Η Volvo προμηθεύει την Uber με αυτόνομα οχήματα

Δεκάδες χιλιάδες οχήματά της, συμβατά με την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης θα προμηθεύσει η Volvo την Uber. Η συμφωνία που υπέγραψε ο Σουηδός premium κατασκευαστής με την εταιρεία που δραστηριοποιείται στο ride sharing, προβλέπει ότι τα αυτόνομα οχήματα θα διατεθούν μεταξύ 2019 και 2021.

Τα οχήματα βασίζονται στην σπονδυλωτή πλατφόρμα SPA – Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture), που αναπτύχθηκε από τη Volvo Cars. Η SPA είναι μια από τις πλέον προηγμένες δομές οχημάτων στον κόσμο και σήμερα χρησιμοποιείται στην κορυφαία σειρά 90 της Volvo, καθώς επίσης και στο νέο της μεσαίο premium SUV, το XC60.
Αυτή η μη αποκλειστική συμφωνία ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στη Volvo Cars και την Uber, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο του 2016, ενώ παράλληλα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην προσέγγιση των κατασκευαστών αυτοκινήτου και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της Silicon Valley.

“Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας μεταβάλλεται δημιουργικά από την τεχνολογία και η Volvo Cars επιλέγει να είναι ένα ενεργό τμήμα αυτής της μεταβολής”, δήλωσε ο Χάκαν Σάμουελσον (Håkan Samuelsson), Πρόεδρος και CEO της Volvo Cars. “Στόχος μας είναι να αποτελούμε την πρώτη επιλογή για τον εφοδιασμό των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ride sharing με αυτόνομη οδήγηση παγκοσμίως. Η σημερινή μας συμφωνία με την Uber είναι ένα πρωταρχικό δείγμα αυτής της στρατηγικής κατεύθυνσης”.
Οι μηχανικοί της Volvo Cars συνεργάστηκαν στενά με τους μηχανικούς της Uber για να εξελίξουν τα premium SUV XC90 που θα δοθούν στην Uber. Τα οχήματα θα ενσωματώνουν όλες τις αναγκαίες τεχνολογίες ασφάλειας και άνεσης, καθώς και τoν πυρήνα των τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης που χρειάζεται η Uber για να προσθέσει τη δική της τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

“Η επέκταση της συνεργασίας μας με τη Volvo μάς ενθουσιάζει”, δήλωσε ο Jeff Miller,  της Uber, επικεφαλής του τμήματος συνεργασιών με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. “Η νέα συμφωνία μάς βάζει στο δρόμο που οδηγεί στη μαζική παραγωγή οχημάτων αυτόνομης οδήγησης”.

Παράλληλα με την προμήθεια προς την Uber αυτοκίνητων συμβατών με την αυτόνομη οδήγηση, η Volvo πρόκειται να χρησιμοποιήσει το ίδιο μοντέλο ως βάση για την ανάπτυξη της δικής της ανεξάρτητης στρατηγικής στο πεδίο των αυτόνομων αυτοκινήτων, που σύμφωνα με το σχεδιασμό της θα ολοκληρωθεί με την κυκλοφορία του πρώτου πλήρως αυτόνομου αυτοκινήτου της, το 2021.