Live η Κίνηση στους δρόμους
laprimadellatonalegreece14 62cfdf89a9a3e Αλέξανδρος Λιώκης: Ο Έλληνας που σχεδίασε την Alfa Romeo Tonale την παρουσίασε στην Ελλάδα

Αλέξανδρος Λιώκης: Ο Έλληνας που σχεδίασε την Alfa Romeo Tonale την παρουσίασε στην Ελλάδα

Αυτή η παρουσίαση ήταν πολύ διαφορετική: Η Alfa Romeo παρουσίασε το νέο C-SUV της, την πανέμορφη Tonale στο Φλοίσβο με επίτιμο προσκεκλημένο τον άνθρωπο που τη σχεδίασε. Το όνομα αυτού, Αλέξανδρος Λιώκης. Ο Έλληνας Senior Exterior Designer της ιταλικής μάρκας μας μίλησε για το δημιούργημά του, αλλά και για τον τρόπο που έφτασε ως εδώ.

Ο Αλέξανδρος δεν είναι το στέλεχος με την έπαρση που θα περίμενε κανείς ότι θα του έφερνε η παγκόσμια καταξίωση της δημιουργίας ενός από τα ομορφότερα -όπως μπορείτε να δείτε, άλλωστε- μοντέλα της σημερινής αυτοκίνησης. Είναι ένα νέο, σεμνό παιδί, που δεν χαλάει το χατήρι κανενός από τους petrolheads που του ζητούν μια φωτογραφία με την Tonale. Επισημαίνει τα στοιχεία της έμπνευσής του, ανάμεσά τους και την 159. Και, γελώντας, θυμάται που, ως φοιτητής, πήγαινε στην αντιπροσωπεία της Alfa Romeo και εμφανιζόταν ως υποψήφιος αγοραστής, ζητώντας test drive. “Φυσικά, δεν είχα λεφτά να την αγοράσω. Αλλά την έπαιρνα βόλτα με αυτό τον τρόπο”.

laprimadellatonalegreece20 62cfdf78cccdd Αλέξανδρος Λιώκης: Ο Έλληνας που σχεδίασε την Alfa Romeo Tonale την παρουσίασε στην Ελλάδα
Ο Αλέξανδρος Λιώκης εξηγεί τι σημαίνουν γι’ αυτόν οι γραμμές της Tonale

Είναι μεγάλο το ταλέντο του Λιώκη, αλλά και μεγάλη η τιμή -ή η επιτυχία, αν θέλετε- καθώς η Alfa Romeo Tonale, είναι το μοντέλο το οποίο σηματοδοτεί τη «Μεταμόρφωση» της θρυλικής ιταλικής μάρκας στη νέα εποχή της αυτοκίνησης. Οπότε και η πρεμιέρα της στην ελληνική αγορά, δεν θα μπορούσε να γίνει εν τη απουσία του Αλέξανδρου Λιώκη. Παρεμπιπτόντως. Το αγαπημένο του χρώμα στην Tonale, είναι το πράσινο. Αλλά θα την αγόραζε σε κόκκινο “επειδή είναι Alfa Romeo”.

laprimadellatonalegreece22 62cfdf73748a5 Αλέξανδρος Λιώκης: Ο Έλληνας που σχεδίασε την Alfa Romeo Tonale την παρουσίασε στην Ελλάδα
“Πιστεύω ότι το πράσινο είναι το χρώμα που της πάει περισσότερο. Αλλά θα την αγόραζα σε κόκκινο, επειδή είναι Alfa Romeo”

Τι εστί Tonale

Με το νέο premium C-SUV, η Alfa Romeo κάνει την είσοδο της στην ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία, προσφέροντας καινοτόμες τεχνολογίες, εξηλεκτρισμένα κινητήρια σύνολα και υψηλό επίπεδο ποιότητας και πρακτικότητας, διατηρώντας παράλληλα το αυθεντικό DNA που διαχρονικά χαρακτηρίζει τις προτάσεις της Ιταλικής μάρκας.

laprimadellatonalegreece21 62cfdf7609af2 Αλέξανδρος Λιώκης: Ο Έλληνας που σχεδίασε την Alfa Romeo Tonale την παρουσίασε στην Ελλάδα
Λιτές γραμμές, αρμονικές αναλογίες και παραπομπές στην ιστορία της μάρκας χαρακτηρίζουν την Tonale, σύμφωνα με τον Έλληνα σχεδιαστή της

Όπως εξήγησε ο κ. Λιώκης κατά την παρουσίαση του μοντέλου, η Tonale χαρακτηρίζεται από την λιτότητα στις γραμμές, τις αρμονικές αναλογίες, αλλά και τα ξεχωριστά σχεδιαστικά στοιχεία, πολλά εκ των οποίων, όπως τα 3+3 full-LED φωτιστικά σώματα και το τριγωνικού σχήματος πίσω παρμπρίζ έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία της μάρκας. Με έμπνευση από την πλούσια παράδοση της μάρκας, αλλά χωρίς ίχνος ρετρό αίσθησης, η Tonale επιβάλει την παρουσία της με έναν κομψό, όσο και διακριτικό τρόπο, αξιοποιώντας τη φιλοσοφία που εκφράζει η ρωμαϊκή τέχνη και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός.

laprimadellatonalegreece10 62cfb6c323981 Αλέξανδρος Λιώκης: Ο Έλληνας που σχεδίασε την Alfa Romeo Tonale την παρουσίασε στην Ελλάδα
Στο τιμόνι της Tonale

Αντίστοιχα στο εσωτερικό, η Tonale συνδυάζει τις μεγαλύτερες οθόνες στην κατηγορία (12,3’’ TFT πίνακας οργάνων και 10,25’’ οθόνη αφής) με μια οδηγοκεντρική και εργονομική σχεδίαση που ορίζει ο πίνακας “Cannochialle” («κιάλια») με την χαρακτηριστική επιλογή “Heritage” που απεικονίζει τον πίνακα οργάνων της Giulia από τη δεκαετία του 1960. Το τιμόνι με το κουμπί εκκίνησης του κινητήρα και τα paddles από αλουμίνιο ολοκληρώνουν τη μοναδική αίσθηση του εσωτερικού.

Με τρία μηχανικά σύνολα ως 275 ίππους

laprimadellatonalegreece12 62cfb6c0c82b7 Αλέξανδρος Λιώκης: Ο Έλληνας που σχεδίασε την Alfa Romeo Tonale την παρουσίασε στην Ελλάδα

Σε επίπεδο κινητηρίων συνόλων, η Tonale αποτελεί το πρώτο εξηλεκτρισμένο μοντέλο της Alfa Romeo. Χάρη στο νέο υβριδικό σύνολο των 48V προσφέρει εξαιρετική αποδοτικότητα, αλλά και αυξημένες για το είδος του συστήματος δυνατότητες κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά. Ο κινητήρας 1.5 Turbo αποδίδει 130 ή 160 ίππους στην έκδοση με στροβυλοσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας (VGT) και υποστηρίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα με απόδοση επιπλέον 20 ίππων. Τόσο οι εκδόσεις με το σύνολο Hybrid 48V και diesel MTJ 130hp, όσο και η Plug-in Hybrid Q4 275hp που αναμένεται να είναι διαθέσιμη πριν το τέλος της χρονιάς, εφοδιάζονται αποκλειστικά με αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων που προσφέρουν και «χειροκίνητη» επιλογή.

Τέλος, παράλληλα με το δυναμικό στιλ και την εξαιρετική οδηγική αίσθηση που εξασφαλίζουν τεχνικές επιλογές, όπως για παράδειγμα το πιο γρήγορο σύστημα διεύθυνσης στην κατηγορία, η εφαρμογή αμορτισέρ τεχνολογίας FSD (Frequency-Selective-Damping) και το σύστημα πέδησης IBS με τις τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo, η Tonale προσφέρει κορυφαίο επίπεδο άνεσης, ευρυχωρίας, αλλά και ασφάλειας, στοιχείο που πιστοποιήθηκε και στις πρόσφατες δοκιμές του EuroNCAP, όπου το μοντέλο απέσπασε τη μέγιστη διάκριση με 5 αστέρια.

Η Tonale βρίσκεται ήδη στις εκθέσεις του Εξουσιοδοτημένου Δικτύου Διανομέων της Alfa Romeo σε όλη την Ελλάδα, ενώ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, το κοινό μπορεί να τη συναντήσει από κοντά και σε δύο ξεχωριστές παρουσίες, στη Μαρίνα Φλοίσβου και στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι.

Με έμφαση στην ποιότητα του προϊόντος, αλλά και των υπηρεσιών, η Alfa Romeo Tonale είναι διαθέσιμη και μέσω του ευέλικτου προγράμματος χρηματοδότησης “Drive Now” με 274 ευρώ/μήνα, ενώ το σύνολο των εκδόσεων της καλύπτονται από 5ετη εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως και 200.000χλμ.