Το 2017 η Volvo θα βγάλει στο δρόμο 100 αυτόνομα αυτοκίνητα

Το μεγαλόπνοο πλάνο της Volvo για μηδέν θανάτους από τροχαία έχει ξεκινήσει για τα καλά. Μετά τις τέλειες επιδόσεις που κατάφερε η Volvo με το XC90 κατακτώντας με περίσσεια άνεση τα 5 αστέρια στο Euro NCAP και το απόλυτο 100% στην αξιολόγηση του συστήματος επείγουσας αυτόνομης πέδησης έρχεται ξανά να μας εντυπωσιάσει με την παρουσίαση του εξελιγμένου και απλούστατου στην χρήση συστήματος αυτόνομης οδήγησης. Ας ελπίσουμε μόνο να μη θεωρηθεί ποτέ η οδήγηση ως χαμένος χρόνος μιας μετακίνησης παρά μόνο στην κίνηση για να μην χάσουν οι νέες γενιές την χαρά και την ελευθερία της οδήγησης.

Η Volvo πρωτοπορει και μας παρουσιάζει ένα ασφαλές και ευκολονόητο «περιβάλλον χρήστη» (user interface) για αυτόνομα οδηγούμενα οχήματα
Μέσα στο 2017 θα δοκιμαστούν σε πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες 100 αυτοκίνητα Volvo στην πόλη του Γκέτεμποργκ.

Ο «Αυτόματος Πιλότος Intellisafe» της Volvo μας δείχνει το μέλλον της αυτοκίνησης
Η Volvo Cars αποκαλύπτει ένα από τα πλέον προηγμένα και ευκολονόητα «περιβάλλοντα χρήστη» (user interfaces) στον κλάδο του αυτοκινήτου. Στόχος της σουηδικής μάρκας, να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα μέσα από χρήση σε πραγματικές συνθήκες, στο πλαίσιο του προγράμματος Drive Me, για το πώς οι οδηγοί θα μεταβιβάζουν και θα ανακτούν τον έλεγχο στη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης (AD – Autonomous Driving) στα προσεχή της μοντέλα.

Με την έλευση της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, η σχέση ανάμεσα στον οδηγό και το user interface του αυτοκινήτου καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική. Η ασφαλής και ομαλή μεταβίβαση (και ανάκτηση) του ελέγχου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε νέας αξιόπιστης AD τεχνολογίας. Η Volvo Cars σχεδίασε τον «Αυτόματο Πιλότο IntelliSafe», με το εμπορικό όνομα να είναι ένας συνδυασμός των όρων ευφυής (intelligent) και ασφαλής (safe), έτσι ώστε να είναι αυτό που υποδηλώνει το όνομά του: ευφυής και ασφαλής, ή όπως αυτό μεταφράζεται στην καθημερινότητα του οδηγού, απλός και διαισθητικός. Η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης ενεργοποιείται/απενεργοποιείται με ειδικά σχεδιασμένα paddles στο τιμόνι.

Πως λειτουργεί
Εισερχόμενο σε μια διαδρομή όπου η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης είναι διαθέσιμη, το αυτοκίνητο εμφανίζει στον οδηγό ένα μήνυμα ότι ο Αυτόματος Πιλότος είναι έτοιμος. Την ίδια στιγμή, οι φωτεινές ενδείξεις στα paddles του τιμονιού αρχίζουν να αναβοσβήνουν. Ο οδηγός τραβά προς το μέρος του τα δύο paddles ταυτόχρονα, για να ενεργοποιήσει την αυτόνομη λειτουργία. Τότε οι ενδείξεις στα paddles σταματούν να αναβοσβήνουν και παραμένουν συνεχώς φωτεινές σε πράσινο χρώμα, ενώ ο Αυτόματος Πιλότος επιβεβαιώνει ότι το αυτοκίνητο έχει αναλάβει την οδήγηση και την εποπτεία της κυκλοφορίας.

 Όταν η αυτόνομη οδήγηση δεν είναι πλέον διαθέσιμη, ο οδηγός ειδοποιείται να αναλάβει πάλι τον έλεγχο και να συνεχίσει το ταξίδι. Μια ένδειξη αντίστροφης μέτρησης εξήντα δευτερολέπτων εμφανίζεται στην οθόνη. Αν ο οδηγός δεν χρησιμοποιήσει τα paddles για να ανακτήσει τον έλεγχο στη διάρκεια αυτού του ενός λεπτού, το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί στο πλάι του δρόμου μόνο του και με ασφάλεια.

O Τόμας Ίνγκενλατ (Thomas Ingenlath), Ανώτερος Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού της Volvo Cars, δήλωσε: «Σχεδιάσαμε ένα user interface που είναι ασφαλές και ευκολονόητο, έτσι ώστε οι οδηγοί να μπορούν να το εμπιστευτούν, τόσο όταν παραδίδουν τον έλεγχο στο αυτοκίνητο όσο και όταν έρθει η στιγμή να τον ανακτήσουν».

Ο Αυτόματος Πιλότος IntelliSafe της Volvo θα είναι διαθέσιμος για πρώτη φορά σε εκατό νέα Volvo XC90 που θα παραχωρηθούν για το πρόγραμμα Drive Me στο Γκέτεμποργκ, έδρα της Volvo Cars, το 2017. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης παγκοσμίως. Μέσω του Drive Me, 100 αυτόνομα οδηγούμενα Volvo θα διατεθούν σε οικογένειες και σε ανθρώπους που μετακινούνται σε σταθερή βάση γύρω από το Γκέτεμποργκ, για χρήση σε καθημερινές συνθήκες. Τα αυτοκίνητα θα οδηγούνται αυτόνομα για περίπου 50 χιλιόμετρα σε επιλεγμένους δρόμους.

Μετά την ολοκλήρωση του Drive Me, ο Αυτόματος Πιλότος IntelliSafe θα λανσαριστεί επίσημα στο κοινό.