Ευτυχία είναι να ακούς τον V8 της De Tomaso Mangusta

Η Mangusta ήταν η εναλλακτική επιλογή των supercars όπως είναι η Volvo για τις Mercedes και τις BMW έτσι ήταν και η De Tomaso για τις Ferrari και τις Lamborghini. Ήθελε να κοντραριστεί με τα Ιταλικά καθαρόαιμα Ferrari με μια διαφορετική προσέγγιση και ενώ οι ανταγωνιστές του χρησιμοποιούσαν 12κύλινδρους κινητήρες αλουμινίου η De Tomaso πήρε τον ταπεινό αλλά ισχυρό V8 της Ford και του ταίριαξε γάντι, μιας και φαίνεται ότι η ισχύς και ο ήχος του οκτακύλινδρου δεν ήταν από τις αδυναμίες της Mangusta. Παρά την όμορφη σχεδίαση και το διαφορετικό από τους ανταγωνιστές του δεν κατάφερε να τα βάλει με την 12κύλινδρη Lamborghini Miura και την Ferrari Daytona στην μάχη των ποθητών supercars. Δεδομένου και της απρόβλεπτης οδικής συμπεριφοράς λόγω της κατανομής βάρους 32 εμπρός/68 πίσω το έκανε  ασταθές και ιδιαίτερα δυσκολοδήγητο συνδυάζοντας την υποστροφή και την υπερστροφή σε υπερθετικό βαθμό.

Κατασκευάστηκαν μόλις 401 Mangusta από το 1967 μέχρι και το1971 όπου και αντιακαταστάθηκε από την πασίγνωστη και με αρκετά μικρότερο κόστος κατασκευής την De Tomaso Pantera. O Alejandro de Tomaso ανέθεσε τον σχεδιασμό του στον Giorgetto Giugiaro όπου είναι εμφανές ότι πρόκειται για δικό του έργο από το καπώ του κινητήρα που ανοίγει όπως οι πορτές Gullwing. Το αποτέλεσμα από το σχέδιο του Giugiaro μοιάζει με μια πιο συγκρατημένη και σοφιστικέ Lamborghini την διαχρονική Mangusta.

Η ιταλική λέξη «Mangusta» προέρχεται από το ζώο λεμούριο ένα συμπαθες τετράποδο που είχε την δυνατότητα να σκοτώνει κόμπρες. Λέγεται ότι ο Alejandro de Tomaso επέλεξε αυτό το όνομα για να πικάρει τον Carroll Shelby μετά τις αποτυχημένες συζητήσεις για την κατασκευή του νέου Shelby Cobra από την De Tomaso. Το deal δεν προχώρησε μιας και ή Shelby ανέλαβε το αγωνιστικό πρόγραμμα του Ford GT40.

Όπως και να έχει η DeTomaso Mangusta  παρέμεινε ένα θελκτικό αυτοκίνητο αποπνέοντας μια αύρα μυστηρίου και μοναδικότητας κάνοντας και τηλεοπτικές κινηματογραφικές εμφανίσεις  σε βιντεοκλίπ της Kylie  Minogue  στο Kill Bill και την αυθεντική εκδοχή του Gone in 60 Seconds.

Το γεγονός ότι κάποιος οδηγός πήγε την υπερσπάνια απρόβλεπτη και καπριτσιόζα De Tomaso Mangusta για ανάβαση μας κάνει να θέλουμε να του βγάλουμε το καπέλο.