Live η Κίνηση στους δρόμους
P90420781 highRes 1 BMW M & Hans Zimmer : Δημιουργούν τον ήχο των ηλεκτρικών M μοντέλων

BMW M & Hans Zimmer : Δημιουργούν τον ήχο των ηλεκτρικών M μοντέλων

P90420781 highRes 1 BMW M & Hans Zimmer : Δημιουργούν τον ήχο των ηλεκτρικών M μοντέλων

  Το μέλλον της οδηγικής απόλαυσης είναι ηλεκτρικό, απαλλαγμένο από ρύπους και χαρακτηρίζεται από μία σπορ αίσθηση BMW που εκφράζεται όχι μόνο στο δυναμισμό αλλά και σε μία ηχητική εμπειρία με ηχητική απόκριση. Το BMW IconicSounds Electric προσφέρει ένα ασυναγώνιστο portfolio ήχων για τα αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα BMW. Από τη συνεργασία ανάμεσα στο συνθέτη & μουσικό επιμελητή Hans Zimmer και τον Renzo Vitale, Δημιουργικό Διευθυντή Ήχου του BMW Group, γεννήθηκε ένα ξεχωριστό soundtrack, που οι πελάτες σύντομα θα μπορούν να απολαύσουν σε μία έκδοση που προορίζεται αποκλειστικά για ηλεκτρικά μοντέλα BMW M. «Κάθε BMW έχει το δικό της χαρακτήρα, που αντανακλάται στον ήχο που παράγει», σχολιάζει ο δημιουργός κινηματογραφικής μουσικής και κάτοχος ενός Όσκαρ, Hans Zimmer. «Ως εκ τούτου, για τα ηλεκτρικά μοντέλα BMW M έχουμε εξελίξει έναν ήχο συστήματος κίνησης που προδίδει συναισθηματική χροιά στην οδηγική εμπειρία και επιτείνει την αίσθηση των επιδόσεων».

  Ο Hans Zimmer είχε συνεργαστεί παλιότερα στη δημιουργία ενός συναρπαστικού soundtrack ‘ready-to-drive ‘ για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα BMW που γεννά το πάθος στην προοπτική ηλεκτρικής οδήγησης με το πάτημα του μπουτόν Start/Stop. Το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της συνεργασίας καλύπτει ήχους για τις BMW iX και BMW i4, συμπεριλαμβανομένου ενός διαφοροποιημένου ήχου για την έκδοση M της BMW i4.

  Μπορεί η αθόρυβη λειτουργία ενός ηλεκτρικού συστήματος κίνησης να προσφέρει ένα απαράμιλλο επίπεδο άνεσης, όμως λείπει το συναισθηματικό στοιχείο από την οδηγική εμπειρία. Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει το BMW IconicSounds Electric για να φέρει το χαμόγελο στα πρόσωπα των πελατών που επιθυμούν να βιώνουν τη Γνήσια Οδηγική Απόλαυση με όλες τις αισθήσεις. Στο μέλλον, η ηλεκτρική οδηγική απόλαυση θα αυξηθεί με ηχητική ανάδραση σε κάθε κίνηση του πεντάλ του γκαζιού. Όπως τα driving modes που επιλέγονται μέσω μπουτόν, έτσι και ο ήχος του συστήματος κίνησης διαμορφώνεται ανάλογα με την εκάστοτε οδηγική κατάσταση και τις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού. Στη βασική του ρύθμιση, το BMW IconicSounds Electric χρησιμοποιεί ένα εντυπωσιακό ‘διαφανές ρυθμικό υπόβαθρο’ με σφαιρικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύει τον χαρακτήρα μιας ηλεκτρικής BMW. Μία ‘εμβυθιστική’ και ευχάριστη ατμόσφαιρα δημιουργείται αρχικά στην BMW i4 στο COMFORT mode. Αλλά όταν ο οδηγός πατά το γκάζι, γίνεται άμεσα αντιληπτή η σχέση του τρόπου οδήγησης και των παραγόμενων ήχων: η ακουστική εμπειρία γίνεται πιο βαθιά όσο το φορτίο και η ταχύτητα αυξάνονται. Στο SPORT mode, ειδικότερα, το ηχητικό φάσμα του αυτοκινήτου είναι πιο επιβλητικό και δυναμικό, με τον ήχο να αποτυπώνει συνεχώς την οδηγική κατάσταση. Η κάθε αλλαγή του συστήματος κίνησης αναγνωρίζεται άμεσα, με αποτέλεσμα η επιτάχυνση, οι αλλαγές φορτίου ή η ανάκτηση ενέργειας να αποκτούν την κατάλληλη ηχητική συνοδεία. Όταν το όχημα βρίσκεται σε ECO PRO mode η ακουστική ανάδραση είναι σχεδόν μηδενική. Εδώ, ο αθόρυβος χαρακτήρας του συστήματος κίνησης υπογραμμίζει την απόφαση του οδηγού να υιοθετήσει ένα πολύ αποδοτικό στυλ οδήγησης.

  Στην έκδοση που έχει εξελιχθεί ειδικά για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα BMW M, ο ήχος του συστήματος κίνησης της BMW i4 γίνεται ισχυρότερος για να διεγείρει ενθουσιασμό. Επιπλέον, η διαφοροποίηση μεταξύ COMFORT και SPORT είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Συνολικά, το ‘ηχόχρωμα’ του συστήματος κίνησης προβάλλει ένα λιγότερο αρμονικό αλλά πολύ συναρπαστικό και τεχνικό ακουστικό προφίλ. Η επιτάχυνση αυξάνει την ένταση του soundtrack τονίζοντας τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου. «Όταν πατάς γκάζι σε ένα αυτοκίνητο Μ, ξαφνικά νιώθεις ανατριχίλα σε όλο σου το σώμα», δήλωσε ο σχεδιαστής ήχου Renzo Vitale. «Μεταφράσαμε αυτό το συναίσθημα σε ήχο συστήματος κίνησης που εκφράζει ένα συνδυασμό άφθονης ισχύος και ρέουσας ενέργειας».

P90420779 highRes 1 BMW M & Hans Zimmer : Δημιουργούν τον ήχο των ηλεκτρικών M μοντέλων

  Ο Hans Zimmer και ο Renzo Vitale είχαν ήδη συνεργαστεί στην ηχητική επένδυση του συστήματος κίνησης του μοντέλου BMW Vision M NEXT που αποκαλύφθηκε το 2019 και του πρωτοτύπου BMW Concept i4 που παρουσιάστηκε την επόμενη χρονιά. Χρήσιμες γνώσεις που αποκτήθηκαν από αυτή τη δημιουργική διαδικασία εφαρμόζονται τώρα στον σχεδιασμό ήχων των μελλοντικών μοντέλων παραγωγής.

  Οι νέοι ήχοι συστημάτων κίνησης που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τον Hans Zimmer αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στις BMW i4 και BMW iX κατά τη διάρκεια του 2022. Το IconicSounds Electric προσφέρεται στάνταρ με την BMW iX και προαιρετικά με την BMW i4. Σε αυτοκίνητα με παλαιότερη ημερομηνία παραγωγής, οι νέοι ήχοι μπορούν να εισάγονται εκ των υστέρων μέσω Remote Software Upgrade, εάν ο πελάτης το επιθυμεί. Το νέο φάσμα περιλαμβάνει έναν ήχο ‘ready-to-drive’, έναν ‘stop’, αλλά και έναν ήχο συστήματος κίνησης που θα διατίθεται στη σχετική έκδοση ηλεκτρικών μοντέλων BMW και BMW M.