Πώς η Opel κατάφερε να αυξήσει την αυτονομία των Corsa-e και Mokka-e

Χωρίς, φυσικά, να μεγαλώσει τις μπαταρίες τους

Για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων, ή, ακόμα καλύτερα, για τους… μέλλοντες ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το κύριο ζητούμενο (εντάξει, ένα από τα κύρια) είναι το “λίγο παραπάνω”. Μερικά χιλιόμετρα αυτονομίας παραπάνω, είναι ικανά να αλλάξουν τη ζωή τους. Η Opel, το “άκουσε” αυτό και κατάφερε να αυξήσει τις αυτονομίες των Corsa-e και Mokka-e κατά περίπου 7%. Για την ακρίβεια (βάσει του προτύπου WLTP), αυξάνονται σε 359 και 338 km αντίστοιχα.

Πώς το πέτυχε όμως αυτό; Η… αυτονόητη απάντηση θα ήταν “φυσικά, με μεγαλύτερες μπαταρίες”. Ε, λοιπόν, όχι! Η αύξηση της αυτονομίας σε πραγματικές συνθήκες επιτεύχθηκε, μας εξηγεί η γερμανική εταιρεία, μέσω της βελτιστοποίησης της αντλίας θερμότητας, του μειωτήρα κιβωτίου και των ελαστικών, μεταξύ άλλων.

Με μία φόρτιση της μπαταρίας, το award-winning Opel Corsa-e, που παρουσιάστηκε το 2019, μπορεί τώρα να καλύψει μέχρι 359 χιλιόμετρα σύμφωνα με το πρότυπο WLTP, αύξηση περίπου επτά τοις εκατό. Η αυτονομία του Mokka-e, που άρχισε να πωλείται το 2020 και πιο πρόσφατα απέσπασε το διάκριση “Χρυσό Τιμόνι 2021”, έχει αυξηθεί σε 338 km (WLTP).

Τα… μυστικά

Οι αυξήσεις της αυτονομίας έχουν επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, χάρη στη βελτιστοποίηση των συστημάτων HVAC (Heating, Ventilation, Air Conditioning) και των συστημάτων κίνησης των Opel Corsa-e και Opel Mokka-e.

Η απόδοση της αντλίας θερμότητας, που θερμαίνει και ψύχει το εσωτερικό και περιλαμβάνεται στον στάνταρ εξοπλισμό και των δύο μοντέλων, είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ. Οι αντλίες θερμότητας είναι πιο αποδοτικές από τα συμβατικά συστήματα HVAC, καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τη μπαταρία, προς όφελος της αυτονομίας. Οι πελάτες θα παρατηρήσουν τη βελτίωση κυρίως όταν οδηγούν τους χειμερινούς μήνες.

Στην αύξηση της αυτονομίας συμβάλλουν επιπρόσθετα ο νέος μειωτήρας κιβωτίου ταχυτήτων και τα ελαστικά κατηγορίας A+ 16 ιντσών (Corsa-e) και 17 ιντσών (Mokka-e).

Τα Opel Corsa-e και Opel Mokka-e αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης ηλεκτρικής επέλασης του γερμανού κατασκευαστή με την πλούσια παράδοση. Η Opel έχει ήδη εννέα εξηλεκτρισμένες σειρές μοντέλων στην αγορά – LCV (Light CommercialVehicles) και επιβατικά αυτοκίνητα. Η προϊοντική γκάμα της μάρκας θα είναι πλήρως εξηλεκτρισμένη μέχρι το 2024. Η Opel θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον τομέα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη από το 2028.