Live η Κίνηση στους δρόμους
image004 Το... μαρτύριο της σταγόνας με το Volvo EX90 (video)

Το… μαρτύριο της σταγόνας με το Volvo EX90 (video)

Η Volvo φαίνεται πως έχει αποφασίσει να μας υποβάλει στο… μαρτύριο της σταγόνας. Ενόψει της αποκάλυψης του πολυαναμενόμενου EX90, στις 9 Νοεμβρίου, στη Στοκχόλμη, η σουηδική μάρκα μας δίνει με το… σταγονόμετρο hints από το νέο μοντέλο με σκοπό, προφανώς, να μας τονίσει τη σημασία της προσθήκης στη γκάμα του.

305471 Blurred Front View Το... μαρτύριο της σταγόνας με το Volvo EX90 (video)

Η Volvo λέει πως το ηλεκτρικό SUV της είναι ένα κομψό, αποδοτικό, αμιγώς ηλεκτρικό οικογενειακό αυτοκίνητο, με ένα υψηλότερο πρότυπο στην ασφάλεια σε σχέση με κάθε αυτοκίνητο Volvo πριν από αυτό. Χωρίς ωστόσο, να συνοδεύονται από συμβιβασμούς στην αισθητική η πρακτικότητα και η ασφάλεια.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το πώς έχει ενσωματώσει το lidar, το οποίο αποτελεί στάνταρ εξοπλισμό στο Volvo EX90. Το lidar είναι ένα σύστημα απομακρυσμένου εντοπισμού που χρησιμοποιεί παλμικό λέιζερ για να μετρήσει με ακρίβεια αποστάσεις και μπορεί να ανιχνεύσει, για παράδειγμα, πεζούς σε απόσταση έως και 250 μέτρων.

Καθώς η μάρκα εργάζεται για την υλοποίηση της αυτόνομης οδήγησης χωρίς επίβλεψη, το lidar αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους για την ασφάλεια.

image002 Το... μαρτύριο της σταγόνας με το Volvo EX90 (video)

«Ήταν σχεδιαστική πρόκληση το να ενσωματώσουμε το lidar με έναν τρόπο που αφενός δείχνει όμορφος, αφετέρου είναι ο καλύτερος δυνατός για τις εφαρμογές ασφαλείας που υλοποιεί», λέει ο T. Jon Mayer, (Τ. Γιον Μάγιερ), Επικεφαλής Εξωτερικού Σχεδιασμού. «Πρόκειται για τα μάτια του αυτοκινήτου, και παρόλο που θα μπορούσαμε να τα τοποθετήσουμε κάπου στη μάσκα -το οποίο θα ήταν σαν να είχατε τα δικά σας μάτια στο ύψος των γονάτων- είναι πολύ πιο λογικό να τα έχουμε όσο ψηλά βρίσκεται το κεφάλι σας, ώστε να μπορείτε να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα. Για αυτό τον λόγο, σε συνεργασία με τους μηχανικούς μας, αποφασίσαμε να ενσωματώσουμε το lidar στην οροφή, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα του»,

Αεροδυναμικό σχήμα για τη βελτίωση της αυτονομίας

Η Volvo λέει επίσης ότι “στο στάδιο μορφοποίησης της εξωτερικής όψης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, παρουσιάζεται μία ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τη σχεδίαση για να αυξήσουμε την αποδοτικότητά του.

image003 Το... μαρτύριο της σταγόνας με το Volvo EX90 (video)

Ένα καλό ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαθέτει μία λεία, ομαλή και αεροδυναμική επιφάνεια – η αεροδυναμική οπισθέλκουσα είναι εχθρός της οικονομίας. Σχεδιάσαμε το Volvo EX90 με τη φιλοδοξία να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή αυτονομία, εστιάζοντας στο να μειώσουμε την οπισθέλκουσα και την αεροδυναμική αντίσταση.

Το αεροδυναμικό και καμπυλωτό εμπρός τμήμα, μαζί με στοιχεία όπως οι γυάλινες επιφάνειες και τα χερούλια των θυρών που «έρχονται πρόσωπο» με τις επιφάνειες του αμαξώματος, εξασφαλίζουν ότι ο αέρας ρέει ανεμπόδιστα προς το πίσω μέρος. Πρόκειται για παράγοντες που επηρεάζουν αυτό που αποκαλείται συντελεστής οπισθέλκουσας και χρησιμοποιείται για να εκφράσει την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου.

Χάρη σε αυτές τις επιλογές στην εξωτερική σχεδίαση, το Volvo EX90 πετυχαίνει έναν συντελεστή οπισθέλκουσας 0,29 – για τους αμύητους, αυτό θεωρείται μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για ένα μεγάλο 7-θέσιο SUV”.

Ηρεμία και διακριτική σιγουριά

305470 Blurred Rear View Το... μαρτύριο της σταγόνας με το Volvo EX90 (video)

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό,η Volvo λέει ότι “για πολλές από τις σχεδιαστικές επιλογές στο Volvo EX90, πηγή έμπνευσης ήταν οι σκανδιναβικές ρίζες μας.

Οι μεγάλες και φωτεινές μέρες τον σκανδιναβικών καλοκαιριών, που αντικαθρεφτίζονται από σκοτεινούς και μουντούς χειμώνες καθώς οι εποχές αλλάζουν, μας ενέπνευσαν να συμπεριλάβουμε μία πανοραμική οροφή και μεγάλα κρύσταλλα ώστε να περνά όσο το δυνατόν περισσότερο φως στο εσωτερικό.

Αυτoί οι χειμώνες δεν είναι μόνο σκοτεινοί, αλλά και ψυχροί. Όταν φαντάζεσαι το τσουχτερό κρύο έξω, φέρνεις εύκολα στο νου σου ένα φιλόξενο τζάκι”.

«Εργαστήκαμε πολύ για τον εσωτερικό φωτισμό του Volvo EX90, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε έναν ζεστό εσωτερικό χώρο, σε συνδυασμό με μία κάπως πιο ψυχρή έκφραση για το εξωτερικό», λέει ο T. Jon Mayer. «Αυτό συνδέεται επίσης με το πώς οι άνθρωποι στη Σκανδιναβία μπορεί να εκλαμβάνονται από τους άλλους. Υπάρχει μία ηρεμία και μία ανεπιτήδευτη σιγουριά που μπορεί αρχικά να εκληφθεί ως ψυχρότητα – όμως όταν γνωρίσεις ανθρώπους, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι πραγματικά ζεστοί. Την ίδια ακριβώς σιγουριά προσπαθούμε να προσδώσουμε στην έκφραση των αυτοκινήτων μας».

Dodge
Προηγούμενο
Η Dodge στην SEMA 2022