Live η Κίνηση στους δρόμους
trike2 Ένα προηγμένο αγωνιστικό trike από τιτάνιο δημιούργησε η Nissan για τον χρυσό παραολυμπιονίκη David Stone

Ένα προηγμένο αγωνιστικό trike από τιτάνιο δημιούργησε η Nissan για τον χρυσό παραολυμπιονίκη David Stone

trike2 Ένα προηγμένο αγωνιστικό trike από τιτάνιο δημιούργησε η Nissan για τον χρυσό παραολυμπιονίκη David Stone

H Nissan, ως περήφανος  συνεργάτης της Bρετανικής Παραολυμπιακής Oμοσπονδίας (BPA), χρησιμοποίησε την εμπειρία της ως κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία, προκειμένου  να υποστηρίξει κάποιους από τους Βρετανούς αθλητές που θα αγωνιστούν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Rio 2016. Σε συνεργασία με το  Αγγλικό Ινστιτούτο Αθλητισμού (EIS) και την Βρετανική ομοσπονδία ποδηλασίας,  η Ομάδα Καινοτομίας της Nissan που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Τεχνικό Κέντρο της φίρμας (NTCE), ανέπτυξε ένα νέο trike για τον τρεις φορές χρυσό Παραολυμπιονίκη David Stone MBE .

Η Ομάδα Καινοτομίας της Nissan ξεκίνησε το συγκεκριμένο έργο το 2014, ακολουθώντας πολλές από τις ίδιες διαδικασίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου. Μετά από μια πλήρη τρισδιάστατη σάρωση με λέιζερ του υφιστάμενου trike tου αθλητή από το Κέντρο Σχεδιασμού της Nissan στην Ευρώπη, μια διαδικασία που συνήθως απαιτείται για τη διαμόρφωση των πρωτότυπων μοντέλων από πηλό (καλούπι), η ομάδα  της Nissan κατασκεύασε  το νέο trike με χαμηλότερο βάρος σε σχέση με το υπάρχον, ενώ και η νέα χαμηλωμένη θέση οδήγησης θα βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα και σταθερότητα του.

trike3 Ένα προηγμένο αγωνιστικό trike από τιτάνιο δημιούργησε η Nissan για τον χρυσό παραολυμπιονίκη David Stone

Η ομάδα της Nissan επέλεξε να σχεδιάσει το νέο trike με τη χρήση τιτανίου Grade9, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση βάρους κατά  18%. Η προσέγγιση που ακολούθησε, βασίζεται στο ίδιο υλικό αλλά και σχεδιαστική φιλοσοφία που εφαρμόστηκε στο ελαφρύ σύστημα εξάτμισης από τιτάνιο για το Nissan GT-R NISMO. Κατά τον ίδιο τρόπο που ο οδηγός ενός Nissan GT-R θα αντιληφθεί το μειωμένο βάρος και την βελτιωμένη επιτάχυνση, ο David θα δει το  νέο του trike να επιταχύνει πιο γρήγορα από τη γραμμή εκκίνησης και έξω από αργές στροφές.

Χρησιμοποιώντας τιτάνιο πάνω σε χάλυβα, η Nissan  κατάφερε να αυξήσει το βαθμό ακαμψίας του πλαισίου,  το οποίο αποτελεί “κλειδί” για τη μετάδοση της δύναμης από τον αναβάτη στο δρόμο. Για να μετρηθεί η ακαμψία του τρέχοντος  trike του David, πραγματοποιήθηκε από τους μηχανικούς της Nissan μια άκρως εξειδικευμένη ανάλυση, με τοποθέτηση αισθητήρων κατά μήκος του πλαισίου για τη μέτρηση του συντονισμού του. Αξίζει να σημειωθεί ότι με  την ίδια ακριβώς μέθοδο  ελέγχθηκε και κατασκευάστηκε  το  Nissan GT-R NISMO.  Παράλληλα, το νέο trike ενσωματώνει ένα διπλό σύστημα κίνησης που επιτρέπει και στους δύο τροχούς να κινούνται ανεξάρτητα, κάτι παρόμοιο με το πίσω διαφορικό σε ένα αυτοκίνητο.

426149547 Nissan Creates Cutting Edge Titanium Trike for British Paracyclist David Ένα προηγμένο αγωνιστικό trike από τιτάνιο δημιούργησε η Nissan για τον χρυσό παραολυμπιονίκη David Stone

Καθ’ όλη τη διαδικασία ανάπτυξης του νέου trike, η Nissan υιοθέτησε πολλές πρωτοποριακές τεχνικές, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό της αεροδυναμικής απόδοσης των αυτοκινήτων. Για τον λόγο αυτό, η Nissan επέτρεψε στον David να έχει πρόσβαση στον περιβαλλοντικό θάλαμο δοκιμών που διατηρεί, όπου και ο ίδιος ασκήθηκε σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, ως μέρος του προπονητικού του προγράμματος. 

trike1 Ένα προηγμένο αγωνιστικό trike από τιτάνιο δημιούργησε η Nissan για τον χρυσό παραολυμπιονίκη David Stone

Εκτός από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου trike, η Nissan παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Αγγλικό Ινστιτούτο Αθλητισμού, με σκοπό την βελτιστοποίηση του εξοπλισμού της Βρετανικής Παραολυμπιακής ομάδας που συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς του  Rio. Μεταξύ άλλων, παρέχει υποστήριξη για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου αναπηρικού αμαξίδιου για το ζέσταμα των αθλητών πριν από τους αγώνες, πολύτιμες συμβουλές σχετικά με τα υλικά για τα ειδικά γάντια των αθλητών, αλλά και για τις καλύτερες μεθόδους δοκιμών σε θέματα ελέγχου πρόσφυσης των ελαστικών των  αναπηρικών αμαξιδίων, σε  διάφορες καιρικές συνθήκες.