Το Mazda 787B θα ουρλιάξει ξανά στο Le Mans! (Video)

Σαν σήμερα, η Mazda με το 787Β κέρδιζε το Le Mans

Είναι 22α Ιουνίου 1991. Είναι η μέρα που ξεκινά ο θρυλικός 24ωρος αγώνας αντοχής του Le Mans. Ανάμεσα στις Mercedes, Jaguar, Porsche, Peugeot, Ferrari, Lancia, η Mazdaspeed κατεβαίνει με τρία ολοκαίνουρια 787Β. Είναι τα μοναδικά με wankel -τετραρότορους- κινητήρες. Τα δύο είναι βαμμένα στο παραδοσιακό πράσινο-μπλε της Mazda και το τρίτο, το Νο55, έχει τα χρώματα του σπόνσορα ρούχων, της ιαπωνικής εταιρείας ρούχων Renowned. Πράσινο-πορτοκαλί. Κανείς δεν περιμένει ότι την επόμενη μέρα που θα ξημερώσει, τα τρία Mazda θα έχουν κάποια τύχη. Άλλωστε, εκκινούν από τις θέσεις 19, 23 και 30…

Το προηγούμενο βράδυ, ο team manager της Mazdaspeed, Ohashi, δεν έχει κοιμηθεί σχεδόν καθόλου. Αποφασίζει να αλλάξει τη συντηρητική στρατηγική που ακολουθούσε ως τώρα -με πενιχρά αποτελέσματα. Δίνει εντολή στους τρεις οδηγούς του Νο55 (Weidler, Herbert και Gachot), να τρέξουν χωρίς συντήρηση δυνάμεων, σαν να είναι ένας σύντομος αγώνας σπριντ. Στις διαμαρτυρίες τους ότι το αυτοκίνητο δεν θα αντέξει, ο Ohashi απαντά με βεβαιότητα. Δεν θα πάθει τίποτα. Θα αντέξει άνετα. Πιέστε το μέχρι τέλους.

Όντως, ο αγώνας ξεκινά και οι οδηγοί πιέζουν το Νο55 στα όριά του. Πάνε τόσο γρήγορα που σκαρφαλώνουν πολύ γρήγορα στην τρίτη θέση, ενώ έχουν ρίξει δύο γύρους στο ομόσταυλο Νο18 (το οποίο είχε τελική ταχύτητα 20 χ.α.ω. μικρότερη). Η ευκαιρία που περίμενε η Mazdaspeed θα δοθεί όταν η προπορευόμενη Mercedes-Benz C11 που οδηγεί ο Michael Schumacher θα μπει στα πιτς με πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Την πρώτη θέση διατηρεί μια άλλη C11 που οδηγεί ο Alain Ferte. Το 787Β, με οδηγό τον Herbert, πιέζει.

Την 22η ώρα του αγώνα, η Mercedes-Benz πηγαίνει προς τα πιτς με μηχανικό πρόβλημα. Το 787Β παίρνει το προβάδισμα. Στο πιτ στοπ, οι μηχανικοί της Mazdaspeed, θα διαπιστώσουν ότι το μόνο που χρειάζεται το αυτοκίνητο, παρά την πίεση, είναι μια… λάμπα.

Το άγχος για να πάρει τη νίκη η Mazda είναι τέτοιο που σε αυτή τη στάση, δεν επιτρέπεται στον οδηγό να βγει από το αυτοκίνητο. Δύο ώρες αργότερα, έχοντας συμπληρώσει 362 γύρος και 4.932,2 χιλιόμετρα, το 787Β θα περάσει πρώτο τη γραμμή του τερματισμού, σηματοδοτώντας την πρώτη νίκη ιαπωνικής εταιρείας στο Le Mans (και τη μοναδική, μέχρι αυτή της Toyota, το 2018) και την τελευταία συμμετοχή ρότορα σε αγώνα αντοχής.

Όταν τερματίζει, ο Herbert είναι τόσο αφυδατωμένος που δεν μπορεί καν να βγει από το αυτοκίνητο. Είναι ημιλυπόθημος. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο και δε συμμετέχει στους τερματισμούς. Η ιστορία, όμως, έχει γραφτεί…

Η επανεμφάνιση

Fast forward στο σήμερα: Η Mazda θα έτρεχε πέρυσι το 787Β στο Le Mans Classic, γιορτάζοντας την επέτειο 30 χρόνων από τη νίκη του. Δυστυχώς όμως, η εκδήλωση μετατέθηκε για φέτος λόγω του Covid-19. Η ώρα έρχεται τώρα και, την 30η Ιουνίου, το 787Β θα στοιχειώσει ξανά το Circuit de la Sarthe, στη Γαλλία, με εκείνο το θρυλικό, μοναδικό ουρλιαχτό του ρότορα.

Το Mazda 787B, θα τρέξει σε γύρους επίδειξης στο Le Mans Classic 2022, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουνίου μέχρι και τις 3 Ιουλίου. Η συμμετοχή του είναι σημαντική, με δεδομένο ότι η Mazda έχει αποφασίσει να “σκοτώσει” τον θρυλικό περιστροφικό κινητήρα ως κύριο κινητήριο σύνολο σε μοντέλο παραγωγής.

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία, οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν τον θρυλικό και ξεχωριστό ήχο του περιστροφικού κινητήρα του Mazda 787B στο Le Mans Classic 2022. Οι τελευταίες δύο φορές που το κοινό είχε την ευκαιρία να δει το μυθικό αυτό όχημα ήταν στα 90α γενέθλια του αγώνα αντοχής 24 Hours Le Mans τo 2013 και στα 20α γενέθλια της νίκης της Mazda στο Le Mans, το 2011.

Χάρη στην υποστήριξη από την εταιρεία με αυτοκίνητα μοντελισμού, Spark, ο 29 φορές συμμετέχων στους αγώνες αντοχής 24 Hours Le Mans, Yoriho Terada, γνωστός στην Ιαπωνία και ως ο “Mr. Le Mans”, θα οδηγήσει το Mazda 787B στους γύρους επίδειξης στις 1 και 2 Ιουλίου, κατά την πραγματοποίηση του αγώνα Group C.

Στο Le Mans Classic, μια πολύ δημοφιλή εκδήλωση, πολυάριθμα γνωστά αγωνιστικά αυτοκίνητα που έχουν ολοκληρώσει τον αγώνα 24 Hours Le Mans συναντιούνται για να κάνουν μία εμφάνιση κάθε δύο χρόνια στο Circuit de la Sarthe. Στον αγώνα Group C, τα συμμετέχοντα οχήματα χωρίζονται ανά ιστορική περίοδο και αγωνίζονται σε αγώνες 60 λεπτών. Φέτος, θα συμμετάσχουν και αυτοκίνητα που έχουν χαράξει το όνομά τους στην ιστορία, όπως τα Toyota Tom’s 85c, Porche 962, Jaguar XJR και Peugeot 905.

Σχετικά με το Mazda 787B μπορείτε να επισκεφθείτε και την ειδική ιστοσελίδα, προς τιμήν των 30 χρόνων της νίκης της Mazda στο Le Mans: https://www.mazda.com/en/innovation/lemans30th/