Τα… μυστικά του Seat Arona

H Seat, με “όπλο” το Value For Money που έχουν τα μοντέλα της, δεν θα μπορούσε να λείπει για πολύ ακόμα από την κατηγορία των compact crossovers, η οποία αυξήθηκε τέσσερις φορές σε μέγεθος από το 2015.Το νέο SEAT Arona, που έκανε το ντεμπούτο του στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, είναι η απάντηση της SEAT σε αυτή την ολοένα αυξανόμενη τάση στην αγορά. Η ισπανική μάρκα μας αναλύει σήμερα τα χαρακτηριστικά του νέου της μοντέλου, αποκαλύπτοντάς μας όλα τα… “μυστικά” του.

Το Arona δεν είναι απλώς το πρώτο compact crossover της Μάρκας. Είναι το τρίτο σε σειρά λανσάρισμα μέσα στο τρέχον έτος, μετά το ανανεωμένο Leon και το νέο Ibiza και αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα στα πλαίσια της μεγαλύτερης επιθετικής προϊοντικής πολιτικής που εφαρμόστηκε ποτέ στην ιστορία της ισπανικής Μάρκας. Το Ateca και το επόμενο μεγάλο SUV που θα λανσαριστεί το 2018 περιλαμβάνονται επίσης σε αυτή την προϊοντική επίθεση. Το Arona είναι ο μικρός αδελφός της οικογένειας των SEAT SUVs αφού συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μικρών διαστάσεων του για χρήση στη πόλη με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός SUV για χρήση εκτός πόλης.

Το νέο SEAT Arona είναι κομψό, ευρύχωρο, πρακτικό και άνετο για καθημερινή αστική χρήση, όσο και στιβαρό, σπορ και αποδοτικό για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου.

Όλα αυτά, μαζί με την τελευταία τεχνολογία σε θέματα ασφάλειας και συνδεσιμότητας, την αναμφισβήτητη ελκυστική σχεδίαση του καθώς και τις πολλές επιλογές εξατομίκευσης που είναι διαθέσιμες. Το Arona κατασκευάζεται αποκλειστικά στο εργοστάσιο της SEAT στο Martorell και αποτελεί βασικό μοντέλο-κλειδί στην γκάμα της SEAT για την περαιτέρω ενδυνάμωση της Μάρκας και την αύξηση των πωλήσεων.

«Το Arona είναι ένα ακόμη θεμελιώδες βήμα της επιθετικής προϊοντικής πολιτικής που εφαρμόζουμε. Είναι ο μικρός αδελφός της οικογένειας των SEAT SUV και το μοντέλο που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο Πρόεδρος της SEAT, Luca de Meo. «Είμαστε
πεπεισμένοι πως το 2018 θα είναι μία καλή χρονιά για τη SEAT, κυρίως χάρη στη
νέα σειρά προϊόντων μας».

Το νέο SEAT Arona είναι το δεύτερο μοντέλο μετά το Ibiza που κατασκευάζεται με την χρήση της πλατφόρμας MQB Α0 και αποτελεί ένα μάθημα πολυχρηστικότητας. Το συμπαγές αμάξωμα, η μοντέρνα σχεδίαση, η αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου που προσφέρει η υπερυψωμένη θέση οδήγησης και τα πλεονεκτήματα του crossover χαρακτήρα του, κάνουν το Arona να ξεχωρίζει.

Το νέο SEAT Arona είναι σχεδιασμένο για οδηγούς που αναζητούν συναρπαστική
οδήγηση, διαφορετικότητα και λειτουργικότητα. Απόλυτα προσαρμόσιμο σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο, προσφέρει εύκολη είσοδο και έξοδο από την καμπίνα καθώς και μεγάλη χωρητικότητα του χώρου αποσκευών.

Όσον αφορά την παθητική και ενεργητική ασφάλεια, το νέο SEAT Arona αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς στην κατηγορία του. Εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα οδηγικής υποβοήθησης που συναντάμε κυρίως σε μεγαλύτερες κατηγορίες όπως, Front Assist, Hill Hold Control, Σύστημα Ανίχνευσης Κούρασης, Αισθητήρες Φωτός και Βροχής, Σύστημα Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων, Σύστημα Προειδοποίησης Οπισθοπορείας, Ανίχνευση Τυφλού Σημείου, Σύστημα Υποβοήθησης Στάθμευσης με Κάμερα Οπισθοπορείας και Adaptive Cruise Control (ACC) με λειτουργία Stop& Go. 

Από άποψη συνδεσιμότητας και άνεσης, μπορούμε να βρούμε όλα τα γνωστά και
εκτιμητέα για την αξία τους συστήματα infotainment, όπως το Keyless Entry με Start &Stop System, την υψηλής ακρίβειας και ποιότητας πίσω κάμερα, την premium οθόνη 8” black panel, την ασύρματη βάση φόρτισης τηλεφώνου με κεραία GSM και το ηχοσύστημα BeatsAudio TM . Το Arona είναι ένα πλήρως συνδεδεμένο αυτοκίνητο χάρη στα Apple Car Play, Android Auto και Mirror Link χωρίς να ξεχνάμε φυσικά το SEAT DriveApp.

Το νέο SEAT Arona από το 2018 θα διαθέτει επίσης και το νέο ψηφιακό cockpit,
προσφέροντας εξαιρετική λειτουργικότητα και τέλεια ψηφιακή ανάλυση καθώς και τη διαδραστική φωνητική υπηρεσία Amazon Alexa.

«Το νέο SEAT Arona βασίζεται στην τεχνολογία της συνδεσιμότητας και στα
προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού. Χωρίς αμφιβολία το Arona είναι η
ιδανική απάντηση στις σημερινές απαιτήσεις των οδηγών, όσον αφορά τη
δυναμική οδηγική συμπεριφορά, την άνεση, την ασφάλεια και την τεχνολογία. Και πάλι δημιουργήσαμε νέο πρότυπο στην κατηγορία», δήλωσε ο Dr. Matthias Rabe, Executive Vice-President Research & Development.

Οι βασικές διαστάσεις του Arona είναι: 4.138 mm μήκος, 1.780 mm πλάτος και 1.543 mm ύψος. Ιδανικές συμπαγείς διαστάσεις για ευέλικτη οδήγηση στην πόλη, στον αυτοκινητόδρομο και στην ύπαιθρο που προσφέρουν παράλληλα ένα εκπληκτικά ευρύχωρο εσωτερικό. Πρακτικό και άνετο συγχρόνως, η SEAT έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες που κάνουν τη ζωή του οδηγού στον δρόμο ευκολότερη.

Το ύψος του νέου SEAT Arona προσφέρει απρόσκοπτη ορατότητα, ο διαθέσιμος χώρος εμπρός και πίσω για τους επιβάτες είναι περισσότερος ενώ ο χώρος αποσκευών φτάνει την κορυφαία τιμή των 400 λίτρων, ξεκάθαρα ο μεγαλύτερος σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας του.

Πλατφόρμα MQB A0

Κλειδί για το συνολικό αποτέλεσμα αποτελεί η χρήση της τελευταίας τεχνολογίας του μίλου Volkswagen, της πλατφόρμα Modular Quer Baukasten. Η πλατφόρμα MQB A0 επιτρέπει μεγαλύτερη κατασκευαστική ευελιξία, πιο άκαμπτα αμαξώματα καθώς και την παραγωγή διαφορετικών μοντέλων εντός της ίδιας κατηγορίας. Με την ίδια πλατφόρμα βάσης είναι δυνατόν να επιτευχθούν διαφορετικές εξωτερικές διαστάσεις με διαφορετικά μεταξόνια. Χαρακτηριστικά το μεταξόνιο του Arona είναι 2 mm μεγαλύτερο από αυτό του νέου Ibiza. H SEAT έχει διαθέσει 900 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις R&D στην παραγωγή των νέων Ibiza και Arona. Οι επενδύσεις αφορούσαν την υιοθέτηση στη γραμμή συναρμολόγησης 1 στο εργοστάσιο στο Martorell όλης της απαιτούμενης υποδομής, ώστε η SEAT να είναι η πρώτη εταιρεία του Ομίλου που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία.

Μελετώντας το SEAT Arona διακρίνουμε τα περισσότερα πλεονεκτήματα της
πλατφόρμας MQB A0. Το βάρος, για παράδειγμα. Το Arona είναι από τα ελαφρύτερα αυτοκίνητα στην κατηγορία του, γεγονός που συμβάλλει στις καλύτερες επιδόσεις (με χαμηλότερη κατανάλωση) όσο και στη δυναμική οδηγική συμπεριφορά. Το Arona είναι ευέλικτο, ασφαλές, σταθερό, με εξαιρετική ανάρτηση, φρενάρει άριστα ενώ το τιμόνι ανταποκρίνεται γρήγορα και με ακρίβεια.

Η γκάμα
Όπως τα Leon, Ateca και Ibiza, έτσι και το Arona διατίθεται στις εκδόσεις Reference, Style, FR και Xcellence. Στην αρχική έκδοση Reference, το Arona είναι ένα απλό και έξυπνο compact crossover, προσιτό και άνετο και με εξοπλισμό που δίνει έμφαση στην ασφάλεια. Οι πλαϊνοί καθρέφτες, οι ράγες οροφής, η εμπρόσθια μάσκα και οι χειρολαβές θυρών είναι σε μαύρο χρώμα.

Λειτουργική, πρακτική και άνετη, η βασική έκδοση Style περιλαμβάνει ζάντες αλουμινίου, φώτα ομίχλης, δερμάτινο τιμόνι, δερμάτινο χειρόφρενο και μοχλό ταχυτήτων καθώς και Bluetooth, ενώ το ταμπλό του διαθέτει διακοσμητικά σε γκρι χρώμα με χρωμιωμένες λεπτομέρειες.

Η έκδοση Xcellence δημιουργήθηκε για τον εκλεπτυσμένο πελάτη που αναζητά
λειτουργικότητα, διαφορετικότητα και ευελιξία ενώ μπορεί να εξατομικευτεί με
περισσότερα τεχνολογικά extras. Η έκδοση FR έχει πιο σπορ και δυναμική εμφάνιση και εξαιρετική συμπεριφορά που μπορεί να απολαύσει και ο πιο απαιτητικός οδηγός. Οι εκδόσεις Xcellence και FR έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα χρωμιωμένες ράγες οροφής και πλαίσια παραθύρων, διακοσμητικά προφυλακτήρα σε ασημί χρώμα, δίχρωμο αμάξωμα με οροφή σε μαύρο, γκρι και πορτοκαλί χρώμα, LED φώτα καμπίνας, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, σύστημα ανίχνευσης κούρασης και cruise control.

Η αποκλειστική ταπετσαρία και οι ζάντες αλουμινίου 16” δίνουν ακόμα πιο κομψή
εμφάνιση στην έκδοση Xcellence. Το ίδιο συμβαίνει και με τα διακοσμητικά στα μαρσπιέ των εμπρός θυρών και την μπροστινή μάσκα με λεπτομέρειες χρωμίου. Στο εσωτερικό, οι λευκές διακοσμητικές λεπτομέρειες ξεχωρίζουν. Η έκδοση Xcellence διαθέτει επίσης σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί.

Η έκδοση FR διαθέτει δύο ρυθμίσεις ανάρτησης (normal και sport), SEAT Drive Profile, Normal, Sport, Eco και Individual, αποκλειστικές ζάντες, εμπρόσθια μάσκα και πίσω προφυλακτήρα, σπορ καθίσματα και μαύρο ταμπλό.
 

Το Arona διαθέτει επίσης πλούσια λίστα προαιρετικού εξοπλισμού. Οι προαιρετικές επιλογές έχουν ομαδοποιηθεί σε μία σειρά από «πακέτα» ώστε και καταστεί ευκολότερη η προσωπική εξατομίκευση.

Σχεδίαση, στιβαρότητα  

Η ουσία του νέου SEAT Arona μπορεί να διακριθεί σε τρείς έννοιες: lifestyle, τεχνολογία και δυναμισμός. Αυτό το αυτοκίνητο προορίζεται για όσους βιώνουν με πάθος τη ζωή τους. Ένα συναρπαστικό crossover, διασκεδαστικό και περιπετειώδες στην οδήγηση, δυναμικό, ισχυρό, λειτουργικό, άνετο, ευρύχωρο, με προηγμένη και εύχρηστη τεχνολογία και πολύ ανταγωνιστική τιμή. Το Arona είναι η απάντηση για τον οδηγό που αναζητά την ασφάλεια, την αξιοπιστία, τον ενθουσιασμό και την ξεχωριστή σχεδίαση.

Το Arona φέρει στοιχεία του σχεδιαστικού DNA του Ateca. Είναι ο μικρός αδερφός της οικογένειας SEAT SUV, ενώ ο μεγαλύτερος θα προστεθεί το 2018, με το νέο 7-θέσιο μοντέλο. Το στιβαρό εμπρόσθιο μέρος του Arona ακολουθεί την ίδια δομή με το Ateca αλλά με μια πιο ξεχωριστή και έντονη τρισδιάστατη εμφάνιση. Και ενώ τα τριγωνικά εμπρόσθια φώτα ξεχωρίζουν και κάνουν το Arona εύκολα αναγνωρίσιμο, τα έντονα σχεδιαστικά πίσω φώτα δίνουν στο αυτοκίνητο μια πιο επιθετική εμφάνιση. Οι αιχμηρές και δυναμικές γραμμές δίνουν πραγματική αίσθηση της έντασης, χαρακτηριστικό του σχεδιαστικού DNA της Μάρκας.

Ο Alejandro Mesonero Romanos, SEAT Design Director, δήλωσε: «Θέλαμε να
προσδώσουμε στο νέο SEAT Arona ένα ξεχωριστό crossover χαρακτήρα για την
καθημερινή ζωή στην πόλη. Γι' αυτό το λόγο προσθέσαμε εξωτερικά, προφυλακτήρες, θόλους τροχών, γκρι πλαϊνά μαρσπιέ, ράγες οροφής και προστατευτικά από αλουμίνιο στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα», στοιχεία που κάνουν το αυτοκίνητο να φαίνεται ψηλότερο.

Το Arona δημιουργήθηκε στη Βαρκελώνη, όπως και το νέο SEAT Ibiza. Αποτελεί άλλο ένα αποφασιστικό βήμα στη σχεδιαστική εξέλιξη της SEAT και απόδειξη πως η ισπανική Μάρκα είναι μία από τις πιο δυναμικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Με όμορφες αναλογίες, το νέο SEAT Arona είναι ένα ακόμη παράδειγμα της νέας, νεανικής, λειτουργικής και τολμηρής σχεδίασης, προσφέροντας ταυτόχρονα την πιο προηγμένη τεχνολογία στον τομέα της συνδεσιμότητας, της άνεσης και της ασφάλειας. Το εσωτερικό διατηρεί το DNA της Μάρκας και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της πραγματικής και αντιληπτής ποιότητας.

Το νέο SEAT Arona είναι πολύ εκφραστικό. Η οροφή του και οι ράγες οροφής φέρουν σχεδιαστικές γραμμές που θυμίζουν την αισθητική των οχημάτων παντός εδάφους.

Χωρίς αμφιβολία, το Arona έχει τη δική του προσωπικότητα. Αυτό γίνεται σαφές και στο εσωτερικό, το οποίο ξεχωρίζει όχι μόνο για την οριζόντια διάταξη που τονίζει και ενισχύει το μέγεθος του αυτοκινήτου δίνοντας μεγαλύτερη αίσθηση ευρυχωρίας αλλά και για την κορυφαία ποιότητά του.

Εκτός από αυτές τις λεπτομέρειες, το High Console Concept, δίνει στην κονσόλα
μεγαλύτερη προβολή ενισχύοντας την ασφάλεια και την εργονομία, καθώς κάθε στοιχείο είναι τοποθετημένο έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από τον δρόμο.Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο κάθισμα του οδηγού και όλα τα όργανα είναι προσανατολισμένα προς αυτόν. Τα πάντα είναι προσβάσιμα, επιτρέποντας εύκολη ρύθμιση και αυξημένη ασφάλεια. Τα καθίσματα είναι πιο άνετα και παρέχουν μεγαλύτερη αίσθηση προστασίας.

Από αυτή την άποψη, η δυνατότητα εξατομίκευσης του Arona είναι πολύ σημαντική. Χρωματικά, το Arona χωρίζεται σε δύο μέρη: το κάτω μέρος του αμαξώματος από τη μία και την οροφή μαζί με τις κολόνες Α και C, από την άλλη. Στην παλέτα των χρωμάτων του αμαξώματος προστίθεται το νέο Eclipse Orange. Η οροφή μπορεί να είναι σε γκρι, μαύρο, πορτοκαλί χρώμα ή φυσικά στο ίδιο το χρώμα του αμαξώματος. Υπάρχουν 68 πιθανοί συνδυασμοί χρωμάτων. Η χαραγμένη λεπτομέρεια X πάνω στην κολόνα C δηλώνει την ταυτότητα του crossover.
 

Από 1.0 95 ps ως 1.5 150 ps οι κινητήρες

Όλοι οι κινητήρες του νέου SEAT Arona διαθέτουν σύστημα άμεσου ψεκασμού,
στροβιλοσυμπιεστή και αυτόματο σύστημα stop&go. Υπάρχουν τρείς διαφορετικοί κινητήρες βενζίνης, όλοι με αλουμινένιο μπλοκ. Ο πρώτος είναι ο 3-κύλινδρος, 1.0 TSI 95 PS με 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Ο κινητήρας 1.0 TSI 115 PS έρχεται με 6- τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ή 7-τάχυτο DSG διπλού συμπλέκτη. Στην πρώτη φάση λανσαρίσματος του νέου SEAT Arona, θα είναι διαθέσιμες τρεις εκδόσεις (1.0 TSI 95 PS, 115 PS χειροκίνητο και DSG). Η έκδοση 95PS μπορεί να φτάσει μέγιστη ταχύτητα 173 km/h και επιτάχυνση από 0 – 100 km/h σε μόλις 11,6 δευτερόλεπτα. Με μέγιστη ροπή 175 Nm μεταξύ 2.000 και 3.500 σ.α.λ., ο κινητήρας αυτός αποδίδει σε εκπληκτικά υψηλό επίπεδο χάρη στο χαμηλό βάρος του αυτοκινήτου (1,165kg μαζί με τον οδηγό). Η μέση κατανάλωση παραμένει χαμηλή με 4,9 l/100 km και οι εκπομπές CO 2 μόλις 112 g/km.

Ο κινητήρας απόδοσης 115 PS μπορεί να φτάσει μέγιστη ταχύτητα 182 km/h και
επιτάχυνση από 0 έως 100 km/h σε 9,8 δευτερόλεπτα με μηχανικό κιβώτιο και σε 10 δευτερόλεπτα με κιβώτιο DSG. Ακριβώς όπως το 95 PS, το 1.0 TSI 115 PS με διπλό συμπλέκτη και 7-τάχυτο DSG κιβώτιο εκπέμπει μόλις 114 g/km CO 2 και καταναλώνει μόνο 5 λίτρα ανά 100 km. Η χειροκίνητη έκδοση αντίστοιχα εκπέμπει 113-114 g/km CO 2 και η μέση κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 4,9 και 5 λίτρα ανά 100 km. Η μέγιστη ροπή και των δύο εκδόσεων με 115 PS είναι 200 Nm μεταξύ 2.000 και 3.500 σ.α.λ.. Με αυτό τον τρόπο ο κινητήρας αποκτά μια εξαιρετική και ομαλή απόκριση στις χαμηλές στροφές, επιτρέποντας μια πιο ευχάριστη εμπειρία οδήγησης.
 

Στη συνέχεια, στην γκάμα των διαθέσιμων κινητήρων θα προστεθεί και ο τρίτος
κινητήρας βενζίνης, ο νέος 4-κύλινδρος 1.5 TSI EVO 150 PS με τεχνολογία
απενεργοποίησης κυλίνδρων, αποκλειστικά στην έκδοση FR, με 6-τάχυτο κιβώτιο
ταχυτήτων.

Όσον αφορά τις εκδόσεις πετρελαίου, ο κινητήρας 1.6 TDI θα διατίθεται με 95 PS (5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή 7-τάχυτο κιβώτιο DSG) καθώς και με 115 PS (6-τάχυτο κιβώτιο). Τέλος, μετά τα μέσα του 2018 θα λανσαριστεί ο κινητήρας 1.0 TSI 90 PS CNG. Η SEAT είναι ο πρώτος κατασκευαστής που λανσάρει κινητήρα που τροφοδοτείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο στην κατηγορία των compact crossover.