Live η Κίνηση στους δρόμους
AUDI RS Q E TRON 3 Audi: Τα «κλειδιά» της επιτυχίας του RS Q e-tron στην έρημο του Ντακάρ
Audi RS Q e-tron

Audi: Τα «κλειδιά» της επιτυχίας του RS Q e-tron στην έρημο του Ντακάρ

Πώς λειτουργεί το σύστημα ψύξης του ηλεκτρικού αγωνιστικού της Audi

Εδώ και περισσότερο από ένα έτος, η Audi προετοιμάζεται για τον σκληρότερο αγώνα του πλανήτη. «Όπλο» της, το RS Q e-tron, ένα σκληροτράχηλο ηλεκτρικό όχημα παντός εδάφους με το οποίο η γερμανική μάρκα ευελπιστεί ότι θα γράψει ιστορία, ανεβαίνοντας στο πόντιουμ των νικητών, για πρώτη φορά με ένα ηλεκτρικό αγωνιστικό.

Μέχρι στιγμής, κάθε άλλο παρά εκτός στόχων είναι. Ήδη, γράφει ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, συμμετέχοντας με τρία RS Q e-tron στο Ράλλυ Ντακάρ, που ξεκίνησε με τον ερχομό της νέας χρονιάς. Η μάρκα με σήμα τα τέσσερα δαχτυλίδια ωθεί το επίπεδο τεχνολογίας του διάσημου αγώνα πέρα από τα όρια, έχοντας επιλέξει να αντιμετωπίσει αγωνιστικά αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας, με πρωτότυπα που βασίζονται στην ηλεκτροκίνηση.

AUDI RS Q E TRON 1 Audi: Τα «κλειδιά» της επιτυχίας του RS Q e-tron στην έρημο του Ντακάρ
Audi RS Q e-tron #202 (Team Audi Sport), Carlos Sainz/Lucas Cruz

Τα πρωτότυπα της Audi ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα του αγώνα αποδεικνύονται άκρως ανταγωνιστικά. Μάλιστα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Carlos Sainz στο τιμόνι ενός RS Q e-tron προηγείται στην τρίτη ειδική διαδρομή του αγώνα, μήκους 636 χιλιομέτρων, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η τεχνολογία του… Ντακάρ

Ένα από τα κλειδιά της μέχρι τώρα επιτυχίας των RS Q e-tron, είναι το πολύπλοκο σύστημα ψύξης των πρωτότυπων, που πρέπει ανά πάσα στιγμή να εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του ηλεκτρικού κινητήριου συστήματος αλλά και τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η πρώτη κρίσιμη παράμετρος ήταν ο περιορισμένος χώρος. Οι μηχανικοί της Audi – που σημειωτέον δεν είχαν κληθεί ποτέ στο παρελθόν να αντιμετωπίσουν αντίστοιχο πρόβλημα – ξεκίνησαν με προσομοιώσεις ρευστοδυναμικής του συνολικού οχήματος, πριν ασχοληθούν με τα μεμονωμένα συστήματα ψύξης. Το βασικό ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί ήταν «πώς απάγεται η θερμότητα από ένα τέτοιο αυτοκίνητο;». Η εμπειρία με το R18 e-tron quattro με υβριδική κίνηση, τρεις φορές νικητή του Le Mans ή από τη συνολική παρουσία της Audi στη Formula E, βοήθησε σε αυτή τη διαδικασία.

AUDI RS Q E TRON ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΥΞΗΣ Audi: Τα «κλειδιά» της επιτυχίας του RS Q e-tron στην έρημο του Ντακάρ
Πώς λειτουργεί το σύστημα ψύξης στο Audi RS Q e-tron

Ωστόσο, στο Ράλλυ Ντακάρ οι στόχοι είναι σαφώς διαφορετικοί: Ενώ η μέγιστη αεροδυναμική απόδοση ήταν η προτεραιότητα στο σπορ αυτοκίνητο του Le Mans, στο πρωτότυπο της ερήμου προέχει η καλύτερη δυνατή διασπορά θερμότητας. Για να επιτευχθεί αυτό, συνεργάζονται μεταξύ τους πολλά κυκλώματα ψύξης. Ανάμεσά τους, το κύκλωμα χαμηλής θερμοκρασίας για την μπαταρία υψηλής τάσης, το κύκλωμα χαμηλής θερμοκρασίας για τις μονάδες γεννήτριας-κινητήρα (MGU), το κύκλωμα του υδραυλικού τιμονιού και των υδραυλικών γρύλων, το κύκλωμα ψύξης του κλιματιστικού και τέλος τα δύο κυκλώματα ελέγχου της θερμοκρασίας, με ψυκτικό υγρό και αέρα, του μετατροπέα ενέργειας.

AUDI RS Q E TRON 6 Audi: Τα «κλειδιά» της επιτυχίας του RS Q e-tron στην έρημο του Ντακάρ
Στην “καμπούρα” του RS Q e-tron είναι κρυμμένο ένα μέρος του συστήματος ψύξης

Χρησιμοποιούνται από προηγμένα ψυκτικά υλικά όπως το Novec, για την μπαταρία υψηλής τάσης και κυκλώματα ροής λαδιού με εναλλάκτες θερμότητας, έως ανεμιστήρες για μεγαλύτερη ροή αέρα και επιμέρους ψυγεία για κάθε σύστημα ξεχωριστά. Εδώ, μία από τις προκλήσεις ήταν η μικρή θερμοκρασιακή διαφορά του αέρα της ερήμου, στους 40 βαθμούς και του ψυκτικού υγρού, στους 60.

H πρόβα τζενεράλε των RS Q e-tron

AUDI RS Q E TRON 5 Audi: Τα «κλειδιά» της επιτυχίας του RS Q e-tron στην έρημο του Ντακάρ
Audi RS Q e-tron #200 (Team Audi Sport), Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger

Η γενική πρόβα για το σύνολο των πολύπλοκων συστημάτων ψύξης πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του Ράλλυ Ντακάρ. Ο Carlos Sainz διέσχισε την μαλακή άμμο μιας ξεραμένης κοίτης ποταμού με σκόπιμα σφραγισμένες τις εισαγωγές αέρα, σε μια διαδρομή πολλών χιλιομέτρων. Όλα τα συστήματα λειτούργησαν άψογα, διατηρώντας τις θερμοκρασίες των επιμέρους συστημάτων σε αποδεκτά επίπεδα.

AUDI RS Q E TRON ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ Audi: Τα «κλειδιά» της επιτυχίας του RS Q e-tron στην έρημο του Ντακάρ
Τα τρία πληρώματα που τρέχουν με RS Q e-tron: Mattias Ekström, Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger, Carlos Sainz, Lucas Cruz

Ως αποτέλεσμα, τα τρία πληρώματα, οι Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger, Carlos Sainz/Lucas Cruz και Mattias Ekström/Emil Bergkvist στο τιμόνι ισάριθμων Audi RS Q e-tron, οδηγούν στο Ράλλυ Ντακάρ με ιδιαίτερες αξιώσεις για ένα καλό αποτέλεσμα στη ράμπα του τερματισμού, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στις 14 Ιανουαρίου.

AUDI RS Q E TRON 2 Audi: Τα «κλειδιά» της επιτυχίας του RS Q e-tron στην έρημο του Ντακάρ
202 Sainz Carlos (spa), Cruz Lucas (spa), Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron, Auto FIA T1/T2, action during the Stage 2 of the Dakar Rally 2022 between Hail and Al Artawiya, on January 3rd 2022 in Al Artawiya, Saudi Arabia – Photo Florent Gooden / DPPI

Η συναρπαστική εξέλιξη του φετινού Ράλλυ Ντακάρ, σε πραγματικό χρόνο, στο https://live.worldrallyraidchampionship.com/2022/dakar/asod/en και στο επίσημο site του αγώνα στο https://www.dakar.com/en/ ή στο τέλος κάθε αγωνιστικής ημέρας, με video-ανασκόπηση της συμμετοχής των Audi RS Q e-tron, στο https://www.audi-mediacenter.com/en/sport-271 .