230 κάμερες για όσους περνούν με κόκκινο τοποθετούνται στην Αττική

Οι πρώτες μπήκαν στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Τέρμα το “κάψιμο” του κόκκινου. Όσοι έχουν την (πολύ) κακή -ή καλύτερα εγκληματική- συνήθεια να παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη, πλέον θα καταγράφονται και θα δέχονται στο σπίτι τους “δωράκι” (=ό,τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ.). Οι πρώτες τέτοιες αυτόματες κάμερες τοποθετήθηκαν στη λεωφόρο Ποσειδώνος, αρχίζοντας να λειτουργούν πιλοτικά ίσως και εντός της εβδομάδας. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η τοποθέτηση των συστημάτων και στις άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες. Συνολικά, 230 τέτοιες ασύρματες κάμερες θα τοποθετηθούν στην Αττική.

Ήδη, η δοκιμαστική λειτουργία των πρώτων τεχνικών μέσων ανίχνευσης παραβίασης του ερυθρού φωτεινού σηματοδότη ξεκίνησε από την Περιφέρεια Αττικής. Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ζήτησε η πιλοτική εφαρμογή να ξεκινήσει από οδικές αρτηρίες στις οποίες διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις φωτεινών σηματοδοτών. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη τα πρώτα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί στη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Συνεργείο της Περιφέρειας ολοκληρώνει την τοποθέτηση μιας ακόμα κάμερας ανίχνευσης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη στην Αττική

“Live” στην Τροχαία

Την ίδια ώρα, έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του Θαλάμου Επιχειρήσεων, Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) από τον οποίο θα αποθηκεύονται οι εικόνες που θα στέλνουν τα φανάρια της Αττικής τα οποία θα ανιχνεύουν ασύρματα τα οχήματα που περνούν με κόκκινο, ή θα κατευθύνουν δυνάμεις της Τροχαίας για επιτόπου παρέμβαση. Το έργο της συντήρησης και της λειτουργικής ετοιμότητας του δικτύου των 230 καμερών κυκλοφορίας έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής. .

Αυτό είναι το κέντρο στο οποίο θα αποστέλλεται η εικόνα όσων παραβιάζουν το κόκκινο

Όπως εξηγεί η Περιφέρεια, η επιλογή της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος δεν έγινε τυχαία. Η επιλογή της προέκυψε με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας δείχνουν ότι στην παραλιακή παρατηρούνται αυξημένες παραβιάσεις του ερυθρού φωτεινού σηματοδότη.

Εάν αναρωτιέσαι πώς είναι η κάμερα περί ης ο λόγος, ιδού

Η πιλοτική εφαρμογή και ο έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων θα ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου στη συνέχεια να παραδοθούν προς χρήση από την Ελληνική Αστυνομία. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση των συστημάτων καταγραφής παραβίασης του κόκκινου σηματοδότη και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και στη συνέχεια, το μέτρο θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

“Τις επόμενες μέρες παραδίδουμε στην Τροχαία”

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την έναρξη της δοκιμαστικής περιόδου λέει ότι «η βελτίωση των υποδομών του οδικού δικτύου ενισχύει σημαντικά την οδική ασφάλεια στην Αττική. Συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Αστυνομία και εξασφαλίζουμε εργαλεία τα οποία θα διευκολύνουν το έργο της και θα συμβάλλουν καθοριστικά στο περιορισμό των παραβάσεων και των ατυχημάτων. Η συχνότητα των ελέγχων για αυτή την τόσο επικίνδυνη παράβαση του κόκκινου σηματοδότη μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό τρόπο για την αποτροπή τροχαίων”.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του συστήματος, παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη και του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη

Ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι “χρέος μας είναι να προστατέψουμε τις ζωές, αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών της Αττικής μας. Οι πρώτες κάμερες είναι ήδη σε λειτουργία και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να παραδοθούν στην Ελληνική Αστυνομία για χρήση, αφού πρώτα φυσικά ολοκληρωθεί ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος από την Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι η ατομική συνείδηση, η υπευθυνότητα, η ολοκληρωμένη εκπαίδευση αλλά και η παιδεία των χρηστών του οδικού δικτύου. Ιδιαίτερα η παιδεία αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την αρμονική συνύπαρξη σε όλο το οδικό δίκτυο. Και φυσικά η αρμονική συνύπαρξη και η ασφάλεια συμπεριλαμβάνει όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου της».