Απο το 2017 η Volvo θα αντικαταστήσει το κλειδί με μια εφαρμογή στο κινητό

Η Volvo Cars παρουσιάζει αυτοκίνητα που δεν χρειάζονται το παραδοσιακό κλειδί για να ανοίξουν οι πόρτες ή να εκκινήσει ο κινητήρας

Το κλειδί όπως το γνωρίζουμε αντικαθίσταται από μία εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του πελάτη, ένα «ψηφιακό κλειδί» που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη λειτουργικότητα

Η νέα καινοτομία παρουσιάστηκε στην έκθεση Mobile World Congress 2016

Για μία ακόμη φορά η Volvo πρωτοπορεί και δείχνει το μέλλον της αυτοκίνησης. Η σουηδική μάρκα παρουσίασε στο Mobile World Congress 2016, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο στο χώρο της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας, μία πρωτοποριακή εφαρμογή. Πρόκειται για ένα «ψηφιακό κλειδί», ένα «app» για κινητά τηλέφωνα, η οποία αντικαθιστά το φυσικό κλειδί με ένα ψηφιακό. Το καινοτόμο αυτό ψηφιακό κλειδί θα λειτουργεί με τεχνολογία Bluetooth και θα προσφέρει στους πελάτες της Volvo πολύ μεγαλύτερη ευελιξία, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν από εντελώς νέους τρόπους χρήσης και διαμοιρασμού των αυτοκινήτων τους.

Για πολλές δεκαετίες, οι οδηγοί ήταν συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν φυσικά κλειδιά για να μπαίνουν στα αυτοκίνητα τους και να εκκινούν τον κινητήρα. Σε μια επαναστατική κίνηση για την αυτοκινητοβιομηχανία, η Volvo Cars σχεδιάζει να γίνει ο πρώτος κατασκευαστής στον κόσμο που θα παρέχει αυτοκίνητα χωρίς κλειδί, από το 2017.

Η νέα εφαρμογή της Volvo εγκαθιστά ένα ψηφιακό κλειδί στο κινητό τηλέφωνο των πελατών και το εξουσιοδοτεί να κάνει οτιδήποτε κάνει σήμερα ένα φυσικό κλειδί, όπως το να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει τις πόρτες ή το πορτμπαγκάζ και να ενεργοποιεί τον κινητήρα.

Επιπλέον, η νέα τεχνολογία θα προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να έχουν περισσότερα από ένα ψηφιακά κλειδιά, επιτρέποντάς τους πρόσβαση σε διαφορετικά αυτοκίνητα της Volvo σε διαφορετικές τοποθεσίες, ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες μετακίνησής τους.

Μέσω της εφαρμογής, ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να κάνει κράτηση και να πληρώσει για ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο οπουδήποτε στον κόσμο και να παραλάβει αμέσως το ψηφιακό κλειδί στο τηλέφωνο του. Κατά την άφιξή του, απλά θα εντοπίζει το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο μέσω GPS, θα το ξεκλειδώνει και θα φεύγει, αποφεύγοντας τις ενοχλητικές ουρές των γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο ή στο σταθμό του τρένου.

«Στη Volvo δεν μας ενδιαφέρει η τεχνολογία για την τεχνολογία αλλά το πώς η κάθε νέα τεχνολογία θα κάνει τη ζωή των πελατών μας ευκολότερη και θα τους εξοικονομεί χρόνο. Οι ανάγκες μετακίνησης εξελίσσονται και το ίδιο συμβαίνει με τις προσδοκίες των πελατών μας για πρόσβαση στα αυτοκίνητά τους με έναν απλούστερο τρόπο», είπε ο Χένρικ Γκριν (Henrik Green) Αντιπρόεδρος Προϊοντικής Στρατηγικής και Γραμμής Οχημάτων στη Volvo Cars. 

«Το πρωτοποριακό μας ψηφιακό κλειδί μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο πρόσβασης και κοινής χρήσης ενός Volvo. Αντί να μένουν σταθμευμένα σε ένα χώρο στάθμευσης για μία ολόκληρη μέρα, τα αυτοκίνητα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται πιο συχνά και αποτελεσματικά από οποιονδήποτε επιθυμεί ο ιδιοκτήτης», τόνισε ολοκληρώνοντας.

Το ψηφιακό κλειδί της Volvo κάνει την κοινή χρήση ενός αυτοκινήτου απλή και βολική. Οι ιδιοκτήτες Volvo θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν το ψηφιακό τους κλειδί σε άλλους ανθρώπους μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, έτσι ώστε οι παραλήπτες να μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο. Είτε πρόκειται για μέλη της οικογένειάς τους, είτε φίλους ή συνεργάτες τους σε μία εταιρεία.

Η Volvo θα εφαρμόσει πιλοτικά αυτήν την τεχνολογία σε μερικές εβδομάδες, μέσω της εταιρείας ενοικίασης Sunfleet, που εδρεύει στο αεροδρόμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Περιορισμένος αριθμός εμπορικά διαθέσιμων αυτοκινήτων θα εξοπλιστεί με τη νέα τεχνολογία το 2017.

Η Volvo είναι πρωτοπόρος στις νέες λύσεις που περιλαμβάνουν τεχνολογίες όπως το ψηφιακό κλειδί. Λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα, η Volvo λανσάρισε την πρώτη παγκοσμίως καινοτομία για online αγορές που παραδίδονται απευθείας στο αυτοκίνητο, χωρίς τη φυσική παρουσία του κατόχου, παρέχοντας τη δυνατότητα άπαξ πρόσβασης μέσω ψηφιακού κλειδιού σε μία εταιρεία διανομής. Πλέον η τεχνολογία ψηφιακού κλειδιού θα είναι διαθέσιμη και για τους πελάτες. Να σημειωθεί ότι τα συμβατικά κλειδιά θα συνεχίσουν να προσφέρονται σε ανθρώπους που το επιθυμούν.

Η διεθνής έκθεση τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας Mobile World Congress 2016 διεξήχθη στη Βαρκελώνη, από τις 22 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Η Volvo παρουσίασε το ψηφιακό κλειδί στο περίπτερο τής – επίσης σουηδικής – Ericsson.