Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ετοιμάζει για το hypercar της η Peugeot

Στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης αναζητά λύσεις για το επαναστατικό, υβριδικό hypercar της η Peugeot. Το αγωνιστικό «παρακλάδι» της μάρκας, Peugeot Sport, γι’ αυτό το σκοπό υπέγραψε πολυετή συνεργασία με τον παγκόσμιο ηγέτη στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εταιρεία Capgemini για να παράσχει προηγμένα ψηφιακά εργαλεία στην ομάδα προγράμματος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής FIA του PEUGEOT 9X8.

Η Peugeot Sport είναι έτοιμη να επιστρέψει στους αγώνες αντοχής αυτό το καλοκαίρι και θα αξιοποιήσει τα δεδομένα της Capgemini και την τεχνογνωσία σε εφαρμογές AI (τεχνητής νοημοσύνης) για να απογειώσει τις επιδόσεις του Hypercar της, τόσο στον προσομοιωτή όσο και στην πίστα. Αυτή η νέα συνεργασία ενσωματώνει επίσης τη δέσμευση και των δύο εταιρειών στην ενεργειακή μετάβαση.

To hypercar της Peugeot είναι φουτουριστικό… όχι μόνο στο μάτι

Τι αλλάζει

Η συγκέντρωση της ικανότητας των ψηφιακών εργαλείων της Peugeot Sport και της Capgemini θα επιτρέψει στους μηχανικούς, τους οδηγούς και τους μηχανικούς της ομάδας να εμβαθύνουν και να εμπλουτίσουν την κατανόησή τους για το 9X8. Παράλληλα θα επιταχύνουν και θα ενισχύσουν τις ανταγωνιστικές δυνατότητές του καθώς η ανάπτυξη λογισμικού γίνεται βασικός παράγοντας, δεδομένου ότι οι προδιαγραφές (hardware) του αυτοκινήτου θα παραμείνουν στάσιμες για μια περίοδο τεσσάρων ετών σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής της FIA για τα Hypercar.

Το Peugeot 9X8 δοκιμάζεται ήδη στην πίστα

Με την Peugeot Sport να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο στην εξέλιξη του αυτοκινήτου, αυτή η θεμελιώδης τεχνολογική υποστήριξη είναι ένα σημάδι του πώς εξελίσσονται οι αγώνες αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, η συγκεκριμένη ικανότητα υπολογισμών, οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη που έφερε στο τραπέζι η Capgemini έρχονται να συμπληρώσουν το λογισμικό που αναπτύχθηκε στο άθλημα και στην αυτοκινητοβιομηχανία για να παρέχει ολοένα και πιο ακριβή διαχείριση ενέργειας κατά την επιτάχυνση και κατά τη φάση της αναγεννητικής πέδησης (ανάκτηση ενέργειας-regeneration).

Οι βελτιώσεις που εισήγαγαν οι Peugeot Sport και Capgemini για να ενισχύσουν την απόδοση του νέου Hypercar στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA θα συνεχίσουν να ωφελούν τα συμβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. της PEUGEOT.

Το κόκπιτ του 9Χ8

Η ανατρεπτική όραση που είναι εγγενής στην τεχνητή νοημοσύνη ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα που καθοδηγούσε τη σχεδίαση του PEUGEOT 9X8. Η ικανότητα ανάλυσης της συμπεριφοράς του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο ανοίγει έναν εντελώς νέο κόσμο ευκαιριών για την ομάδα, όχι μόνο συμπληρώνοντας τις ταχέως εξελισσόμενες τεχνολογίες που υπάρχουν ήδη στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά και συμβάλλοντας στη συνεχή αναζήτηση για ολοένα υψηλότερες επιδόσεις και επιτρέποντας να ληφθεί υπόψη ένα πολύ ευρύτερο φάσμα σεναρίων στους αγώνες.
Εξέλιξη σε «κάθε μέτρο»

Tests Peugeot 9X8 2022 FIA WEC at Barcelona from March 8 to 9, Spain – Photo Florent Gooden / DPPI

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τον ηγέτη της ψηφιακής τεχνολογίας και τον ειδικό σε δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, Capgemini, για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του PEUGEOT 9X8», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αγωνιστικός Διευθυντής της Peugeot, Jean-Marc Finot. «Κάθε μέτρο που διανύει το υβριδικό μας Hypercar στην πίστα ή στον προσομοιωτή θα καταγράφεται, θα ταξινομείται και θα αναλύεται χρησιμοποιώντας τα εξαιρετικά εξελιγμένα εργαλεία της Capgemini, σε συνδυασμό με τα δεδομένα που συλλέγει η ίδια η ομάδα. Η συνεργασία της PEUGEOT με την Capgemini είναι ένα παράδειγμα γαλλικής τεχνολογικής αριστείας που λάμπει στην παγκόσμια σκηνή και είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ο Όμιλος εξελίσσεται σε μια εταιρεία τεχνολογίας».

«Είναι υπέροχο να εργάζεσαι μαζί με την Peugeot Sport καθώς προσπαθεί να κάνει το PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercar σύμβολο της εποχής του», σχολιάζει ο Jérôme Siméon, Διευθύνων Σύμβουλος της Στρατηγικής Επιχειρηματικής Μονάδας Νότιας Ευρώπης της Capgemini και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ομίλου. «Ανυπομονούμε να διαθέσουμε την προηγμένη ανάλυση δεδομένων και την τεχνογνωσία μας στην τεχνητή νοημοσύνη στους ειδικούς της Peugeot Sport. Μαζί, θα προωθήσουμε τις επιδόσεις του Hypercar της, ώστε να έχει άμεσο αντίκτυπο στο αγωνιστικό τους ντεμπούτο. Η συνεργασία μας έχει ισχυρή τεχνολογική διάσταση και ενισχύει τη σχέση της Capgemini με τον Όμιλο Stellantis, ζωντανεύοντας τις κοινές μας αξίες και φιλοδοξίες για να διαμορφώσουμε το μέλλον της κινητικότητας μέσω καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων».

Σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου από την Peugeot Sport σε συνεργασία με το Τμήμα Σχεδίασης της PEUGEOT, το 9X8 διαθέτει μια ριζικά νέα, αποδοτική αεροδυναμική φιλοσοφία, λειτουργεί με 100% ανανεώσιμα καύσιμα και είναι εξοπλισμένο με μπαταρίες νέας γενιάς, τηρώντας τη δέσμευση της μάρκας για καινοτόμο και ολοένα πιο βιώσιμη κινητικότητα. Οι ακραίες συνθήκες που υφίστανται στον μηχανοκίνητο αθλητισμό γενικά, και στους αγώνες αντοχής ειδικότερα, χρησιμεύουν ως ένα πολύτιμο εργαστήριο που επιτρέπει στο Brand να αξιολογεί λύσεις που σχετίζονται με τις στρατηγικές προκλήσεις που έχει θέσει η ίδια. Από την αρχή του προγράμματος δοκιμών πίστας του 9X8 τον Δεκέμβριο, η PEUGEOT έχει επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της εξέλιξης του αυτοκινήτου – συμπεριλαμβανομένης της μονάδας μετάδοσης κίνησης και της ηλεκτροκίνητης μετάδοσης κίνησης σε όλους τους τροχούς – για να επιτρέψει στους καθημερινούς οδηγούς να επωφεληθούν από το ερευνητικό έργο και την πρόοδό της, με το 9X8 να ξεχωρίζει ως ναυαρχίδα για τις αξίες της PEUGEOT, δηλαδή τη γοητεία, το συναίσθημα και την αριστεία (Allure, Emotion and Excellence).

Η συνεργασία αυτή ταιριάζει επίσης απόλυτα με την παγκόσμια στρατηγική χορηγίας αγώνων της Capgemini, η οποία επιδιώκει όχι μόνο να γιορτάσει τις έννοιες του ομαδικού πνεύματος και της τόλμης μέσω των συσχετισμών της με μεγάλες μάρκες και αθλητικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων των Παγκοσμίων Κυπέλλων Ράγκμπι Ανδρών και Γυναικών και του Ryder Cup στο γκόλφ), αλλά και να συνεισφέρει με τα προηγμένα εργαλεία και την τεχνολογική τεχνογνωσία της με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης και της εμπειρίας των θαυμαστών.

Και, ποια είναι Capgemini ρε μάστορα;

Η Capgemini είναι παγκόσμιος ηγέτης σε συνεργασίες με εταιρείες για να μεταμορφώσουν και να διαχειριστούν την επιχείρησή τους αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας. Ο Όμιλος καθοδηγείται καθημερινά από το σκοπό του να απελευθερώσει την ανθρώπινη ενέργεια μέσω της τεχνολογίας για ένα βιώσιμο μέλλον. Είναι ένας υπεύθυνος και ποικίλος οργανισμός με περισσότερα από 325.000 μέλη ομάδας σε περισσότερες από 50 χώρες. Με την ισχυρή κληρονομιά 55 ετών και τη βαθιά τεχνογνωσία του κλάδου, οι πελάτες της Capgemini την εμπιστεύονται για να καλύψει όλο το εύρος των επιχειρηματικών τους αναγκών, από τη στρατηγική και τον σχεδιασμό έως τις λειτουργίες, που τροφοδοτούνται από τον ταχέως εξελισσόμενο και καινοτόμο κόσμο του cloud, των δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης, τη συνδεσιμότητα, το λογισμικό, την ψηφιακή μηχανική και τις πλατφόρμες. Ο Όμιλος ανέφερε το 2021 παγκόσμια έσοδα 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: