24” με πιο στρογγυλοποιημένο ελαστικό, το BMW Motorrad Vision AMBY δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις και τις πολλαπλές ικανότητές του. Η πλήρως ενσωματωμένη σέλα με ύψος 830 mm είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό μοτοσικλέτας όπως και τα σταθερά μαρσπιέ.

 

H σέλα λειτουργεί και ως στιλιστικό στοιχείο επάνω πάνω από το επίπεδο, ανοδικό πάνω τμήμα του πλαισίου, διαμορφώνοντας μια εντυπωσιακή, φρέσκια εμφάνιση για την BMW Motorrad – έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων και των μοτοσυκλετών.

Οι μεγάλες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και κίνησης δημιουργούν ένα σκούρο graphic block στο κέντρο του πλαισίου.

 

Το μεγάλων διαστάσεων πιρούνι ποδηλάτου στον εμπρός τροχό φέρει προστατευτικά και χαρίζει σε ολόκληρο το εμπρός τμήμα μία πιο επιβλητική, δυναμική εμφάνιση. Ένας μικρός προβολέας σχήματος U που αποτελεί στοιχείο ταυτότητας της BMW Motorrad παραπέμπει καθαρά στις ρίζες του πρωτοτύπου μοντέλου, όπως και το διπλό πίσω φως LED. Ένα άλλο στοιχείο της BMW Motorrad είναι ότι το BMW Motorrad Vision AMBY επιταχύνει μέσω του γκριπ στο τιμόνι, όπως και σε μία μοτοσικλέτα. Με συνολικό βάρος μόλις 65 kg, το BMW Motorrad Vision AMBY είναι πολύ ελαφρύτερο από άλλες μοτοσικλέτες, κάτι που διασφαλίζει εξαιρετική ευελιξία και σβελτάδα.

 

Φιλοσοφία χρωμάτων και υλικών με βάθος και αναπάντεχες λεπτομέρειες

 

Συγκριτικά με ένα συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, η φιλοσοφία ηλεκτροκίνησης του BMW Motorrad Vision AMBY σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά ορατά μηχανικά εξαρτήματα.

Γι’ αυτό το λόγο, η τεχνική καρδιά του είναι σκόπιμα συγκαλυμμένη, παραπέμποντας σε μοτοσικλέτα, ώστε να αναδεικνύεται ακόμα καλύτερα η προηγμένη φιλοσοφία χρωμάτων και υλικών που ξεπερνά μια συμβατική σχεδίαση με σκούρα χρώματα και λευκές λεπτομέρειες.

 

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των υλικών του, το BMW Motorrad Vision AMBY παραπέμπει σε άλλα δύο πρωτότυπα οχήματα που επίσης κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στην IAA Mobility 2021: Το BMW i Vision Circular και το BMW i Vision AMBY. Το υλικό της επένδυσης που χρησιμοποιείται για τη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας – γνωστό και ως “floating grey polymers”– χρησιμοποιείται και στον προφυλακτήρα του BMW i Vision Circular. Αυτό αποτελείται από ανακυκλωμένο πλαστικό και μπορεί να ανατροφοδοτηθεί στον κύκλο υλικών στο τέλος του προϊοντικού κύκλου ζωής. Το υλικό της σέλας είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται στη σέλα του BMW i Vision AMBY και στα ελαστικά του BMW i Vision Circular. Βασισμένο σε πλαστικούς κόκκους και με εντυπωσιακή εμφάνιση μωσαϊκού επιβεβαιώνει πώς αρκετά υλικά μπορούν να έχουν μία δεύτερη ζωή με νέα μορφή και λειτουργία.

 

Ασύμμετρη σχεδίαση of πλευρών of οχήματος

 

Στο πλαίσιο του ανατρεπτικού και δυναμικού χαρακτήρα του BMW Motorrad Vision AMBY, οι δύο πλευρές του έχουν σκόπιμα σχεδιαστεί ξεχωριστά. Και στις δύο πλευρές, η ονομασία “AMBY”με λευκά γράμματα προσελκύει την προσοχή πάνω από την ανοιχτόχρωμη μονάδα κίνησης δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό στιλιστικό στοιχείο πάνω στην επένδυση της μονάδας αποθήκευσης ενέργειας. Και ενώ τα γράμματα στην αριστερή πλευρά αποκτούν πρόσθετο οπτικό βάθος από την ιριδίζουσα σκίαση, η επιγραφή στη δεξιά πλευρά σκόπιμα δεν έχει σκίαση. Κάτω από τη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, υπάρχουν δύο ιριδίζοντα στοιχεία που προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη οπτική ένταση.

 

Στη δεξιά πλευρά του οχήματος, τρεις μικροί τυρκουάζ μπλε σωλήνες αναδύονται από τη σιλουέτα, αναφερόμενοι στην ηλεκτρική καρδιά του BMW Motorrad Vision AMBY. Όπως σχολιάζει ο Markus Schramm, Επικεφαλής της BMW Motorrad: «Η ηλεκτροκίνηση θα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της μοτοσικλέτας. Προβλέπουμε ότι πολλά από τα προσεχή μοντέλα θα προσφέρουν ηλεκτροκίνηση, κυρίως στον τομέα της αστικής κινητικότητας. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε κλασικά scooter αλλά και σε εναλλακτικά, σύγχρονα, ‘συναισθηματικά’ προϊόντα. Η ηλεκτροκίνηση σε δύο τροχούς πρέπει να είναι απολαυστική και περιπετειώδης και η BMW δεσμεύεται στην ανάπτυξη αντίστοιχων προϊόντων».

 

Μέσα από μία πιο προσεκτική παρατήρηση, το παιχνίδι μεταξύ των γραμματοσειρών technoid pixel και classic serif αντανακλά την ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια σε αρκετά σημεία: όλα μαζί γεφυρώνουν το κενό μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος – όπως συμβαίνει και με το ίδιο το vision vehicle. Οι συντεταγμένες στη δεξιά πλευρά αναφέρονται στο Design Studio της BMW Motorrad στο Μόναχο, όπου γεννήθηκε το BMW Motorrad Vision AMBY. Στην άλλη πλευρά, τα γράμματα “AMBY” εμφανίζονται επίσης σε Μορσικό κώδικα, αλλά με παύλες που οπτικοποιούν τις κουκίδες. Η τέλεια αλληλεπίδραση όλων αυτών των προσεκτικά επιλεγμένων λεπτομερειών δημιουργεί μια μοναδική γραφιστική προσέγγιση με σύγχρονη αίσθηση στυλ.

 

The smartphone at Role κλειδιού

 

Το ειδικά σχεδιασμένο app επιτρέπει στον χρήστη να ενεργοποιεί το BMW Motorrad Vision AMBY, να διαβάζει τις αποθηκευμένες κατηγορίες άδειας οδήγησης και να κάνει χρήση της κατάλληλης ασφαλιστικής κάλυψης ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο, το app λειτουργεί σαν ένα κλασικό κλειδί, κάνοντας ταυτόχρονα χρήση των επιλογών ταυτοποίησης όπως το Face ID. Βασικές λειτουργίες και αιτήματα κατάστασης (π.χ. τρέχουσα κατάσταση φόρτισης) διατίθενται όπως στο BMW App. Περαιτέρω εξελίξεις και ρυθμίσεις λογισμικού παρέχονται οποιαδήποτε στιγμή μέσω over-the-air (ΟΤΑ) ενημερώσεων.

Το smartphone που εμφανίζεται στο vision vehicle φορτίζει επαγωγικά στη μαγνητική βάση στο κάτω πεδίο ορατότητας του αναβάτη. Αυτές οι λύσεις συνδεσιμότητας επιτρέπουν επίσης αντικλεπτική προστασία και ελεύθερα προγραμματιζόμενο immobiliser ως βασικές λειτουργίες.

Και το ερώτημα «Πού βρίσκεται το BMW Motorrad Vision AMBY μου;» θα απαντάται απλά με ένα κλικ στο smartphone.

 

The Geofencing ως βασική τεχνολογία

Αντί να επιλέγει riding mode ο ίδιος ο αναβάτης, η τεχνολογία geofencing σε συνδυασμό με την υπηρεσία χαρτών HERE μπορούν να προσφέρουν τις απαιτούμενες παραμέτρους για την αυτόματη ρύθμιση της μέγιστης ταχύτητας (25/45/60 km/h) και την κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη.  Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στο όχημα να ανιχνεύει τον τύπο του δρόμου, τον ποδηλατόδρομο ή τη ζώνη αργής κυκλοφορίας που χρησιμοποιείται τη συγκεκριμένη στιγμή ώστε να ρυθμίζεται αυτόματα η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα. Με αυτό τον τρόπο, το BMW Motorrad Vision AMBY μπορεί να μεταμορφωθεί από όχημα τύπου S-pedelec σε ένα είδος μοτοσικλέτας. Ο χρήστης δεν μπορεί να παρακάμψει το mode. Η απαιτούμενη πινακίδα κυκλοφορίας έχει τη μορφή μιας καινοτόμας επιφάνειας απεικόνισης, ώστε το επιλεγμένο mode να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αναγνωρίζεται και να διαβάζεται από τους άλλους οδηγούς.

 

Και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες έχουν επινοηθεί για το BMW Motorrad Vision AMBY: ένα βελτιστοποιημένο σύστημα ABS μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια, όπως και μία αυτόματη ενεργοποίηση μεγάλης σκάλας φώτων ή η υποβοήθηση συστήματος φρένων, αλλά και τα φώτα ημέρας. Προβλέπεται επίσης ένα σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών όπως αυτό που ήδη διατίθεται προαιρετικά με μοτοσικλέτες του BMW Group. Τέλος, ανάμεσα στα πιθανά χαρακτηριστικά ασφάλειας είναι ένα ραντάρ απόστασης με εμβέλεια έως 140 m που προσφέρει οπτική και ακουστική προειδοποίηση στο app όταν πλησιάζει αυτοκίνητο από πίσω.

 

Το BMW Motorrad Vision AMBY είναι εκπρόσωπος της μοντέρνας αστικής κινητικότητας του αύριο. Αποτελεί ένα πρότυπο που σκοπό έχει να προωθήσει τον διάλογο σχετικά με τη μελλοντική αστική μετακίνηση.

 

Χαρακτηριστικά of BMW Motorcycle Vision AMBY

 

Μπαταρία: δεν διευκρινίζεται

Ισχύς: δεν διευκρινίζεται

Vmod1: έως 25 km/h

Vmod2: έως 45 km/h

Vmodmax: έως 60 km/h

Αυτονομία: περίπου 110 km (συνδυασμένη, κατά WMTC)

Τροχοί: ακτινωτοί, 26” μπροστά και 24” πίσω

Ύψος σέλας: 830 mm

Βάρος χωρίς φορτίο: περίπου 65 kg