Εννιά χιλιάδες VW και Audi με το επίμαχο λογισμικό ήρθαν στην Ελλάδα

Το σκάνδαλο με τα “βρώμικα” αυτοκίνητα της Volkswagen και της Audi, το λεγόμενο diesel gate, έφτασε και στην Ελλάδα. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του TopSpeed.gr, η αντιπροσωπεία της γερμανικής φίρμας στην Ελλάδα, παραδέχεται ότι, μετά από εσωτερική έρευνα, προέκυψε πως στη χώρα μας κυκλοφορούν 9.119 αυτοκίνητα, συνολικά, με το επίμαχο λογισμικό που κρύβει ρύπους. Το επόμενο βήμα, είναι να ενημερωθούν οι ελληνικές Αρχές για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το “ζήτημα” και στη συνέχεια να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για την ανάκληση που θα γίνει. 

H αντιπρόσωπος των VW / Audi στην Ελλάδα, Kosmocar, ανακοίνωσε ότι

τα οχήματα που ήδη
κυκλοφορούν στην Ελλάδα και επηρεάζονται από το παράνομο λογισμικό,
είναι 6.362 επιβατικά και 882 επαγγελματικά οχήματα VW, καθώς και 1.875
αυτοκίνητα Audi (9.119 οχήματα συνολικά).

Η εταιρία δεν προσδιόρισε
αναλυτικά τα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με πετρελαιοκινητήρες του
τύπου EA 189 και το έτος κατασκευής τους, ενώ αναφέρει ότι «τα
αυτοκίνητα παραμένουν τεχνικά ασφαλή και κατάλληλα για χρήση».

Η Kosmocar AE, τονίζει πάντως, ότι δεν επηρεάζονται όλα τα καινούργια οχήματα που διαθέτουν το ισχύον πρότυπο εκπομπών ρύπων EU6. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, το πρόγραμμα δράσης προβλέπει ως πρώτο βήμα την ενημέρωση των κατόχων στους οποίους αφορά το θέμα, ενώ εντός των επόμενων ημερών, μέσα από τις ελληνικές ιστοσελίδες τις κάθε μάρκας (www.volkswagen.gr και www.audi.gr), θα παρέχεται συνεχής ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη, καθώς και η δυνατότητα στους κατόχους να διακρίνουν αν το όχημά τους επηρεάζεται, με την εισαγωγή του αριθμού πλαισίου.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η  VW και οι άλλες μάρκες του Γερμανικού ομίλου παραγωγής οχημάτων, των οποίων τα αυτοκίνητα επηρεάζονται, θα επιδείξουν εντός του Οκτωβρίου, στις αρμόδιες υπηρεσίες, τις τεχνικές λύσεις που θα εφαρμοστούν στα επηρεαζόμενα οχήματα, καθώς και την εφαρμογή τους. Κατόπιν αυτών, θα ενημερωθούν οι κάτοχοι των οχημάτων, προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού στο δίκτυο εξουσιοδοτημένων συνεργατών Service της Kosmocar ΑΕ, για την εφαρμογή των προγραμματισμένων απαραίτητων τεχνικών μέτρων, στα δικά τους αυτοκίνητα.

Μια συγνώμη προς τους ιδιοκτήτες, βέβαια, που θα ταλαιπωρηθούν χωρίς λόγο, περίσσευε…