Ford

Το Electric SuperVan 4 της Ford Performance ανεβαίνει στο 101ο Pikes Peak

Η Ford Performance κατευθύνεται στο θρυλικό Pikes Peak International Hill Climb με το αμιγώς ηλεκτρικό SuperVan 4

Ford

Για πάνω από 100 χρόνια, τα οχήματα της Ford διαγωνίζονται στο θρυλικό Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) που διεξάγεται λίγο έξω από το Colorado Springs του Κολοράντο. Για το 2023, το οποίο σηματοδοτεί την 101η έκδοση της διοργάνωσης, η Ford Performance θα δώσει το παρών με το αμιγώς ηλεκτρικό SuperVan 4.

Στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη το 1916, ένα Ford Model T πέρασε τη γραμμή του τερματισμού σε ύψος 4.302 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε χρόνο 28 λεπτών και 3 δευτερολέπτων. Το SuperVan 4 έχει στόχο να συνεχίσει την παράδοση της Ford, σημειώνοντας ταυτόχρονα ένα χρόνο χαμηλότερο κατά πολλά λεπτά σε σχέση με τον αντίστοιχο του Model T.

«Το Pikes Peak International Hill Climb είναι σίγουρα ο ιδανικός επόμενος σταθμός για τη Ford Performance και το τέλειο μέρος για το SuperVan 4, καθώς και τα δύο έχουν μακρά ιστορία που εξάπτει τη φαντασία των φίλων των αγώνων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Mark Rushbrook, global director της Ford Performance Motorsports. «Και τα δύο έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα ήρθε η ώρα να φέρουμε την τεχνολογία των ηλεκτρικών μας οχημάτων και να τη δοκιμάσουμε στο βουνό, έχοντας απέναντί μας μερικά από τα πιο εντυπωσιακά οχήματα επιδόσεων στον κόσμο.»

Στις 101 διοργανώσεις του PPIHC, τα οχήματα της Ford έδωσαν δυναμικό παρών με μια ποικιλία μοντέλων – από το Model T το 1916 έως και τη σύγχρονη γενιά της Ford Mustang, συμπεριλαμβανομένης μιας Ford Mustang Shelby GT500SE της Shelby American το 2022.

Όλα αυτά τα χρόνια, αρκετοί εμβληματικοί οδηγοί έχουν διαγωνιστεί με αυτοκίνητα της Ford στη θρυλική ανάβαση – από τους Curtis Tanner και Parnelli Jones στην κατηγορία stock, οι οποίοι κατέρριψαν το ρεκόρ τη δεκαετία του 1960, μέχρι τον αείμνηστο Ken Block που ανέβηκε το βουνό με το Hoonicorn για τη σειρά Climbkhana.

Για το 2023, το SuperVan 4 θα οδηγήσει ο θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού και κάτοχος του ρεκόρ στο PPIHC, Romain Dumas, ο οποίος, μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων επιτευγμάτων, είναι επίσης τρεις φορές νικητής στο Le Mans αλλά και κάτοχος αρκετών ρεκόρ σε πίστες με ηλεκτρικά οχήματα.

«Η τελευταία γενιά της τεχνολογίας ηλεκτρικών οχημάτων της Ford ταιριάζει γάντι με το Αμερικανικό Βουνό», δήλωσε ο Romain Dumas. «Με το μεγάλο υψόμετρο να μειώνει την ισχύ στα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του SuperVan 4 δεν θα έχει απώλειες σε μεγάλα ύψη και θα είναι ένας ισχυρός αντίπαλος στον φετινό αγώνα.»

Αυτή θα είναι η ένατη παρουσία του Romain Dumas στο Pikes Peak International Hill Climb, o οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο αγώνα το 2012.

«Ανυπομονούμε πάντα μέχρι να δούμε με τι αυτοκίνητο θα τρέξει ο Romain στο επόμενο Pikes Peak International Hill Climb. Αγωνίζεται πάντα με μοναδικές κατασκευές που εκτός από άκρως ανταγωνιστικές, χαρίζουν και απολαυστικό θέαμα», εκμυστηρεύτηκε η Melissa Eickhoff, Εκτελεστική Διευθύντρια του PPIHC. «Και φέτος η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το SuperVan 4 της Ford Performance είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει το κοινό.»

Το SuperVan 4, το οποίο αποτελεί καρπό της συνεργασίας των Ford Performance και STARD, διαθέτει ένα σύστημα τετρακίνησης που τροφοδοτείται από μια υψηλής απόδοσης μπαταρία 50 kWh. Την ίδια στιγμή, το SuperVan 4 συνδυάζει ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με carbon αμάξωμα, roll cage εγκεκριμένο από τη FIA και ρυθμιζόμενη αναγεννητική πέδηση.

Το όχημα αποτελεί την πιο πρόσφατη δημιουργία των τμημάτων EV & R&D της STARD που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Ford Performance στα πλαίσια μιας πενταετούς σχέσης των δύο πλευρών. Κατά τη διάρκεια της εξελίχθηκαν από κοινού πολλά ακόμα ηλεκτρικά κινητήρια σύνολα υψηλών επιδόσεων, όπως αυτό που συναντάμε στο Fiesta ERX™, το οποίο συμμετείχε στην πρώτη σειρά αγώνων rallycross για ηλεκτρικά οχήματα που πιστοποιήθηκε από τη FIA.

«Το SuperVan 4 είναι εξοπλισμένο με ένα από τα πιο ισχυρά ηλεκτρικά συστήματα κίνησης που έχουν αναπτυχθεί ποτέ στον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της STARD, Michael Sakowicz. «Έχει συμμετάσχει στην ανάβαση του Goodwood, έχει τρέξει σε ασφάλτινες ειδικές διαδρομές του WRC και αλλού. Τώρα, η συμμετοχή του σε ένα από τα πιο εμβληματικά και μοναδικά γεγονότα στον κόσμο είναι κάτι πολύ συναρπαστικό και η STARD είναι περήφανη που αποτελεί μέρος της όλης προσπάθειας».

Η Ford Performance θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φετινή της προσπάθεια στο PPIHC πριν τον αγώνα.